Vjerujemo da Internet preglednike ne nalazite kao nešto oko čega ćete se pretjerano uzbuditi, što zapravo i nije čudno obzirom da se radi o programima vrlo jednostavne krajnje funkcije, barem što se korisnika tiče. Ultimativno, idealni preglednik traži što manje od korisnika, a opet zna što korisniku treba, što bi bilo dobro predložiti, a što bi se možda dalo i ukloniti. Veliki četverac u sastavu Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera i Microsoft Edge mogao bi dobiti kormilara pod imenom Vivaldi. Zvuči kao pjevačka grupa, no vjerujte nam na riječ – nije. Radi se o vrlo zanimljivom novom pregledniku na kojem radi grupa bivših članova Opere.


Vivaldi je tu da preuzme sve najbolje od aktualnih preglednika

Svaki od gore popularnih preglednika sa sobom nosi određene karakteristike, prednosti i mane. Neovisno o tome koji preglednik sada koristite, sigurno ste ih nekoliko promijenili i našli nešto što vam je odgovaralo kod jednog, a manjkalo kod drugog i obrnuto. Vivaldi je tu da preuzme sve najbolje od preglednika koji su dosad harali tržištem, ali i da iskoristi napredne algoritme za određivanje korisnikovih preferencija kako bi se program maksimalno prilagodio individualnim potrebama. Na prvi pogled Vivaldi preglednik izgleda kao Opera na internoj bazi Googleovog Chromium enginea. Trenutačno broji nešto sitno preko dva milijuna preuzimanja, a kako se radi o beta verziji, to je itekako respektabilan podatak.

Iskustvo Opere u kombinaciji s odličnim Chromiumom

CEO Vivaldija je, ni manje ni više, nego Jon Stephenson von Tetzchner, bivši izvršni direktor Opere, što je evidentno kada prvi put pogledate sučelje ovog novog preglednika. Osjeti se određeno vizualno olakšanje te materijalni dizajn sa velikim ikonama i lijepim animacijama.

Jon Stephenson von TetzchnerOtvaranjem novog taba će se, očekivano, otvoriti već poznati „speed dial“ izbornik na kojem nalazite svoja najposjećenija Internet odredišta. Jezgra Vivaldija je Googleova open source mašina pod imenom Chromium, a ista se koristi i za Googleov Chrome. To znači da je u startu pokrivena određena kompatibilnost što se tiče pluginova, kao i ekstenzija. PDF preglednik već sada radi odlično, kao i ekstenzije za rad sa Microsoft Office servisom, uBlock i mnogo drugih.

Najveća prednost Vivaldija leži u njegovoj konfigurabilnosti

Pogotovo u odnosu na druge preglednike, a i moramo priznati da nam se sviđa filozofija ove nove tvrtke. Algoritmi umjetne inteligencije sramežljivo pronalaze svoj put do internetskih preglednika, a sudeći po ciljevima, Vivaldi bi mogao biti prvi preglednik čiji će fokus biti na eksploataciji raspoloživih tehnologija što se tog područja tiče.

Očekivano, beta verzija je besplatna pa ju možete skinuti na Vivaldi download linku, a cijela stranica je prilagođena našem jeziku. Što mislite o ovakvom konceptu, ima li mjesta Vivaldiju uz ovako opaku konkurenciju?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *