Zamjena video igara stara je koliko i video igre. Čim su one poprimile fizički oblik kao  kazeta, catridgea, disketa pa nadalje, igrači su si međusobno posuđivali i razmjenjivali igre.  Danas ipak zamjena i nije toliko jednostavna koliko zvuči. Multiplayer igre uglavnom zahtjevaju dvije različite igre, za single player igre sve češće nam je potreban internet i neki client da bi ih igrali, a one besplatne ionako svatko može skinuti neograničeni broj puta. Što s igrama u digitalnom obliku? Što s onima za  PS4? Što je sa PC-em? Zato smo se potrudili saznati kako da izvučete maksimum iz svojih i tuđih igara, ujedinite snage i imate veći izbor, za što manje novaca.

Zamjena igara za PC


Zamjena video igara, koji su nam sve kanali dostupni?

Svoje video igre možemo mijenjati na nekoliko načina, prvo na što se treba fokusirati je to je li igra u fizičkom ili digitalnom obliku. O tome će ovisiti i koji kanali su nam dostupni za zamjenu video igara. Fizičke kopije mogu se zamijeniti u specijaliziranim trgovinama, kao što je Game Electronic za PlayStation igre, možete na raznim forumima objaviti post ili pak to učiniti putem Facebook grupa ili oglasa na Njuškalu. Ukoliko su vam igre u digitalnom obliku, to pak možete učiniti putem clienta koji koristite za kupnju igre, poput Steama.

Zamjena digitalnih igara za PC putem Steam Shared Library

Zamjena igara za Steam, Steam Shared LibrarySteam Family Library Sharing vam omogućava da igrate igre koje ne posjedujete, ali sav progress i Steam Achievements ostaju na vašem Steam računu, točnije Steam Cloudu. Valja uzeti u obzir da putem Steam Family Library Sharing dijelite cijeli library, a ne samo određenu igru. Također, samo jedan korisnik može koristiti library koji ste podijelili tako da ne možete igrati u isto vrijeme. Da bi ste omogućili ovu opciju potrebno je prvo uključiti Steam Guard (Steam > Settings > Account in the Steam Client), a zatim možete uključiti i opciju za dijeljenje librarya (Settings > Family (ili u Big Picture modu, Settings > Family Library Sharing)

Zamjena rabljenih PC igara putem interneta

Zamjena igara za PCKao što smo ranije naveli, svoje PC igre možete mijenjati i online, putem Facebook grupa, gaming foruma ili pak oglasnika poput Njuškala. U ovom slučaju koristite internet samo kao sredstvo kako bi našli nekoga tko je zainteresiran za zamjenu igara. Nešto teže ćete pronaći nekoga za zamjenu PC igara nego što je to slučaj za konzole jer su u određenom broju PC igre i dalje piratizirane, dok to nije slučaj za zadnju generaciju konzola. Kratkim Google ili Facebook pretraživanjem vrlo lako ćete doći do onoga što tražite.

Zamjena rabljenih PS4, PS3 i PS2 igara kroz Facebook grupe i Njuškalo

Zamjena igara za playstation xbox nintendoZamjena PlayStation igara je već dobro uhodana praksa, bilo da se radi o staroj “duji” ili ste ponosni vlasnik “četvroke”, vrlo lako ćete moći mijenjati svoje igre za druge jer većina igrača posjeduje originalne igre u fizičkom obliku. Zamjena igara za PS2 se već polako gubi, ali zato je izbor igara za PS3 i PS4 dosta dobar. Dobar dio Facebook grupa gdje možete mijenjati ili prodavati svoje PS igre su zatvorene, ali vrlo brzo će vas prihvatiti, dok je Njuškalo puno oglasa što od trgovina i servisa pa do onih privatnih gdje igrači pokušavaju prodatili ili zamijeniti igre koje više ne igraju. Jednu otvorenu grupu za zamjenu PS4 igara možete pronaći ovdje, dok oglase na Njuškalu možete pronaći ovdje.

How To Reset Epson Ink Cartridges? I Bosch Logixx 8 sensitive manual PDF I Download the Gigaset DX800A PDF Manual

Zamjena rabljenih igara unutar trgovina – Game Electronic kao glavni predstavnik

Određene trgovine i servisi omogućavaju zamjenu igara za PlayStation, princip je vrlo jednostavan. Donesete igru koju želite zamijeniti, za nju i određenu nadoplatu dobijete drugu rabljenu igru. Jedna od takvih trgovina je i Game Electronic, u kojoj osim zamjene igara za PS, možete kupovati nove i rabljene igre, ali i pronaći sve što vam treba za vašu konzolu, od slušalica do servisa. Dvije poslovnice nalaze se u Zagrebu, dok je jedna u Velikoj Gorici. Sve detalje možete saznati na Game Electronic službenoj stranici.

Zaključno, braćo gameri ujedinite se!

Igre su za naše pojmove i dalje poprilično skupe, pogotovo kada AAA naslovi franšiza izlaze jednom godišnje i to uz vrlo malo sati gameplaya, koji se nadopunjuje raznim DLC-ovima i ekspanzijama, što naravno i dalje lupa po našim podosta praznim računima i novčanicima. Zamjena video igara omogućiti će vam da odigrate više naslova, za manje novaca, a to je ono što svi mi zapravo želimo. Ukoliko se igra pokaže kao ona koju baš želite posjedovati, lako ju naknadno uzmete na nekoj raspordaji. Zato, ujedinite se braćo gameri, jer druge nam nema.

Objavio Luka "level" Marušić

eSports enthusiast

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *