Upravo će započeti drugi dan turnira IEM Oakland 2016. Ako niste gledali prvi dan, niste puno propustili. Ispale su dvije wildcard ekipe koje su tradicionalno ”slabije” od ekipa iz većih regija, no današnji dan bi trebao biti kompetetivniji. U polufinalu će se suprotstaviti Team Solo Mid protiv Unicorns of Love-a, odnosno Longzhu Gaming protiv  Flash Wolves-a. Intel Extreme Masters Oakland 2016 ima minimalne šanse da uđe u povijest kompetitivnog LoL-a kao neki velik ili posebice važan turnir. Muči ga identičan set problema kao i njegovog prethodnika, IEM San Jose 2015.  Ti problemi su kombinacija više neovisnih faktora i svjesnih odluka organizatora koji ishoduju poprilično nepovoljno za gledatelje. Krenimo redom!

Oakland Intel Extreme

Karakteritična off sezona i loš tajming

Ne leži sva krivnja na organizatoru, dio jeseni i zime u profesionalnom LoL-u pripada off sezoni. Taj odmor je jedina duža stanka u kompetitivnoj LoL godini, ali i vrlo turbulantno područje za organizacije i igrače jer stanka označava i prijelazni rok (kao u tradicionalnim sportovima), istek i obnavljanje ugovora, popunjavanje rostera itd…

Zbog spomenutih situacija na IEM Oakland 2016 pozivnicu su odbile sljedeće organizacije: Immortals (NA) IMAY (CN) Splyce (EU) te su organizatori morali hitno naći zamjene. To je također značilo kako su od planiranih osam ekipa  natjecanje smanjili na šest ekipa.

Drastična razlika u patchevima izaziva nemir

LoL je prije nekih tjedan dana doživio tradicionalni veliki preseason update (Patch 6.22) u kojem se nalazi remake jedne čitave klase championa i  mnoštvo promjena koje su vitalne za igru i usudio bih se reći da Patch 6.21 i Patch 6.22  nemaju previše dodirnih točaka. Turnir će se igrati na starome Patchu 6.21, koji je gotovo identičan, tj. ne bitno drugačiji od onog na kojem se igralo zadnjih nekoliko mjeseci uključujući i  2016 World Championship.

Odluka na kojem patchu će se igrati i nije toliko jednostavna koliko se čini na prvu ruku. Patchevi 6.18-6.21 su bili dosta kompetitivni i balansirani što se tiče meta-igre, iako nakon više od dva mjeseca natjecanja na istome, pa i nakon najvažnijeg turnira odigranog na 6.21, ne razumijem što pobjedniku IEM Oaklanda prvo mjesto može predstavljati osim utješne nagrade? Patch na kojem igrač igra je potpuno nerelevantan za budućnost njegove karijere, ipak, glavni razlog toga što se ne igra na novome patchu je taj što je on ipak presvjež i sigurno zahtijeva nekoliko buffova i nerfova (hi Rengar)  prije nego što postane kompetitivan. No, da je igrano na 6.22, turnir bi bio daleko uzbudljiviji za gledatelja, a  balance team bi također mogao dobiti uvid u to što je prejako, a što preslabo jer bi testirali igru na najvišem nivou. Mnogi fanovi su razočarani odabirom staroga patcha jer ih jednostavno više nije briga za stari patch dok isprobavaju sve novosti koje su došle s novim. Ista priča se dogodila i prošle godine, igrali su na ”sigurnijem” patchu, ali je turnir ipak imao odličnih trenutaka i sada napokon dolazimo do razloga zašto ga gledati.

Team Solo Mid. vs Unicorns of Love, revanš klasika iz 2015.

Za one koji se ne sjećaju, TSM vs UOL je jedan od instant klasik mečeva na prošlogodišnjem turniru u San Joseu. Da podsjetimo, TSM je kao najpopularnija ekipa na zapadu, pa možda i na cijelom svijetu, u dvoboj ušla kao teški favorit protiv europskih underdoga  pomalo komičnog imena Unicorns of Love-a. Unatoč ustaljenoj meta-igri UOL je potpuno nadigrao TSM s poprilično zbunjujućim i nekonvencionalnim pickovima poput Twisted Fate na jungle poziciji.

TSM je u 2016. opet favorit, UOL su i dalje underdog, no uvijek postoji šansa da UOL ima plan koji je ”toliko lud da bi mogao uspjeti”.  Rosteri ekipa su promijenjeni s obje strane, a najbolji match-up se očekuje u mid laneu gdje će  vjerojatno najbolji igrač na zapadu Bjergsen odmjeriti snage protiv Exileha koji je u neviđenoj formi. U drugom polufinalu snage će odmjeriti tradicionalno jaka korejska ekipa Longzhu Gaming protiv tajvanske ekipe uz koje se veže nadimak ”Korean slayers”, Flash Wolvesa.

Sve u svemu, očekuju nas uzbudljiva četvrtfinala koja možete gledati na službenom streamu na Twitchu: https://www.twitch.tv/esl_lol

Stream započinje u 18:30h po lokalnom vremenu, a ispod je puni raspored i timeline večeri.

oakland-intel-extreme-time-schedule

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *