Unatoč eksponencijalnom napretku tehnologije posljednjih deset godina, određene tehnologije i tehnološka rješenja jednostavno se ne daju iskorijeniti unatoč postojanju boljih alternativa. Na svu sreću, flash smo sahranili ove godine, ali zato evo popisa tvrdoglavih staraca koji jednostavno ne žele otići u mirovinu.


1. Nikad zaboravljeni Windows XP

windows xp

Nemojte nas krivo shvatiti, volimo XP i mislimo da je to jedan od najboljih operacijskih sustava ikad, ali izlaskom “sedmice”, a sada i Windowsa 10, pravih razloga za ostanak na tome, sada već prastarom OS-u, jednostavno nema, osim ako niste osvježili konfiguraciju još od 2001. pa ne možete pokretati novije OS-ove. Prema statistikama, XP pokreće 12% svih računala, a pošto je podrška službeno ukinuta, ovaj sustav je nesiguran i dodatno ugrožava korisnike.

2. Faks uređaji koji su vjerojatno spojeni na ISDN mrežu

faks

Zbilja, zašto još koristimo faks? Sam pojam slanja podataka putem telefonske žice zvuči kao nešto što klincima pokazuju u muzeju na izletu za kraj trećeg osnovne, ali taj horor je itekako stvaran. Dok je faks bio esencijalni dio svakog ureda 70-ih godina prošlog stoljeća, u današnje vrijeme možemo naći nekolicinu boljih načina slanja podataka i dokumenata, ali iz nekih razloga faks nikako da se iskorijeni iz poslovne prakse. Sada čak postoje i faks usluge u oblaku poput Telekomovog Cloud Faxa.

3. USB 2.0 i dalje predstavlja standard industrije

usb 2.0

Uz sve popularniji USB 3.1 s Type-C reverzibilnim priključkom koji se lagano ugrađuje u sve više uređaja, velik broj proizvođača i dalje se oslanja na USB 2.0 koji je izašao davne 1997. godine. Iako je USB 3.1 preko deset puta brži od 2.0, Dell, HP, Lenovo i ostali brandovi u svoje proizvode i dalje ugrađuju 2.0. Nažalost, vjerujemo da će se 2.0 s Type-A kvadratnim priključkom zadržati na tržištu još dugo, dugo vremena.

4. Iglični (matrični) pisači kao vrhunac tehnologije

iglični printer

Još uvijek ima poduzeća koja rado koriste vrhunac tehnologije iz 1983. u 2015, ali očito ima dobrih razloga za to. Iglični pisači novijeg datuma jesu skuplji u startu, ali je cijena održavanja niža i mogu trajati puno duže. Isto tako, određena poduzeća i dalje ih vole koristiti za popunjavanje obrazaca i printanje specifičnih dokumenata.

5. Optički uređaji u prijenosnicima novijeg datuma

optical dive

Zbilja ne vidimo potrebu za čitačem diskova u jednom modernom prijenosniku. Sve se više-manje preselilo u “oblak” ili na flash memoriju, a sadržaju se pristupa direktno putem interneta. Samim time, optički uređaji dodaju nepotrebnu debljinu i težinu. Ako netko baš toliko koristi CD/DVD, eksterni čitači su vrlo jeftini i dostupni, a vjerujemo da isti posjedujete u svojem stolnom računalu.

6. Pištavi Dial-up modemi i dalje kotiraju tržištem

line in

Vjerovali ili ne, još uvijek postoje dial-up korisnici. Prema ovom istraživanju čak 12% kućanstva u Hrvatskoj koristi Dial-up vezu. Razlog je vjerojatno nedostupnost broadbanda u određenim krajevima, ali vjerujem da bi se mnogi od nas radije presellili u prvo mjesto gdje ga ima, nego ponovno proživjeli muke koje je za sobom nosio pištavi Dial-Up.

 

 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *