Danas je svakom streameru ili uredniku vlastitih video uradaka iz gaming svijeta gotovo nezamislivo činiti isto bez web kamere kojom će uspjeti gledateljima prenijeti i video reprezentaciju sebe dok igra ili komentira svoju najdražu igru. Moguće je putem Twitch.tv ili Youtube usluge pronaći mnogo sadržaja koji se bazira isključivo na samom gameplayu eventualno popraćenom uz audio komentar, no često upravo takav pristup ostavlja dojam nepotpunosti i neprofesionalnosti. Upravo zbog toga gledatelji češće pretražuju sadržaj kroz koji mogu ostvariti direktan kontakt “licem u lice” s osobom koja komentira i igra video igre. Nadalje, posebno je izazovno pronaći dobar stream ili video u kojem možemo pratiti gameplay s konzola, s obzirom da smo i ranije spominjali da se radi o nespretnoj instalaciji koju je svaki konzolaš primoran odraditi ukoliko želi snimati i streamati. Ovo nas dovodi konačno i do detaljnijeg uvida u jednu od opcija neposredno dostupnih svim vlasnicima Xbox One konzole uz nešto veću inicijalnu nadoplatu prilikom kupnje iste, a riječ je o Kinect uređaju koji je osmišljen kao senzor pokreta te web kamera visoke rezolucije u jednom.


Budućnost tehnoloških mogućnosti

Kada je prvi puta 2009 godine predstavljen za Xbox 360, Kinect ne samo da je ostavio dojam uređaju iz budućnosti, već smo dobili i prvu pravu mogućnost za snimanje ili streamanje gaming sadržaja uz popratnu sliku nas samih za vrijeme igranja video igara na Xbox konzoli. Tu je naravno i “motion tracking” sustav odnosno senzor pokreta koji putem infracrvene kamere i mikrofona dozvoljava korisniku da sa konzolom i igrama upravlja putem vlastitih pokreta i glasa. Cilj izvorno postavljen pred Kinect uređaj bio je olakšati igranje video igara uklanjanjem kontrolera te uvođenjem tjelesnog pokreta. Xbox 360 ostvarivao je dobru prodaju no za razliku od današnje situacije Microsoft je bio pod prijetnjom ne samo od strane Playstation-a već i kotirajuće Nintendo Wii konzole. Kinect je trebao predstaviti budućnost gaminga te omogućiti razvoj u smjeru spajanja video igara i tjelesne aktivnosti.


Previsoka cijena i nedostatak kvalitetnih igara

Uređaj je po izlasku za Xbox 360 bilo moguće kupiti odvojeno po cijeni od 150$ ili u kompletu od 299$. Konzola je tada dobila osvježenje sučelja kako bi ono bilo što bolje prilagođeno za Kinect. Novinari su ubrzo odradili svoj posao, recenzenti su dali visoke ocjene te je u prva tri mjeseca prodano čak 8 milijuna primjeraka što je ujedno bio i Guinnessov rekord za najbrže prodavani gadget u povijesti. No ne tako brzo od izlaska počeli su i prvi problemi za daljnji razvoj i ulaganje u uređaj. Naime ono što je nažalost danas problem i za noviju verziju Kinect uređaja jest prije svega cijena. Iako je u početku prodaja bila dobra u konačnici se ispostavilo da je riječ bila samo o zaluđenosti mase korisnika koji su se radovali nečem novom s obzirom da je kupovina uređaja nakon naglog porasta isto tako naglo i pala. Iako noviju Xbox One verziju krase snažnije karakteristike i dan danas kada Kinect više nije obavezan za kupovinu u kompletu, kao što je izvorno bio, cijena se kod nas u Hrvatskoj kreće oko vrtoglavih 1250kn! Cijena bi još nekako i držala vodu no nažalost uređaj se, kada maknemo interesantne no nepotrebne funkcije kao što su upravljanje glasovnim naredbama, svodi na web kameru koju moramo posjedovati ukoliko želimo koristiti bilo koju uslugu video snimanja na Xbox konzoli i to sve zbog najvećeg problema tj. nedostatka video igara kojie bi nas privukle da izdvojimo toliku količinu novca. Većina video igara ikada proizvedena za igranje tjelesnim pokretima spadala je pod kategoriju za “obitelj” i “fitnes” te je na neki način cjelokupna usluga replika onog što nudi konkurencija iz tvrtke Nintendo, a usudili bi se reći da je čak i lošija. Ono što su korisnici očekivali bilo je korištenje uređaja u svrhu igranja nešto kompetetivnijih naslova ali svi smo uvidjeli da ovakvo nešto nije potrebni kako bismo igrali igre poput Halo naslova.


Web kamera visoke kvalitete i uređaj čudnih mogućnosti

Unatoč negativnim aspektima Kinect uređaj pronašao je novi smisao na Xbox One konzolama. Iako i dalje postoji težnja ka “kvalitetnijim” igrama, fokus se je prebacio na uslugu koja se bazira na interaktivnom odnosu korisnika i same konzole te kao vrlo dobra web kamera što je veliki plus s obzirom da je Kinect ujedno i jedino rješenje (ne možete na Xbox konzolu spojiti web kameru po želji već mora biti podržana od strane same konzole). Uređaj ima mogućnost procesiranja 2 gigabajta podataka u sekundi, posjeduje senzor sa većim vidnim poljem od prethodnika te 1080p kameru koja nudi visoku kvalitetu pri snimanju. Uz to, za one željne nešto čudnijih karakteristika, Kinect može mjeriti otkucaje srca, prepoznati te stvoriti interakciju sa čak 6 osoba u jednom kadru, skenirati QR kodove te reedemati Gift kartice.


Odličan izbor za casual streamere koji uređaj posjeduju

Konačno dolazimo i do onog bitno za sve koji traže rješenje uz Kinect prilikom streamanja Xbox video igara putem Twitch.tv ili Youtube usluga. Ukoliko želite koristiti uređaj za snimanje sebe prilikom igranja, Kinect će vam svakako pružiti ono najbitnije, odnosno kvalitetu. S obzirom da mi je nedavno iz Gamer.hr stožera stigao jedan primjerak Kinect uređaja imao sam ga priliku testirati. Instalacija je prilično jednostavna. Sve što morate napraviti jest kabelom upariti vaš Kinect sa Xbox konzolom, počekati da uređaj postavi odgovarajuće postavke i spremni ste za korištenje. Ja sam uređaj testirao kroz Twitchtv uslugu s obzirom da moj stream možete pratiti upravo putem mog Twitch.tv profila. Nakon što pokrenete uslugu te pripremite gameplay postavke video igre koju želite streamati automatski će program prepoznati i vaš Kinect uređaj te vas zamoliti da podesite veličinu i poziciju okvira u kojem ćete vidjeti sami sebe. Kvaliteta je vrlo dobra, slika je čista te je sve skupa lako za namještanje s obzirom da je Twitch program za Xbox konzole vrlo jednostavan i dobro prilagođen. Do poteškoća dolazi ukoliko želite vaš stream učiniti nešto bogatijim korištenjem razno raznim overlay slikama ili popularnim obavijestima za broj followera, donacije i slično. Naime nedostatak leži u programu koji ne dozvoljava tj. nema opciju da se takvo nešto u vaš stream može ubaciti. Ne možemo direktno napasti ovdje Kinect koji svoj posao odrađuje kako treba, no s obzirom da morate izdvojiti dosta novaca za uređaj koji će vam služiti samo kao vrlo dobra kamera za snimanje, a nećete moći stream učiniti jednako kvalitetnim kao što ste možda vidjeli kod konkurencije, automatski je minus koji dajem prilikom savjeta oko kupnje. Naime, nekim casual gamerima i streamerima ovo možda i neće predstavljati problem, no osobno volim težiti vizualnoj ljepoti i kvaliteti streama stoga se osobno odlučujem za neke druge opcije koje smo također ranije navodili na portalu.


Uz nešto veći ulog možete dobiti bolje rješenje

Navedene zamjerke ukazale su mi da bih onima koji se odluče na streamanje Xbox igara rađe preporučio nešto drugo ukoliko ciljaju na output visoke kvalitete. Naime smatram da je Kinect  za snimanje samog sebe dok streamam odličan, no istodobno sam frustriran što bih najrađe iskoristio uređaj za spajanje na moje računalo kako bih putem OBS programa putem kojeg inače streamam na PCu koristio njegovu kvalitetnu kameru te pritom koristio sve te divne dodatke koje dodajem na stream. Na kraju se naravno sve svodi na naše financijske mogućnosti. Odraditi kvalitetan stream iz tehničke perspektive nije nimalo lako te smatram da je potrebno uložiti podosta novaca kako biste sakupili baš sve što vam je potrebno. Ukoliko posjedujete solidan PC, koji vam može služiti kao server za upload vašeg gameplaya preporučio bih vam da uz nešto veći ulog ugrabite eksternu HD capture karticu poput recimo Elgato uređaja. Putem jednog HDMI kabela spojiti ćete svoju konzolu na eksternu karticu, a drugim na vaš monitor. Karticu je zatim moguće mini usb kabelom povezati na vaš PC, a OBS će sve podatke koji kroz nju prolaze prepoznati. Na takav output moći ćete nalijepiti razne obavijesti, slike i ostale notifikacije koje se mogu za vrijeme streama dodatno pojavljivati. Time će vaš stream dobiti znatno na kvaliteti. Ukoliko si niste u mogućnosti priuštiti ovakvo nešto ili uopće nemate PC, a svejedno želite svoje vještine ili streaming ideju podijeliti sa zajednicom, Kinect će odraditi svoj posao u tu svrhu. Ukoliko ćete koristiti i ostale usluge koje uređaj nudi te povremeno zaigrati sa društvom i jednu od podržanih igara onda ne morate previše razmišljati već si ugrabite vlastiti primjerak.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *