Akvizicija vrijedna 19 milijardi američkih dolara najavljena je od strane Western Digitala koji je odlučio preuzeti SanDisk. Ovaj poslovni potez trebao bi WD-u omogućiti transformaciju u “kompaniju koja nudi kompletna rješenja za pohranu na globalnoj razini”, kako ističu u službenom priopćenju.


Koliko je love u igri možemo vam dočarati kroz jednu usporedbu

Naime, Western Digital kupuje SanDisk za nešto više od 130 milijardi kuna, dok je proračun Republike Hrvatske oko 105 milijardi kuna. Riječ je o uistinu ogromnoj hrpetini novca kojom CEO WD-a, Steve Milligan, dobiva pravo upravljati akviziranom kompanijom, tako da će zauzeti poziciju direktora u obje kompanije. Trenutni direktor SanDiska i njegov suosnivač, Sanjay Mehrotra, navodno bi se trebao pridružiti nadzornom odboru.

Western Digital s ovom akvizicijom planira udvostručiti doseg na tržištu i proširiti svoju prisutnost na brzorastuće segmente”, stoji u službenoj PR izjavi

Pri ovome se vjerojatno misli na tržište SSD diskova koje je u ogromnom porastu, a u kojem je SanDisk važan igrač kao jedan od glavnih proizvođača solid state diskova i NAND flash memorija. Western Digital će sada dobiti pristup svemu ovome. Iako se radi o pomalo suludoj svoti, logika iza poteza je jasna.

Western Digital još uvijek dominira tržištem tradicionalnih tvrdih diskova, koje, unatoč povoljnijoj cijeni, sve više istiskuju SSD diskovi. Preuzimanjem SanDiska, WD ulazi na teritorij koji bi mu u budućnosti mogao osigurati vodeću poziciju na tržištu rješenja za pohranu podataka.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *