CRYORIG je tvrtka službeno osnovana 2013. godine, ali su se ideje i ljudi grupirali još od davne 2000. Zbog toga nije čudno vidjeti odlične proizvode koje ova tvrtka već ima u svom opusu, koji lako stoje rame uz rame s liderima u proizvodnji rashladne opreme za procesore poput Noctue i BeQuiet! što se tiče zračnog hlađenja. Svojim hrabrim i inovativnim pristupom CRYORIG pomalo osvaja srca PC entuzijasta koji za svoja računala traže komponente bez kompromisa u pogledu izgleda, ali i performansi. CRYORIG R1 Universal kojeg danas testiramo kompatibilan je sa svim modernim Intel i AMD procesorima, donosi odlične performanse koje su usporedive sa performansama rješenja u obliku vodenog hlađenja, a dizajn je nešto zbilja posebno u svijetu pomalo industrijski dizajniranih hladnjaka. Dolazi sa dva različita ventilatora, diči se vrhunskom kvalitetom izrade, odličnim dodatnim paketom opreme i vrlo vjerojatno najjednostavnijim mehanizmom za montažu koji smo vidjeli, osobito u ovom cjenovnom rangu. O čemu je točno riječ možete pogledati u ovom kratkom prezentacijskom videu:


Kutija u kojoj Universal R1 dolazi pozamašnih je dimenzija

Što nikako nije loša stvar kada se radi o hladnjacima, barem što se tiče hladnjaka na zrak jer više materijala u pravilu znači učinkovitije hlađenje. Sa svake strane kutije nalaze se korisne informacije i lijepo osmišljene fotografije koje na prvi pogled daju naslutiti da se ovdje radi o zbilja posebnom proizvodu. Sve osnovne informacije potrebne korisniku što se kompatibilnosti i dimenzija tiče su prikazane na poleđini kutije. Otvaranjem kutije dolazite do još informacija – na glavnom gornjem krilcu nalazi se i uputa da svoj CRYORIG R1 Universal možete i registrirati na stranicama proizvođača, čime se osim posebnog tretmana za korisničku podršku tiče, stiče i dodatnih 3 godine potpunog jamstva, što je zbilja privlačan bonus.

Unutar kutije nalazimo dvije manje. U prvoj se nalaze svi potrebni dodaci, adapteri, alati, kablovi, upute na četiri jezika, kao i CRYORIG termalna pasta pa čak i komadić tkanine natopljen u 70%-tnom izopropilnom alkoholu. Ukratko, dobijete baš sve što vam treba za instalaciju. U drugoj kutiji nalazi se samo tijelo hladnjaka s već instaliranim hladnjacima, što još više olakšava ugradnju. Između tornjeva naći ćete i komad kartona koji dodatno podržava sklop kako se rebra ne bi oštetila prilikom transporta.


Pogledajmo Cryorig R1 Universal izbliza

CRYORIG R1 Universal je osmišljen kao klasični high-end hladnjak s dva aluminijska tornja, s time da je CRYORIG ovdje otišao korak dalje i u svrhu dizajna kao i poboljšane funkcionalnosti ponudio vlastito rješenje u obliku dvodijelnih tornjeva. Dio pokriven plastičnom prirubnicom je klasično srebrni, dok je vanjski vidljivi dio aluminija obojen u crno. Spajanjem ove dvije komponente povećava se kontaktna površina i to za 10% od tradicionalnog lemljenja rebara, što ima direktan utjecaj na učinkovitost odvođenja topline. Optimizacija nije tu stala – može se primjetiti da je prema ispušnom dijelu hladnjaka gustoća rebara veća, što po zakonima termodinamike znači ubrzanje protoka zraka jer se isti kreće kroz manji poprečni presjek.

Kako sve ovo ne bi bilo reda radi, potrebno je nekako toplinu dovesti sa procesora među rebra, za što je zaduženo sedam (!) toplovodnih cijevi koje su direktno spojene sa bakrenom bazom hladnjaka koja se naslanja na vaš pregrijani procesor.

Za odvođenje topline zaslužna su dva pomno dizajnirana ventilatora. Ovaj put CRYORIG je za Universal R1 iskoristio jedan standardni i jedan mnogo tanji ventilator. Standardni XF140 ventilator je promjera 140 milimetara i debljine 25.4 milimetara, sa gornjom granicom brzine vrtnje od 1300 okretaja u minuti. Novodizajnirani XT140 ventilator je također promjera 140 milimetara i širine od svega 13 milimetara te je zadužen za odvođenje topline s ispušnog dijela hladnjaka. Budući da tanji ventilator ima veći statički pritisak, glavna mu je uloga preuzeti topao zrak od središnjeg i što brže ga protjerati kroz aluminijska rebra.


Cryorig R1 Universal testirali smo na našoj sekundarnoj konfiguraciji

Naša testna konfiguracija zasniva se na starijoj generaciji Intelovog i5 procesora, točnije i5-3570k (Ivy Bridge), pouzdanom i dokazano stabilnom primjerku Intelove matične ploče pod imenom Intel Desktop Board DZ77BH-55K i pozamašnom Corsair napajanju od deklariranih 650W. Prvi dio testiranja odnosi se na tvornički radni takt procesora, koji je u ovom slučaju 3.8 GHz. Provjerili smo temperaturu pod opterećenjem od strane Aida64 testa stabilnosti u trajanju od 15 minuta te zabilježili prosječne temperature jezgri. Drugi dio testiranja odradili smo na povišenom taktu procesora, u ovom slučaju 4.5 GHz te odradili isti test pod višim radnim taktom te zabilježili rezultate.

Valja uzeti u obzir da je okolna temperatura tijekom testiranja iznosila 18°C, kao i činjenicu da je testna konfiguracija montirana na CoolerMaster Test Bench v1.0 što svakako pomaže kratkoročnom smanjenju ukupne temperature. Za očekivati je višu temperaturu u zatvorenom kućištu, ovisno o konfiguraciji kućišta te stupnju učinkovitosti protoka zraka unutar istog.

montirano


Rezultati testiranja i konačni dojmovi

Prije svega želimo se zahvaliti tvrtki CRYORIG na ustupljenom proizvodu za testiranje. R1 Universal je zbilja vrhunski proizvod i svaki hladnjak od danas na dalje koji ćemo imati priliku recenzirati pred sobom ima iznimno težak zadatak ako želi nadmašiti ovaj proizvod.

Osim odličnih performansi, R1 Universal krasi iznimna kvaliteta svakog pojedinog dijela, kao i odličan estetski dojam. Nije lako biti originalan na tržištu hladnjaka za procesore te nam je CRYORIG definitivno postavio više standarde za evaluaciju njihovih vlastitih nadolazećih proizvoda, kao i konkurentskih proizvoda kojih zapravo i nema mnogo.

Velika većina hladnjaka raspoloživih na tržištu (koji ne dolaze zapakirani sa procesorima) namjenjeni su učinkovitijem hlađenju overclockanih procesora. Hladnjaci u rangu sa R1 Universalom su namjenjeni entuzijastima koji će svoje procesore tjerati na barem 4.5 GHz naviše (u slučaju Intelovih procesora). Shodno tome, CRYORIG R1 Universal dolazi i sa pozamašnom cijenom – ukoliko se odlučite za kupnju preko Amazona očekujte cijenu od oko 600 kuna plus troškovi poštarine. Rezultati su prikazani na grafovima kako slijedi:

metodologija_fuma


cryorig r1 universal

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *