Universal Serial Bus standard, puno poznatiji po svojem akronimu USB, jedna je od onih tehnologija od koje smo navikli vidjeti da svakih par godina doživi svoje “osvježavanje”, a to je uglavnom bilo uz jednu njemu i nama važnu unaprijeđenu odliku – veću brzinu propusnosti podataka. Počevši od USB 1.0, preko USB 1.1, USB 2.0, pa sve do USB 3.0, ova tehnologija svoju brzinu podataka povećala je s 1,5 MB/s na 600 MB/s, što je povećanje od čak 400 puta – no tu nije kraj. U nastavku vam donosimo pet najvažnijih značajki novog USB standarda koji će kroz sljedećih nekoliko godina na tržištu biti sve prisutniji.

USB 3.1 donosi znatno veću propusnost u odnosu na 3.0

Kao što smo i napomenuli, sa svakom novom generacijom USB standarda unapređuje se njihova brzina prijenosa podataka, odnosno propusnosti. Nova generacija USB 3.1 ima duplo veću propusnost od svojeg USB 3.0 prethodnika. Brzina od 9,6 Gbps biti će dovoljna za brzinu preko 1 GB/s, što u teoriji znači da će i dalje rijetko koji uređaj u potpunosti moći iskoristiti ove brzine, čak i kada su u pitanju eksterni SSD diskovi. Već je i s USB 3.0 standardom bilo teško do kraja iscijediti njegov teoretski potencijal, a kamoli sad s duplo većom propusnosti. No, nemojte nas krivo shvatit, ovo mu je glavna odlika – budućnost USB standarda se samim time čini jako zanimljivom.

usb tipovi

USB Type-C konektor rješava faktor “krive strane”

Ovaj novi tip konektora pronaći ćete na uređajima poput novih nadolazećih pametnih telefona (One Plus Two), tableta, miniPC, digitalnih video/foto kamera. Riječ je zapravo o unaprijeđenom microUSB priključku, odnosno njegovoj zamjeni koja donosi rigidniju konstrukciju i mogućnost da se kabel spoji na uređaj na koji god način da ga okrenete, što je u slučaju microUSB-a ponekad bio izvor nerviranja.

OnePlusTwoTypeC

 

Napajanje monitora i sličnih uređaja putem USB 3.1 standarda

Još jedna od bitnijih novosti ovog USB standarda jest i daleko veća (do 10 puta) izlazna snaga od čak 100 W koji je posljedica povećanja jakosti struje koja je podignuta na 5 A. Ovo je logičan slijed događaja obzirom da veći prijenos podataka potrebuje više struje u kontekstu bržeg prijenosa kojeg USB 3.1 donosi. Ovo u prijevodu znači da ćete moći napajati uređaje poput prijenosnika, pa čak i nešto slabijih desktop računala putem običnog USB konektora, kao što je to slučaj kod novog Appleovog prijenosnika Macbook.

Veća snaga otvara i neke nove mogućnost, a jedna od njih je da će i monitori moći biti napajani preko njih te će preko jednog kabela moći istodobno ići struja i video signal, ali i propusnost za USB hub kojeg monitori danas sve češće posjeduju. Sve ovo nalazi se unutar posebnog “Power Delivery” certifikata i specifikacije kojeg neće nužno imati svi uređaji, dok će se njegova provedba izvoditi isključivo u obliku USB Type-C konektora, a to i nije neki problem, već baš naprotiv.

Prisutnost Type-C konektora ne garantira USB 3.1 tehnologiju

Jedna stvar koju treba jasno razbrati je da, iako je on nusprodukt novog USB 3.1 standarda, USB Type C nije isključivo vezan za njega. Ovo znači da isti neće isključivo dolaziti u sklopu njega, baš naprotiv, moći ćete ga naći u obliku USB 2.0 i USB 3.0, a jedan od takvih uređaja je i Nokijin Android N1 tablet koji ima USB 2.0 Type-C konektor. Iako bi po nekima ispalo da USB Type-C nije produkt svoje generacije, on sigurno je, jer bez njega ne bi bilo ni Power Delivery specifikacije kojeg smo maloprije spomenuli.

Nokia N1 usb

Novi Thunderbolt 3 standard dolazi s USB Type-C konektorom

Thurderbolt 3Intel se u sklopu svojeg keynota na ovogodišnjem Computex 2015 sajmu osvrnuo na nadolazeću novu generaciju Thunderbolt standarda trećeg izdanja (kodnog imena Alpine Ridge), ono što ovu generaciju razlikuje od ostalih jest činjenica da će upotrebljavati USB Type-C konektor. Ovo je itekako dobra vijest i odličan korak prema sve boljem putu standardizacije konektora koji bi se jednog dana mogla svesti samo na jedan tip u sve svrhe. Teoretska propusnost novog Thunderbolt stanarda povećana je za duplo, točnije na 40 Gbps (5000 MB/s), dok je podrška za monitore narasla na dva 4K 60 Hz monitora ili jedan 5K 60 Hz monitor. Budući da je USB 3.1 kontroler integriran na platformi i neovisan o tipu kabel, Thunderbolt 3 kabele moći ćemo koristiti na svim uređajima koji koriste USB Type-C konektore.

Popularnost 3.1 sučelja još uvijek nije na očekivanoj razini

Za kraj, vjerojatno se pitate gdje su svi ti uređaji koji podržavaju ovaj novi standard. Potencijali proizvodi koji bi mogli nositi USB 3.1 standard, poput eksternih diskova i druge periferije, gotovo da i nema, a jedan od razloga je taj što front-end uređaja koji podržavaju ovu konekciju također nema na pretek (matične ploče, prijenosnici). Sve pada na ramena većih igrača koji što prije trebaju prihvatiti ovaj novi standard, a konkretno ovdje mislimo na proizvođače procesora. Oni u sklopu svojih čipseta trebaju integrirati nativnu podršku USB 3.1 standarda ili barem putem proizvođača matičnih ploču uz pomoć third party čipova i kontrolera (ASMedia je jedan od njih) donijeti djelomičnu podršku na njih.

To baš i neće biti tako brzo, jer nadolazeća Intelova Skylake procesorska platforma i Z170 čipset neće nativno podržavati USB 3.1 bez prisustva third party kontrolera. Baš kako je to i bilo sa USB 3.0 standardnom, a i sa svim USB standardima prije njega, načekat ćemo se da end-uređaji konačno postanu dostupni i široj masi. Primjerci proizvoda koji će s ponosom nositi podršku ovog novog standarda vrlo vjerojatno će biti jako skupi ili uže niše (RAID kućište za diskove). Na internetu ćete uglavnom pronaći USB 3.1 docking za diskove ili SATA to USB 3.1 sučelja, dok je naše tržište po pitanju toga još uvijek pusto.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *