Speedrunnerski maraton AGDQ ili punim imenom Awesome Games Done Quick počeo se održavati prije sedam godina, točnije 1. siječnja 2010. godine kao veoma nepoznato i malo okupljanje za članove speedrunning zajednice kojima je cilj prelaženje igara što je brže moguće. Par godina nakon toga je događaj eksplodirao i postao veoma popularan, a ova je godina bila rekordna u svim pogledima.


AGDQ je prikupio više od 2,2 milijuna dolara za Prevent Cancer Foundation

Ovogodišnji maraton započeo je 8. siječnja i trajao je do danas oko 8:30 sati po lokalnom vremenu. Awesome Games Done Quick 2017 je najbrže stigao do cifre od milijun dolara i prvi je maraton koji je premašio dva milijuna dolara. Službena konačna cifra koju su organizatori objavili je 2.215.040,31 američkih dolara što je veoma velikodušno od svih onih koji su odlučili doprinijeti zakladi Prevent Cancer Foundation koja se bavi prevencijom i ranom detekcijom raka. U svim maratonima do sada, za PCF je prikupljeno više od 10 milijuna američkih dolara.

Ako niste upoznati s konceptom speedrunninga, radi se o načinu prelaska igara u kojem je cilj što brže doći do kraja. Postoje mnoge kategorije koje si članovi zajednice sami određuju za svoje igre, a najčešće su Any% u kojoj pokušavaju doći do kraja igre s preskakanjem svih nevažnih stvari i 100% u kojoj moraju sakupiti sve što se nalazi u igri prije nego što je mogu proglasiti završenom. Postoje mnoge druge kategorije, a ako se želite informirati o njima ili započeti s brzim prelaženjem igara, posjetite Speed Demos Archive.

Games Done Quick maratoni se održavaju dvaput godišnje, a sada kako je završio AGDQ sljedeći je na redu SGDQ, odnosno Summer Games Done Quick koji se održava u ljetnim mjesecima. SGDQ prikuplja sredstva za Liječnike bez granica, a održat će se od 2. do 9. srpnja ove godine. Svakog puta je lijepo vidjeti kako se igraća zajednica ujedini oko značajnog cilja, pa se nadamo da će i u narednim godinama ovaj događaj dalje rasti i nastaviti biti važan. Ako ste propustili neke igre koje ste htjeli vidjeti, posjetite i pratite Games Done Quick YouTube kanal gdje će sve igre biti sortirane u narednim danima.

adgq 2017 dobrotvorne svrhe

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *