Od cifre 100,000$ mnogima se zacakle oči, a upravo je to vrijednost nagradnog fonda za nadolazeći Overwatch Atlantic Showdown. Radi se u turniru na kojem će snage odmjeriti po četiri tima iz Europe i Amerike, koji su svoje mjesto izborili kroz kvalifikacije. Mjesto održavanja turnira itekako je bitno. Tako će Overwatch posjetiti Gamescom, jedan od najvećih gaming evenata na svijetu uopće. Brdo para, veliki event, vrlo popularna igra, sve miriši na uspjeh. No, koji će se to timovi natjecati za 100,000$?


Predstavnici Europe na Overwatch Atlantic Showdown

Što se zapadnog svijeta tiče, uvijek je EU>NA priča aktualna, potencirana od svih igara koje se dijele na te dvije regije, a to je danas većina kompetitivnih video igara, ista priča je i u Overwatchu. Tko je bolji u esportu generalno je nemoguće zaključiti, Ameri nikad nisu osvojili League of Legends World Championship, iako je Europa, odnosno Fnatic osvojio samo prvi. Dota 2 je u Europi davno pustila korijene, ali Amerika je s prošlogodišnjim The International pobjednicima, timom Evli Geniuses, upisala svoje ime na jedan od najvećih esport evenata. Čak i Counter-Strike: Global Offensive priča nije tako jednostrana, iako su europski timovi osvojili skoro sve naslove, ukazao se Luminosity Gaming, danas SK Gaming, brazilski tim koji je danas najbolja CS:GO ekipa na svijetu. Nije bilo puno prilike vidjeti direktni okršaj EU i NA timova u Overwatchu, kvalifikacije, lige i kupovi su uglavnom podijeljeni na regije, a na Gamescomu ove godine vidjet ćemo kakva je situacija.

Europa nema još No.1 Overwatch tim, za koji bi sa sigurnošću mogli reći da bez obzira na sve dominira scenom, ali to ne znači da timovi nisu na najvišoj razini, baš naprotiv. Veća konkurencija obično daje bolji proizvod. Tako ćemo s europske strane na Overwatch Atlantic Showdownu gledati dobro poznata imena od samih početaka Overwatch esporta, Misfits, REUNITED, Creaton eSports i Rouge. O kakvim se timovima radi govori i podatak da Ninjas in Pyjamas nisu uspjeli proći kvalifikacije, iako je prošlost organizacije obasjana raznim titulama u pucačinama. Četiri europske ekipe su mečeve u zadnje vrijeme gubili uglavnom jedni od drugih. Tako je REUNITED posljednji meč izgubio od Roguea krajem prošlog mjeseca, Misfits je uglavnom gubio od REUNITEDA, Creation eSports od REUNITEDA i Rougea uz nedavni poraz od Luminosity Gaminga. Kada bi birali najbolji europski tim, to bi vjerojatno bio REUNITED, bivši Fnaticov tim, koji je na početku igrao pod Fnatic organizacijom, ali ubrzo su se odlučili napraviti vlastitu organizaciju. Još iz zatvorene bete REUNITED je stalno ime na Overwatch sceni.

Overwatch u Americi u znaku EnVyUs

EnVyUs je dobro poznato ime u svijetu elektroničkog sporta, tradicija i kultura zahtijevaju poštovanje prema takvoj organizaciji. U Overwatchu se radi o najboljem američkom timu, po rezultatima, nedostižnom za sve ostale timove na sceni. EnVyUs Overwatch tim je pobjedio u zadnjih 55 mečeva koje su igrali. Zapravo se radi o timu IDDQD, o kojem smo pisali na samom početku Overwatch esporta. Iako se tim sastoji uglavnom od Europljana, EnVyUs je američka organizacija i natječu se u američkoj regiji. Uz EnVyUs na Overwatch Atlantic Showdown gledat ćemo neke od najjačih esport organizacija na svijetu, redom Cloud9, Team SoloMid i Fnatic. Iako je TSM raspustio svoj dosadašnji tim, jer su im dva igrača u timu cheateri u igrama u kojima su se ranije natjecali, ostaje vidjeti kako će se ta situacija razviti. Samo je jedan Tier 1 tim u americi, a to je EnVyUs, ispod njih je svakako gužva, ali za sve ostale timove u regiji oni ostaju nedodirljivi.


Na live eventu sve je moguće

Ovo je jedan od prvih live evenata u Overwatchu, iako se radi uglavnom o igračima koji već imaju iskustvo igranja na takvim događajima, sve je moguće. Drhtaj ruke, tehnička poteškoća, provokacije, publika i veliki nagradni fond mogu napraviti neočekivanu razliku i omogućiti igračima s više iskustva da iskoriste to. EnVyUs svakako nosi titulu favorita, ali Gamescom je u srcu Europe i europski timovi će sigurno imati veću podršku. Gamescom počinje 20. kolovoza, a tada ćemo saznati kakva je situacija u Overwatchu. Na popularnost CS:GO, najpopularnije pucačine u svijetu esporta, Ameri su odgovorili svojom Call of Duty ligom na konzolama, hoće li ih REUNITED i društvo natjerati da pomisle, bi li im bilo bolje i Overwatch igrati s kontrolerom u ruci?

Objavio Luka "level" Marušić

eSports enthusiast

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *