Pjesma The Wanderer od izvođača Dion DiMucci kao da je napravljena za Fallout 4, unatoč tome što je izašla 1960-tih. I dok se pjevač u početku složio s ovim navodom, način na koji je iskorištena mu se očito nije svidio te sad tuži Bethesdu za milijunski iznos pod navodom da su prekršili dogovor oko korištenja.


Ipak malo prekrvavo za umjetnika koji je odrastao uz znatno blaže vijesti od današnjih

Kao umjetnički rad, The Wanderer i nakon gotovo 60 godina nije izgubio svoju svježinu, no isto se ne može reći i za razmišljanje odgovornog umjetnika. Zna se kako su, naspram današnjih razina nasilja, 60-te u Americi bile mirno razdoblje u kojem su prevladavali konzervativni stavovi i oku ugodne reklame, pa možda i ne treba čuditi DiMuccijevo nezadovoljstvo oko korištenja njegove popularne pjesme.

Naime, Dion DiMucci navodi kako je Bethesda prekršila ugovor u kojem se navodi da autor ima opciju povući pjesmu iz reklama ukoliko mu se ne sviđa njihov sadržaj. To je svakako bio slučaj s krvavim reklamama za Fallout 4 koje, kako DiMucci kaže, tumače njegovu pjesmu na neprikladan način.

Nakon što je Bethesda ignorirala DiMuccijev zahtjev za prestanak korištenja umjetničkog rada, DiMucci je uz pomoć svojih odvjetnika tužio kompaniju ZeniMax Media, vlasnika Bethesde, za pozamašni iznos. Tužba objašnjava kako DiMucci nije imao mogućnost da pregleda reklame prije nego su distribuirane, te da nikako ne bi dopustio korištenje pjesme da je vidio sadržaj promotivnog materijala.

DiMucci za odštetu traži milijun dolara, a kako se ZeniMax Media još nije oglasila u bilo kojem obliku, nije poznato kojim će smjerom ova tužba ići. Možda dobije bottle capse? Tko će ga znat.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *