Voljeli ih ili mrzili, Ubisoft je odgovoran za neke od najdražih naslova zadnjeg desetljeća. Tko može zaboraviti planetarno popularni Assassin’s Creed serijal, koji vas stavlja u ulogu povijesnog ‘hitmana’, ili The Crew, racing igru s jedinstvenim multiplayerom? No, najnoviji razvoj u stožeru tvrtke pokazuje da nije sve igra u svijetu video igara.


Muke Ubisoftovih starješina tek započinju

Ako ste donekle upoznati sa poslovnim svijetom, znate za koncept tzv. ‘hostile takeovera’ – scenarija u kojem vanjska kompanija u suštini preuzima vodstvo nad drugom kompanijom, najčešće kupnjom njihovih dionica. Ubisoft se trenutno nalazi u točno takvom škripcu, i iako još ništa nije sigurno, zna se da potencijalni kupac nije netko koga se može olako shvaćati.

Naime, radi se o Vivendiju, također Francuskoj kompaniji, odnosno konglomeratu, staroj više od stotinu godina čiji godišnji prihodi prelaze 10 bilijuna dolara. Upravo je Vivendi nekoć bio vlasnik Activision-Blizzarda te se govori da Francuski medijski mogul traži novog objavljivača video igara otkako je izgubio vlasništvo nad prvotnim.

U svjetlu nedavnih zbivanja na tržištu dionica, Ubisoftova potpredsjednica Anne Blondel dala je intervju za javnost u kojem se izjašnjava oko karijere pod Vivendijem. Blondel smatra da Ubisoft ima ‘ono nešto’ zahvaljujući gotovo obiteljskom statusu zaposlenika i ključnih figura i boji se da bi se to nešto izgubilo pod vlasništvom roditeljske kompanije koja stavlja zaradu na prvo mjesto.

Blondel je dodala kako mnogi Ubisoftovi titlovi, poput The Crewa, ne bi bili mogući pod vlasništvom Vivendija zato što bi isto oduzelo Ubisoftovu slobodu i onemogućilo eksperimentiranje. Trenutni CEO Yves Guillemot, čini se, dijeli njeno stajalište, obećavši da će sići sa svoje pozicije ako Vivendi uspije u svome naumu.

Unatoč uspješnom početnom blokiranju preuzimanja od strane Guillemota i ostalih vlasnika, ostaje za vidjeti što je sve Vivendi spreman napraviti kako bi postao vlasnikom jedne od najvećih igraćih kompanija ikad.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *