Dinamična priroda interneta uvijek je bila plodno tlo za konstantne promjene, tako da je zaista rijetkost da možemo odati počast nečemu upravo suprotnome: dugovječnosti. No upravo je to danas slučaj, jer gaming portal theinvader.com danas slavi 18 godina postojanja.

Doduše, bilo bi preciznije reći “obilježava” jer za pravo slavlje se jednostavno nema vremena. Što već samo po sebi dovoljno govori o tome koliko je teško doći na ovu razinu dugovječnosti. Ne samo zbog opsega zahtjevnosti posla, već i količine konkurencije s kojom se valja nositi.

Sama industrija videoigara danas je, naravnom značajno drugačija nego prije 18 godina. Tada je The Elder Scrolls III: Morrowind bio igra godine u većini izdavačkih izbora, a prodajne su rekorde rušili naslovi kao što su Pro Evolution Soccer 2, Tony Hawk’s Pro Skater 4 i Super Mario Sunshine. I sve njih je na samome kraju godine zasjenio Grand Theft Auto: Vice City sa 17.5 milijuna prodanih primjeraka. Novih kultnih klasika nije nedostajalo ni u narednom periodu.

Danas vam pak za igranje visokobudžetnih igara više nije potrebna zasebna konzola, iako je i dalje poželjna. No era pametnih telefona i aplikacija u potpunosti je promijenila bezbroj industrija, a ponajviše onu softversku, u koju spada i sami gaming. Počevši od poslovnih modela koji su većinom prešli na tzv. “free-to-play” sustave, pa prodajni uspjesi sada imaju puno više stropove koji se mjere u apoenima, a ne broju prodanih primjeraka.

Tako je npr. jedan “besplatan” Fortnite zaradio 1.8 milijardi američkih dolara, i to samo u prošloj godini. A prosječan Call of Duty nastavak u svojem prvom tjednu obično proda više primjeraka nego Vice City sveukupno.

Kvalitetno gaming novinarstvo ipak ne izgleda toliko drugačije nego 2002. godine, tako da Invader sigurnim koracima gura dalje. Ono što ostaje za vidjeti je koliko će dugo ovaj eksplozivan rast industrije video igara trajati jer kako sada stoje stvari, kraj mu nije niti na vidiku.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *