Ovaj vikend u Cologneu pisala se povijest. Deveti CS:GO major odnio je brazilski tim SK Gaming u sastavu: FalleN, fer, fnx, TACO, coldzera. Svaki igrač je u džep spremio 100.000 dolara – i to ne računajući novac od stickera, koji im je potencijalno donio još toliko. Na Major su došli kao favoriti, no događanja oko ekipe i organizacije bile su daleko od idealnih. Prijetnje tužbama, mijenjanje organizacije i diskvalifikacija iz ELEAGUEa stvari su koje bi negativno utjecale na druge ekipe – no ne na SK Gaming. Oni su na teške uvjete navikli, možda se čak njima i hrane. Ovo je priča o upornosti, radu, odricanju – i uspjehu koji nakon toga dolazi.


Godine dominacije europskih ekipa

Vratimo se prvo malo unatrag. Još od ranih 2000-tih, kada je započeo kompetitivni Counter-Strike, najbolje ekipe većinom su bile iz Europe. Švedska, “dom Counter-Strikea” imala je NiP, Fnatic i stari SK gaming, rivalstva je bilo s Dancima (NoA, mTw), Poljska je okupila “zlatnu petorku”, čiji Neo i TaZ još uvijek nisu okačili miševe o klin, a u zadnjim godinama CS1.6 dominirao je Ukrajinski Natus Vincere. Što se tiče Counter-Strike: Source scene, tu su nepobjedivi bili Francuzi u dresovima VeryGames organizacije.

Iznimki je bilo, no bili su to rijetki trenutci između godina EU dominacije. Slično se nastavilo i s početkom Counter-Strike: Global Offensivea. EU timovi osvajali su Majore, NA timovi bili su sretni s izborenim playoffom, ostale regije nisu postojale u kompetitivnom smislu. S ciljem širenja CS:GO-a, pozivnice za Major turnire u 2014. godini dobivale su ekipe iz manje poznatih regija. Tako su se izmjenjivali indijski Team Wolf, južnoafrički Bravado Gaming i australski Vox Eminor, a nijedna od njih nije iskoristila svoju priliku ni ostvarila značajan rezultat.


Prvi internacionalni uspjesi Brazilskog CS:GO-a

Ekipa predvođena FalleNom i brazilski CS:GO kao cjelina prvu pravu priliku dobiva početkom 2015. godine. Tada je tim pod imenom “Kabum.TD” nastupio na tri eventa u SAD-u, uzevši treće mjesto na ClutchCon-u i kvalificiravši se za ESL One Katowice Major. Unatoč tom velikom uspjehu, Kabum.TD ih nije mogao poslati na Major te su bili primorani mijenjati organizaciju ( Keyd Stars ), a crowdfunding kampanjom skupiti ostatak potrebnog novca. Nedavno se saznalo kako je Kabum ostao bez novca za igrače i prije samih kvalifikacija, a igrači su u jednom trenutku bili zaglavljeni u nepoznatom američkom gradu, bez novca i obećanih avionskih karata.

Na svom prvom Major turniru osigurali su playoff fazu, gdje su izgubili 2:1 od domaćeg tima Virtus.Pro. Svijet je primijetio Brazilce, a njihov prvi nastup bio je hvalevrijedan, no još su bili daleko od prijetnje za najbolje ekipe.


Napuštanje domovine, osvajanje Amerike

Nakon uspješnog prvog Majora, tim se vratio u Brazil gdje su odigrali nekoliko manjih turnira, ali ubrzo je postalo jasno da u toj regiji više za njih nema izazova. Odluka je pala na napuštanje Brazila i preseljenje u SAD, kako bi mogli sudjelovati u offline i online natjecanjima kojih u Sjevernoj Americi ima mnogo više.

Udaljeni od obitelji i voljenih, u skromnim životnim uvjetima, kroz sljedećih 6 mjeseci cementirali su svoje mjesto u 10 najboljih svjetskih ekipa, no dobra igra bez trofeja nije im bila dosta. Opravdanje nisu nalazili u tome da umjesto plaća dobivaju samo novac za putovanje na evente, niti su loš aim opravdali dijeljenjem kreveta sa suigračem, koji im ometa normalan san. Umjesto toga, FalleN se nakon trećeg uzastopnog top8 rezultata na Majoru (studeni 2015.) odlučuje na težak potez – radi promjene u ekipi i oprašta se od suigrača i prijatelja s kojima je dijelio skoro svaki trenutak proteklih godinu dana. U ekipu se vraća legendarni fnx, a pridružuje im se i mladi TACO u zamjenu za boltza i zkqsa.


Dobrodošli u SK gaming eru 

Promjena dva igrača nekoliko dana prije DreamHack Wintera natjerala je FalleNa da se malo odmakne od svog taktičkog stila, a više osloni na individualnu snagu svojih igrača. Još uvijek su bili izrazito inteligentan tim, pogotovo u situacijama kada imaju višak igrača, no nisu se bojali ni ulaziti u 1-na-1 duele. Na DreamHacku su iznenadili i uzeli drugo mjesto – što je tada bio najbolji rezultat brazilske ekipe u CS:GO-u. Sljedećih nekoliko nekoliko mjeseci redali su srebrne medalje, sve do trenutka kada je bilo najbitnije – MLG Columbus Majora. Brazilci su iskoristili pad Fnatica i Na’Vija, osvojili Major, a kroz sljedećih nekoliko mjeseci zacementirali #1 na svijetu s još nekoliko naslova.

Unatoč kiksu protiv francuskog G2 na ECS LAN-u, na prošlotjednom Cologne Majoru nisu pokazali nikakvu slabost. Velika drama povezana s ugovorima sa sada bivšom organizacijom Luminosity i trenutnom SK gaming nije im omela pripreme, a vijest o diskvalifikaciji iz 2.4 milijuna dolara vrijednog ELEAGUEa koja je došla usred natjecanja u Kolnu nije rezultirala ni sa čim, osim par ljutitih rečenica na Twitteru. Brazilci su s lakoćom prošli “skupinu smrti”, u playoffu eliminirali Flipside, uvijek jak Virtus.pro, a potom i ugasili nade Sjeverne Amerike razmontiravši Liquid u najjednostranijem finalu CS:GO Majora.


Velikoj priči ne nazire se kraj

Pokazali su da geografska lokacija nije bitna za uspjeh u Counter-Strikeu. Pokazali su da sve ono izvan igre ne mora utjecati na ono što se događa na serveru. Pokazali su da nekad treba imati snage napraviti teške promjene.

Fallen, fer, fnx, TACO i coldzera svojim su drugim Majorom stali uz bok najboljim periodima NiP-a i Fnatica, a prepreka na putu se trenutno ne nazire. Dobrodošli u SK gaming eru, eru brazilskog Counter-Strikea.

Objavio Zvonimir "Professeur" Burazin

Admin i Newswritter na www.counterstrike-hr.com, caster i podcaster na www.twitch.tv/cshr_tv.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *