Esports Gaming League nedavno je donio  novo pravilo prema kojem se zabranjuje timovima da budu sponzorirani od strane sponzora koji su naširoko poznati po angažmanu u industriji filmova za odrasle. Tako određene tvrtke i organizacije više neće moći sponzorirati eSport timove, što je šteta s obzirom na to da ta industrija posjeduje određeni kapital koji je eSportu mogao dodatno pomoći. Danas su internet reference na takav sadržaj svakodnevne, to je zasigurno dio internet (ne)kulture, ali u eSportu će očito sve manje egzistirati. Poučeni ovom zabranom čisto sumnjamo da će se druga firme iz branše odlučiti na investicije u eSportu. Kakve će to posljedice imati i što se zapravo dogodilo, pročitajte u nastavku ovog nesvakidašnjeg članka.


Kako je ovo dokaz da eSport napreduje?

Team YP je eSport organizacija YouPorn stranice, imaju igrače u fightning igrama i ženski CS:GO tim, što je vrlo zanimljivo. Imali su i muški, ali s njima su se rastali. Cijela priča je krenula 2014. godine i odmah privukla puno pažnje. Kontroverzni sponzor u eSportu punio je stranice gaming portala bez da je tim imao ikakve relevantne uspjehe, a svaki publicitet je dobar publicitet.

ESL je tako, zahvaljujući novom pravilu, obavijestio Team YP da se više ne mogu natjecati radi direktne povezanosti s navedenom stranicom za odrasle. Iako tim sada sadržava samo inicijale koji nužno ne znače ništa loše, u početku je sadržavao cijelo ime stranice. Nije prvi put da je Team YP cenzuriran ili da im je zabranjeno igranje, što već neko vrijeme provlači njihovu odluku da naprave potpuno novi imidž koji neće biti povezan sa stranicom na bilo koji način, osim sponzorskim sredstvima. Ponudili su ESL-u i tu opciju, međutim ESL je odbio. Tu dolazimo da onog zanimljivog dijela priče.

Svi znamo da u eSportu ima maloljetnika i da je onda malo čudno kada stranica za odrasle ima svoje igrače i timove koji će se natjecati protiv tih maloljetnika, ali mi isto tako znamo da ako maloljetnici, odnosno teenageri, žele gledati njavu na internetu to mogu raditi bez ikakvih problema. Međutim, ako eSport organizacija poput ESL-a može doslovno jednu cijelu poslovnu branšu izbaciti iz eSporta to znači daje situacija dovoljno financijski povoljna i da eSport i gaming u tom pogledu više ne trebaju sredstva “bez obzira na izvor”. Često je bio slučaj da je bitno samo da ima timova, jakih sponzora i dobrih turnira, ali očito više nije tako. Kao kada frizer odbije mušteriju jer zarađuje dovoljno i ne želi dodatan posao s novom mušterijom. Što se tiče najviše razine eSport natjecanja Team YP nije ostavio značajni utjecaj, ali mi bismo prihvatili novu eSport organizaciju s potpuno drugačijim imidžom jer je financijska pozadina takve organizacija zaista dobra i sigurna. Njava i gaming su uvijek bili u “dobrim” odnosima iako smo fenomenalni spoj doživjeli nečemu sasvim drugom, a ne sponzorstvom eSport tima od stranice za odrasle.

esport timovi

Sve to bilo nam je omogućeno navodnim hakiranjem e-maila streamerice na Twitch.tvu i djevojke bivšeg profesionalnog League of Legends igrača VoyBoya, Pooksie. Njen striptiz je danas legendaran i toliko široko rasprostranjen da i pjesma na koju se skidala izaziva smješak brojnih gamera. Većina video klipova navedene priče je uklonjena s interneta ili je bar trebala biti. Tako je njen poklon za rođendan svome dečku postao javan, ona još popularnija i bar na trenutak su se spojile priče koju ESL sada novim pravilom razdvaja, vrlo vjerojatno na nespojive daljine.


Nije dugo trajalo, ali je svršilo

Sigurno smo da eSport može opstati i nastaviti svoj rast i bez sponzorstva ovakve vrste, isto tako, niti navede stranice i organizacije koje se bave filmovima za odrasle neće pretrpiti velike gubitke radi ovog poteza. Ljubav gamera i njave naširoko je poznata. U formalnom obliku je nestala, barem što se tiče ESL-ovih natjecanja, ali živjet će potiho, onako kako i treba, sigurno još dugo vremena.

Objavio Luka "level" Marušić

eSports enthusiast

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *