Dolaskom zime neminovan je i pad temperature. I dok se mi utoplimo toplijom sezonskom odjećom, često zaboravljamo da su i naši digitalni ljubimci osjetljivi napromjene temperatura. Kako biste u zimskoj sezoni zaštitili svoje prijenosno računalo od pada performansi, ugrožene sigurnosti ili gubitka podataka, dovoljno je da se pridržavate nekoliko korisnih savjeta za sigurno korištenje laptopa u zimskim danima.

Toshibini savjeti za sigurno korištenje laptopa u zimskim danima2


Izbjegavajte temperature ispod pet stupnjeva

Prijenosna i tablet računala za optimalne radne performanse zahtijevaju umjereneradne temperature. Brz pogled na priručnik kojivam stiže uz uređaj pružit će vam precizne informacije o optimalnoj radnoj temperaturi uređaja. Tako je, primjerice, za kućne i profesionalne modele prijenosnih računala Toshiba optimalna radna temperatura deklarirana u rasponu od 5°do 35° C. Čak ni prijenosna računala koja odlikuju izuzetna robusnost, snaga i performanse nije preporučljivo koristiti dulje vrijeme u uvjetima niskih temperatura na otvorenom, niti ih ostavljati preko noći u automobilu.

Punite baterije na sobnoj temperaturi

Niska temperatura ne samo da smanjuje performanse uređaja, već značajno smanjuje i kapacitet baterije. Punjenjem pri niskim temperaturama (5° C ili niže) brzina punjenja pada, odnosno proces punjenja baterije se značajno produljuje. Stoga je važno da se računalo koje je neko vrijeme bilo na hladnom prvo postepeno zagrije do sobne temperature, a tek potom napuni baterija.

Sigurnost podataka: Izbjegavajte nagle promjene temperatura

Za prijenosna računala nagle promjene temperature nisu dobre zato što su praćene promjenama vlažnosti zraka, koje imaju negativno djelovanje na sustav,ali i magnetske ploče na tvrdom disku. Kod prijenosnog računala koje se ohladi tijekom boravka na otvorenom ili u automobilu, uključivanje po ulaskuna područje više temperature, npr. kod kuće ili u ured, može dovesti do pojave zamagljivanja: vlaga u zraku se u toploj prostoriji kondenzira na hladnim površinama. Po tom principu se i u računalumogu stvoriti mikro kapljice vode koje mogu izazvati neželjena oštećenja na tvrdom disku,a u najgorem slučaju mogu dovesti i do gubitka podataka. Ukratko, prijenosno računalo ne bi trebalo uključivati odmah po ulasku u toplu prostoriju.

Svoje prijenosne uređaje za kućnu i poslovnu primjenu Toshiba oprema brojnim sigurnosnim sustavima. Ipak, prijenosno računalo koje je prenoćilo u automobilu, nakon što se unese u toplu prostoriju ne bi trebalo stavljati u funkciju istog trenutka, već je poželjno da se ono uključi nakon otprilike pola sata, odnosno kadse temperatura uređaja izjednači s temperaturom prostora. Na taj način izbjegava se kondenziranje vlage iz zraka te moguće neželjene posljedice.

Sigurno rukovanje po hladnoći

Tijekom zimskih mjeseci prijenosna računala nije poželjno prenositi niti odlagati bez odgovarajuće zaštite, kao u prethodno opisanim slučajevima. Nekoliko sati boravka u hladnom automobilu ili torbi zahtijeva da uređaj, baškao i mi, budedobro utopljen. Ako seprijenosno računalo mora ostaviti nekoliko sati u hladnom prostoru, bateriju svakako treba unijeti na toplo.

Posjetite Toshibu online

Za informacije o novim proizvodima, specifikacije i više, posjetite Toshiba web stranice: www.toshiba-croatia.com.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *