Neki misle kako je život streamera odveć lagodan. Ako ste među onima koji smatraju da je biti plaćen za igranje video igara na vlastitome računalu ispunjenje sna, skrenuli bismo vam pozornost na samo neke od odgovornosti koje prosječni streamer ima; uvijek moraju paziti što govore kako ne bi otuđili publiku, biti pristojni prema haterima, a nekad čak (zajedno sa svojim fanovima) gledati kako im SWAT ruši vrata zbog odabira profesije. Ovo zadnje ipak nije tako česta pojava, no to ne znači da neki od streamera već nisu imali okršaj s dečkima u plavom. Unatoč rijetkosti, fenomen čak ima i svoje ime – kad netko od viewera usmjeri policiju na streamerova vrata u svrhu zabave, to nazivaju “streamer swatting“. Nekad su stvari uljudne te policajci pristojno pokucaju i rasprave sa streamerom, dok u drugim slučajevima preferiraju nešto grubiji pristup u vidu rušenja vrata i klečanja na streameru dok ga pokušavaju svezati. Pripremili smo vam ponešto iz oba svijeta – čak i civiliziraniji primjerci na našoj listi sadrže pregršt zabave za gledatelja i daju uvid u dotične streamere kakav prije nije bio dostupan. Pa počnimo od klasika…


Kootra, član popularne gamerske skupine The Creatures

Kootra je postao žrtvom swattinga sredinom 2014. godine, streamao je CS:GO iz ureda kako to i inače radi kad je primijetio policiju na kraju sobe, što ga je koštalo pozicije u CS:GO i vrlo vjerojatno rezultiralo gubitkom runde od strane njegovog tima. Uskoro je izbliza vidio o čemu se radi kad je grupa policajaca s pancirkama i automatskim puškama došla do njegovog dijela ureda. Tretirajući ga nešto grublje od islamskog terorista na FBI listi najtraženih, policajci su bacili Kootru na pod, vezali ga te dobro pretražili. Ustanovilo se da je za intervenciju odgovoran jedan od viewera koji se htio našaliti na Kootrin račun, no sumnjamo da mu je bilo smiješno, video u prilogu:


Gross Gore je situaciju odradio sportski, iliti esportski

Iako njegov slučaj nije brutalan poput nekih na ovoj listi, Gross Gore zaslužuje automatsko uključenje zbog načina na koji se ponio tijekom njegovog swattinga sredinom 2015.. Naime, dok neki streameri prekinu igrati ili u potpunosti napuste sobu, Gore je otvorio vrata policiji te se vratio za kompjuter, pitavši ih mogu li pričekati dok završi. Time je pokazao razinu posvećenosti svojoj publici, a i svom zanimanju, kojom se rijetko koji streamer može pohvaliti. Ne sumnjamo da je htio i nastaviti svoju League of Legends igru – naposlijetku, nitko ne voli AFK-era. Ipak, objasnio je policajcima kako je došlo do incidenta te da je njegova popularnost već rezultirala mnoštvom psina poput ove. U susret su mu svakako iskočili uljudni policajci koji niti malo ne podsjećaju na ljute primjerke koji su snašli Kootru s početka ovog teksta. .


n0thing s njegovih milijun pregleda i neuspjelim pokušajem cenzoriranja

Još jedan slučaj swattinga na CS:GO streamu koji je, unatoč trudu da se video skine s interneta, postao jedan od najpoznatijih zbog streamera o kojem se radi – n0thing je profesionalni CS:GO igrač čiji je kanal u trenutku swattinga imao milijune pregleda. Policija je posjetila n0thinga sredinom 2014. zbog lažne dojave – streamer je kasnije naveo kako ovo nije prvi put da mu je ista osoba priredila sličnu nepodopštinu. I dok na videu ne vidimo n0thinga, prisutan je standardni kadar policije s puškama koji mu je morao smanjiti apetit za pucačinama na bar nekoliko dana.

The Ultimate Guide To USB Portable Monitors in 2018 I Siemens 7MF4033 PDF Manual Download I Gigaset A116 PDF Manual Download


Whiteboy7thst već je od prije poznat policiji, ali ne zbog streamanja

Na prvi pogled, ovo je samo još jedan u nizu rutinskih swattinga CS:GO igrača, a nedostatak atraktivnog videa vjerojatno nije učinio puno da vas zainteresira. No, za razliku od većine streamera, Whiteboy7thst nije prošao samo s razočaranjem u svoju publiku. Iako nema videa samog uhićenja, kamera prikazuje policiju kako uz pomoć psa traži ilegalne supstance, i dok je sam poziv policiji bio prank, nađena je poveća količina lake droge. Pošto je Whiteboy7thst imao prethodnu osudu za posjedovanje heroina, fer je reći da ga je poziv policiji poprilično usosio.


Koopatroopa787 i njegov slučaj s “upucanim cimerom”

Iako se ovdje swatting dogodio tijekom streamanja, možda niste čuli za njega jer video nije dostupan. No ovo je jedan od poznatijih slučajeva kojeg su se čak uhvatili neki od većih novinskih portala. Dosad vam je scenarij već sigurno poznat – Koopatroopa787 je streamao Runescape i Clash of Clans za neke od svojih 60,000 sljedbenika kad mu je desetak policajaca pokucalo na vrata. Kao što je vidno uzrujani Koopatroopa787 kasnije objasnio, uperili su oružja u njega i članove njegove obitelji pod sumnjom da je ratni veteran upucao cimera. Policija je također navela da je saboter u pozadinu stavio zvuk okidajućeg pištolja što je zasigurno potaknulo njihovu brojčanost i ozbiljnost. I dok Koopatroopa787 nije krio nezadovoljstvo oko swattinga, ipak je priznao da mu je slučaj donio dosta popularnosti.

Nažalost, trenutno nemamo aktualni video na raspolaganju.


Summit1G uz poslijepodnevnu šetnju i Pokemon Go

Ako ste mislili da ste u prirodi sigurni od swattinga, pripremite se na susret sa stvarnošću. Summit1G je planirao provesti prošlo ljeto uz opuštajuće aktivnosti poput Pokemon Go, no nije mogao očekivati da će njegov vlogging rezultirati policijskom intervencijom. Netko od viewera je iskoristio streamanje na javnoj lokaciji kako bi dojavio policiji da Summit1G hoda okolo s automatskom puškom, postavlja bombe i želi ubijati policajce. To je jedna od stvari koja će zasigurno zaplijeniti policijsku pažnju, no iz videa nam nije jasno zašto im je trebalo toliko vremena da shvate da je automatska puška zapravo smartphone sa Pokemon Go aplikacijom, a bombe Poke lopte.


PhantomL0rd kao inspiracija za mnoge druge prankove

Iako nikad nije bio među boljima od poznatih League of Legends igrača, PhantomL0rd ipak uživa popriličnu publiku na svojoj Twitch.tv stranici te stoji za jednog od najpopularnijih streamera te igre u proteklih par godina. Kad to pomiješate s prilično nasilnom policijskom intervencijom, dobijete incident za koji kao da zna čitav internet.

PhantomL0rdov swatting se razlikuje od većine po tome što je navodno bio organiziran od strane hakerske grupe na čijoj je meti već duže vrijeme. U svakom slučaju, policija je izmamila PhantomL0rda van kako bi ga mogli uhititi te su nakon toga pretražili svaki kutak njegove kuće dok je i dalje upaljena kamera broadcastala cijeli situaciju tisućama gledatelja. Iako se ovo dogodilo u 2012. te je swatting od tada ponešto napredovao, vjerujemo da je baš ovaj slučaj inspirirao mnoge koji su odnijeli svoju kritiku nekog streama na sljedeći nivo.

Nažalost, trenutno nemamo aktualni video na raspolaganju.


Počasni spomen: Sajedene

Ok, ok, ovo ipak nije swatting ili čak pranking, no ne možemo imati listu streamerskih prekida bez da spomenemo Sajedene. Njenoj publici je sve izgledalo normalno tijekom rutinskog streamanja dok u pozadini nisu čuli nečije vikanje – čak i sama Sajedene nije odmah shvatila što se događa pošto je imala slušalice.

Za ono što se čini kao sekunda, Sajedene skače iz svoje stolice, ide u drugu sobu iz koje prijeteći muški glasovi dopiru i ostaje tamo neko vrijeme. Ubrzo se ispred njenog stola našao muškarac u crnom i s pištoljem u rukama što je navelo gotovo svakog gledatelja njenog streama na brigu, a zatvaranje njenog Twitch.tv accounta i neaktivnost na Twitteru nisu poboljšali situaciju.

Ispostavilo se da se radi o provali te da dva počinitelja, unatoč tonu videa, nisu naudili Sajadene. Iako je incident dobio ogromnu medijsku pozornost, poput one od Fox Newsa, nije imao preveliki dugotrajni efekt – pored smanjivanja cijene nekretnina u Tempe, Arizoni gdje se pljačka odvila, pretpostavljamo da je najveća posljedica bila to što su streameri shvatili da swatting nije najgora stvar koja ih može omesti.


Zaključno, streamer swatting nije fora

Da, ok, zabavno je gledati ekipu kako se snalazi u neugodnim situacijama, pogotovo kolegu Gross Gorea, ali na kraju dana cijela stvar predstavlja problem koji ne želimo vidjeti na našim prostorima. Ako streamate, jedino što vam možemo savjetovati jest da budete oprezni s davanjem informacija online, a mi gledaoci trebamo preuzeti odgovornost i ne komplicirati živote osoba koje nas iz dana u dan zabavljaju i vode kroz igre i questove koje možda sami ne bi zaigrali. Toliko od nas, za sva pitanja i komentare možete skočiti do našeg Fanpagea!

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *