U današnjoj recenziji imamo zadovoljstvo predstaviti vam novi Scythe hladnjak pod imenom Fuma. Doslovni prijevod fuma s japanskog bi na našem hrvatskom glasio besmrtnost, što definitivno nije stran pojam kada se radi o Scytheovim proizvodima. Tvrtka se proslavila svojim odličnim hladnjacima čiji je glavni adut omjer dobivenog i uloženog, kao i izvrsna kvaliteta svih komponenti paketa, počevši od samog tijela hladnjaka pa do svakog pojedinog dodatka u pogledu dodatne opreme i priloženih alata.


Kutija u kojoj se Scythe Fuma nalazi privlačnog je i decentnog izgleda

Scythe Fuma dolazi u vrlo decentnoj crnoj kutiji s detaljem dima. Na poklopcu kutije nalazi se izometrijska fotografija hladnjaka, dok su ostale stranice ispunjene detaljnim informacijama o proizvodu, kao i gabaritima hladnjaka s lijeve strane. U kutiji se nalazi aluminijsko tijelo hladnjaka koje skriva i kutiju s alatima i dodatnom opremom, a tu su i dva tzv. Dual Slip Stream PWM ventilatora dimenzija 120 milimetara. U manjoj bijeloj kutiji nalaze se svi potrebni vijci, podloške za siguran kontakt vijka s matičnom pločom, Y kabel za spajanje oba ventilatora na jedan CPU ventilatorski priključak, adapteri za instalaciju, pozadinska pločica kao i žice za montažu ventilatora na tijelo hladnjaka.

Kao i uvijek, Scythe nije razočarao kvalitetom izrade hladnjaka, ali i svih dodatnih dijelova i alata koje dobijete u paketu. Osobito pohvaljujemo Y kabel koji je zaštićen pletivom, a i krajevi kontakta imaju svoje plastično kućište. Svi ostali dijelovi su izrađeni od metala te zrače kvalitetom. Tu je i termalna pasta što je svakako odličan dodatak i manja gnjavaža vama kao kupcu.

scythe fuma 5


Scythe Fuma – unatoč kompaktnim dimenzijama donosi odlične performanse

Scythe Fumu čine dva aluminijska tornja povezana sa šest toplovodnih cijevi koje prolaze od vrha jednog tornja cijelom visinom do podnožja za procesor te s druge strane ulazi u drugi toranj sve do vrha. Kao klasičan hladnjak s dva tornja, preporučena je konfiguracija s dva ventilatora, no po potrebi i/ili željama možete instalirati i treći za još veći stupanj odvođenja topline. Rebra na tornjevima su definitivno zanimljivo osmišljena te padaju u cik-cak formaciji, čime se dodatno povećava rashladna površina, a time i učinkovitost rada hladnjaka.

Veličinom je Scythe Fuma zbilja odlično pogođena te je gotovo kvadratne formacije sa svih strana. Pohvaljujemo i odmak jednog od tornjeva od pozicije gdje bi mogao smetati instalaciji RAM modula s vlastitim hladnjacima. Možete instalirati sve RAM module raspoložive na tržištu nevezano za visinu budući da je desni toranj u potpunosti odmaknut od prostora za instalaciju memorije.

Ventilatori se pričvršćuju na tijelo hladnjaka na klasičan način pomoću priloženih žica. Instalacija hladnjaka koji je smješten između tornjeva je zbog toga ponešto nespretna, ali žice su dovoljno fleksibilne i žilave, stoga ni tu nemamo zamjerki. Na kraju je još potrebno spojiti kablove od dva ventilatora u Y kabel koji spajate u glavni CPU ventilatorski priključak.


Scythe Fuma – Instalacija hladnjaka odvija se bez većih poteškoća

Proces instalacije je sistematičan i jednostavan, no smatramo da je isti mogao proći i nešto jednostavnije. Primjerice, voljeli bismo vidjeti plastične podloške predinstalirane na vijcima budući da se ovako povećava šansa za gubitak istih, što se lako može dogoditi obzirom da su gotovo transparentni, a bez njih nije preporučljivo instalirati hladnjak.

Stavljanjem pozadinske pločice na poleđinu matične ploče potrebno je učvrstiti istu s druge strane umetanjem odgovarajućih vijaka kroz rupu na adapteru, ovisno o socketu na kojem radite. Crne poprečne pločice pričvršćuju se standardnim vijcima te služe kao prihvatna platforma za aluminijsko tijelo hladnjaka. U paketu ćete pronaći još jednu crnu pločicu koja se umeće u tijelo hladnjaka  te se vijcima pričvršćuje za prethodno navedene dvije pločice. To je sve skupa nešto više dijelova potrebnih za montažu u odnosu na rješenja kakva smo navikli dosad, ali neupitna je krutost i stabilnost konačno montiranog hladnjaka što je zapravo i najbitnije.

Ono što nam se osobito svidjelo jest količina prostora koji ostaje nakon instalacije hladnjaka za RAM module s vlastitim hlađenjem. Za Socket 1155 teško je pronaći konfiguraciju memorije koja ne bi stala pod tijelo Scythe Fume, što svakako cijenimo. Problem nedostatka prostora za instalaciju memorije je čest kada se radi o hladnjacima ovog ranga i po dosad viđenom Scythe Fuma je definitivno najbolje rješenje za takve situacije.


Scythe Fuma – Testiranja uz CoolerMaster TestBench

Naša testna konfiguracija zasniva se na starijoj generaciji Intelovog i5 procesora, točnije i5-3570k (Ivy Bridge), pouzdanom i dokazano stabilnom primjerku Intelove matične ploče pod imenom Intel Desktop Board DZ77BH-55K i pozamašnom Corsair napajanju od deklariranih 650W. Prvi dio testiranja odnosi se na tvornički radni takt procesora, koji je u ovom slučaju 3.8 GHz. Provjerili smo temperaturu pod opterećenjem od strane Aida64 testa stabilnosti u trajanju od 15 minuta te zabilježili prosječne temperature jezgri. Drugi dio testiranja odradili smo na povišenom taktu procesora, u ovom slučaju 4.5 GHz te odradili isti test pod višim radnim taktom te zabilježili rezultate.

Valja uzeti u obzir da je okolna temperatura tijekom testiranja iznosila 18°C, kao i činjenicu da je testna konfiguracija montirana na CoolerMaster Test Bench v1.0 što svakako pomaže kratkoročnom smanjenju ukupne temperature. Za očekivati je višu temperaturu u zatvorenom kućištu, ovisno o konfiguraciji kućišta te stupnju učinkovitosti protoka zraka unutar istog.

scythe fuma 10


Rezultati testiranja i konačni dojmovi

Prije svega želimo se zahvaliti tvrtki Scythe na ustupljenom proizvodu za testiranje. Fuma pokazuje svo iskustvo i profesionalnost Scythea kao tvrtke za proizvodnju rashladne opreme, gdje uz pristupačnu cijenu uspjevaju isporučiti vrhunski proizvod koji je u ovom slučaju usporediv i sa konkurentima iz više klase.

Odlične performanse su samo dio paketa kojeg čini Scythe Fuma – paket dodatne opreme i kvaliteta izrade svakog od dijelova je na najvišem nivou općenito, ne samo za ovaj cijenovni raspon. Jedinu veću manu možemo pripisati teškoj dostupnosti ovog hladnjaka na našem tržištu, no prema izjavama Scythea, očekuje se adekvatna distribucija za europsko tržište kroz par mjeseci. Fuma cilja na entuzijaste koji će svoje procesore overclockati do maksimuma, za što je ovakva konfiguracija hladnjaka sa dva tornja minimalan razumni zahtjev. Obzirom na usporedne testove sa prethodno testiranim hladnjacima, možemo reći da Scythe Fuma ima puno potencijala za uspjeh i na širem tržištu te predstavlja gornji srednji rang hladnjaka za procesore.

metodologija

Scythe Fuma se vrlo brzo očekuje i na europskom tržištu. Još ne postoji službena objava kada bi se to moglo dogoditi, no za očekivati je da ćete Fumu moći kupiti već u prvom kvartalu 2016. godine i to za predloženu cijenu do 400 kuna. Ako ste u žurbi, definitivno bacite oko i na Scythe Mugen 4, koji parira Fumi što se tiče performansi i možete ga kupiti već danas u našim dućanima.


fuma_spec

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *