Koliko ste puta reinstalirali Windowse jer nešto jednostavno nije štimalo? Optimizirali ste startup sekvencu, uklonili nepotrebne programe, očistili računalo od virusa, no ono i dalje pokazuje znakove starenja? Ovo je globalno poznat problem Windowsa kao operativnog sustava te mu se sve do 8-ice s pravom pripisivala krivica. Radi se o fragmentaciji sustava i to na nivou registra, gdje svaki instalirani program zauzme određeni dio prostora, no deinstalacijom koja nije uredna ti podaci ostanu trajno pohranjeni. Naravno, ovo je samo jedan od razloga usporavanja vašeg Windows računala s vremenom, značajnu ulogu u problemu igraju i ažuriranja bazne Windows instalacije u pogledu novih sigurnosnih i funkcionalnih opcija, ali i ažuriranje programa s treće strane. Antivirus programi su dvosjekli mač te morate biti osobito oprezni prilikom odabira. Besplatni antivirus programi su poznati žderači resursa i općenito vaših živaca, iako postoje iznimke.


Kako spriječiti usporavanje Windowsa?

Proces usporavanja Windowsa može se efektivno eliminirati adekvatnim održavanjem korištenjem programa poput CCleanera za čišćenje gore navedenog registra, redovitim fragmentiranjem tvrdog diska (HDD, nikako ne defragmentirajte SSD diskove!), instalacijom isključivo nužnih programa, kao i korištenje licenciranih u odnosu na besplatne programe, osobito kada se radi o antivirusnim programima. Priznajemo, potrebno je dosta obveza kako bi vaši Windowsi besprijekorno radili godinama, no srećom, Microsoft je prepoznao ovaj problem koji muči Windowse generacijama te su uvođenjem Windowsa 8 predstavili i novu opciju osvježavanja ili kompletnog resetiranja instalacije.

reset


Windows 8/8.1/10 možete osvježiti ili resetirati. U čemu je razlika?

Windowsi 8, 8.1 i 10 tvornički dolaze s opcijama obnove sustava, imenom Refresh i Restart. Obje procedure obnoviti će vašu Windows instalaciju iznutra na način da će sustav biti onakav kakav je bio nakon prve instalacije. Refresh procedura sačuvati će vaše podatke, dokumente i ostale digitalne potrepštine dok Reset briše sve tragove korištenja.

Ukoliko se odlučite za Refresh Windowsa:

 • Datoteke i prilagođene stavke neće se promijeniti ili obrisati.
 • Vaše postavke vratiti će se na pretpostavljene (tvorničke) vrijednosti.
 • Aplikacije koje ste eventualno kupili ili skinuli sa Windows Storea će ostati gdje jesu.
 • Aplikacije koje ste instalirali s bilo kakvog eksternog medija (CD, DVD, USB i slično) biti će izbrisane.
 • Windows će dostaviti popis izbrisanih aplikacija u obliku liste na vašoj radnoj površini.

Ukoliko se odlučite za Reset Windowsa:

 • Svi osobni podaci, datoteke, mape, aplikacije, programi biti će izbrisani.
 • Vaše postavke vratiti će se na pretpostavljene (tvorničke) vrijednosti.

Jasno je da je Refresh puno blaža opcija te ukoliko imate bilo kakve naizgled nerješive probleme definitivna je preporuka prvo odraditi ovu proceduru. Ovim postupkom izbjegavate nužnu potrebu za premještanjem svih vaših datoteka i podataka na eksterni medij u pogledu cloud pohrane ili kakvog USB diska, dok će bazna instalacija s postavkama biti vraćena na tvorničku varijantu.

Ako želite u potpunosti resetirati vaše računalo na tvorničko izdanje koristite proceduru Reset. Ova je procedura korisna ukoliko spremate računalo za prodaju i želite trajno obrisati sve tragove korištenja uz osobne podatke, ili jednostavno želite „krenuti iz nule“.

U slučajevima gdje ne možete ući u Windowse zbog nekog većeg kvara, možete bootati u Windows RE putem bootabilnog USB sticka i doći do istog sučelja, čime je Microsoft napravio veliki iskorak u pogledu servisiranja Windows instalacija. Cijela boot sekvenca je zapravo izgrađena iz nule te posljedično donosi gore navedenu opciju, kao i mnogo više naprednih mogućnosti. Više o tome pročitajte ovdje.

Partner linkovi: PDF Manuals | Epson printer doesn’t recognize Ink Cartridge | How To Reset Epson Ink Cartridges?


Što se zapravo događa s mojim računalom prilikom osvježavanja ili resetiranja?

Na službenom blogu Microsoft je detaljno objasnio što se zapravo događa ispod haube prilikom pokretanja ovih procedura.

Prilikom Reseta računala:

 • PC boota u Windows RE (Recovery Environment).
 • Windows RE briše i formatira Windows particiju prije instalacije svježe kopije Windowsa 8 ili 10.
 • PC boota u novoinstalirane Windowse.

Prilikom osvježavanja računala ponavljaju se isti koraci, međutim, prije brisanja Windows particije Recovery Environment skenira tvrdi disk sa svrhom pronalaska vaših datoteka, postavki i aplikacija. Nakon skeniranja vaše datoteke i podaci se grupiraju sa strane, Windows se instalira nanovo te se podaci vraćaju na staro mjesto.

Očito, obje procedure zapravo vrše novu instalaciju Windowsa, zbog čega ni u kojem slučaju drugi instalirani programi (van Microsoftovog dućana) ne ostanu sačuvani.


Inicijalizacija procedure za osvježavanje/resetiranje

Ukoliko je sve u redu s vašom instalacijom Windowsa, možete doći do izbornika za pokretanje procedure u PC Settings aplikaciji unutar windowsa. Za Windows 10 korisnike do izbornika dolazite putem Settings – Update and Security – Recovery. U slučaju lošijeg scenarija gdje zbog nekog razloga ne možete ući u Windowse postoji više načina da dođete do istog izbornika.

 • Držite pritisnutu tipku za paljenje računala dok se ne ugasi.
 • Upalite računalo.
 • Ponavljajte gore navedene korake (prosječno tri puta) dok ne vidite crni ekran s Please wait tekstom pri dnu.
 • Na sljedećem izborniku (plava boja pozadine) odaberite opciju See advanced repair options.

Ukoliko vam je pri ruci instalacijski USB ili DVD disk od Windowsa, umetnite medij u računalo te bootajte preko njega. Kada odaberete jezik na sljedećem izborniku odaberite opciju Repair your computer.


Windowse ćete od sada moći jednostavno obnoviti

Koliko god da je Windows 7 dobar operativni sustav, nema dvojbe da je Microsoft okrenuo novu stranicu sa Windowsima 8, 8.1 te konačno 10-tkom koja već osvaja srca PC entuzijasta diljem svijeta. Napredne opcije poput gore navedenog automatskog i brzog obnavljanja instalacije samo su dio prednosti koje Windows 10 donosi sa sobom, osobito zbog toga što više nećete morati maltretirati susjeda da vam popravi računalo nakon što nešto pođe po zlu.

Osvježavanjem svog računala zadržat ćete sve vama bitne podatke ukoliko ne želite tražiti drugo rješenje za pričuvu istih dok ćete u isto vrijeme u potpunosti osvježiti jezgru vaše instalacije. Resetiranjem Windows instalacije u potpunosti brišete sve podatke, čime ova metoda najviše nalikuje na dobro staro „formatiranje Windowsa“, ali je potpuno automatizirano od početka do kraja procesa. Naglašavamo da je uvijek pametno imati pričuvne kopije vaših najbitnijih podataka i datoteka, jer do gubitaka istih dolazi i prilikom kvara na hardveru, za što Microsoft ne može preuzeti odgovornost, već je ona u potpunosti na vama.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *