Za zadnji dio trilogije o GIANT5 ostavili smo zakulisnu priču o slaganju nove G5 ekipe u tjednima koji su uslijedili nakon neuspjeha na HGspot LAN-u. Neki će možda reći da priča sama po sebi nije posebna jer je to samo jedan od brojnih neuspješnih pokušaja slaganja “najbolje hrvatske ekipe”. Drugi će pak reći i da ovo nije uopće priča o GIANT5 jer nije bilo sigurno pod kojim bi imenom ekipa nastupala. No ova priča stavila je konačnu točku na priču o Giantsima, stoga zaslužuje biti napisana. U nastavku: priča o neostvarenom hrvatskom CS:GO supertimu.


Prve konture novog tima

Kako je opisano u drugom dijelu članka, već su na povratku s HGspot LAN-a krenuli prvi kontakti. Mariuchiijeva prva želja je bila jednostavna zamjena Calipha za nuluma – no to nije bilo tako jednostavno. Pošto je Vibby uzeo naslov na LAN-u, vrijednost svakog igrača je porasla u očima ostatka scene, a i oni su dobili vjetar u leđa da ostanu na okupu i nastave s istom petorkom (premda je svima koji poznaju domaću scenu bili jasno da to neće biti slučaj).

Zbog toga je direktna zamjena jednog igrača u G5 petorci bila nemoguća, no otvorila se mogućnost malo veće promjene – spajanje Vibby i GIANT5 line-upa u jednu ekipu – u hrvatski supertim. Ta mogućnost bila je posljedica par detalja: anakintm unatoč pobjedi na LAN-u nije imao želje dalje igrati s Gr4vityjem zbog njegovog ponekad teškog karaktera, a ostatak ekipe bio je zabrinut time kako će MadBone igrati u online natjecanjima koja slijede s obzirom da nije imao PC koji bi igru vrtio u idealnim uvjetima.

Tako su s Vibbyjeve strane za daljnju igru 100% sigurni ostali samo duo Gr4vity i nulum te Brky koji je na LAN-u pokazao da mu nije problem igrati pod pritiskom.

Na GIANT5 strani je već i prije HGspota osim Calipha i m4niac bio upitan, a na listu frustrirajućih se upisao i NyX koji je imao pomalo razočaravajući nastup.


Vibby + GIANT5 = ?

Steam poruke i TeamSpeak razgovori rezultirali su načelnim dogovorom, sljedeća hrvatska petorka trebala je biti: Mariuchii, st0Le, Gr4vity, nulum, brky. Ekipa za koju je svima bilo jasno da ima velik potencijal, no isto tako i veliku šansu da eksplodira zbog internih nesuglasica.

Tim bi bio koncipiran na sljedeći način: Gr4vity bi na račun odličnog LAN-a preuzeo ulogu glavnog AWP-a. Pokazao je da ako uloži vrijeme može s tim oružjem igrati na razini koja je nedohvatljiva drugim hrvatskim igračima, što bi balansiralo njegov ponekad težak karakter. Gr4vity bi također davao dosta prijedloga u igri – što želi raditi, gdje tražiti pick, a Mariuchii bi oko toga gradio igru i dirigirao s ostatkom trupa. Tako bi se smanjila “jednodimenzionalnost” Mariuchiijevog stila vođenja, a Gr4vity bi bio još fokusiraniji na individualnu igru nego što je to bio u Vibbyju.

Iako Mariuchiiju nije bila najdraža zamjena, ulazak brkyja na mjesto entry fraggera umjesto NyXa bio je uvjet igrača Vibbyja. Ova dva igrača nisu toliko slični po stilu igre, no veže ih izrazit prirodan talent kao i nekonzistentnost nastupa – ponekad dominiraju, a ponekad ne mogu napraviti utisak na serveru.

No zato bi brkyja pratio izrazito konzistentan duo – st0Le i nulum. Prvi je još jedan vrlo talentirani mladi rifler s prepoznatljivim 1-tap stilom pucanja, a drugi iskusni igrač – stijena T i CT strana. Nulum, u nedostatku bolje fraze, živi za trade frag, a njegov aim, iako ne toliko impresivan za gledati, uvijek je na solidnoj razini koja mu omogućava da rijetko propusti napraviti kill koji treba napraviti. Glavnu ulogu i highlight playeve prepušta drugima, što ga čini odličnim supportom za ovu ekipu. On nije tip igrača koji će imati 30+ killova, no isto tako ćete ga rijetko vidjeti da ima ispod 15.

Gledajući individualni skill ove ekipe, Gr4vity i st0Le bi trebali biti glavne zvijezde, brky bi bio treći igrač koji bi preuzeo glavnu riječ za poneku mapu ili Best of 3, nulum bi slijedio s konzistentnim igrama, a za kraj bi najmanje očekivali od Mariuchiija – koji je daleko od lošeg igrača u regionalnim okvirima. Sve u svemu, mnoštvo pucačke moći u jednoj ekipi.

Stilski ekipa ne bi bila previše usmjerena prema kompleksnoj taktiktičkoj igri, fokus bi bio timsko pokrivanje i preuzimanje mape. Stil sličan onome kojeg su GIANT5 imali u zadnjoj iteraciji, samo s još više individualnog skilla i uz moćnog AWP-era. Što bi moglo poći po zlu?


Raspad prije sastava

Ipak, ono što se dogodi s većinom ekipa, pogotovo supertimova, dogodilo se i s ovom. Ekipa je isprobana u par mečeva i ono što je na papiru izgledalo odlično na serveru jednostavno nije “kliknulo”.

Je li moglo biti drugačije? Jesu li hrvatskom supertimu sami igrači dali premalo vremena? Je li ova ekipa stvarno mogla postići nešto više od svih do sada?

Pitanja su neodgovorena, činjenice ostaju – od propalog pokušaja stvaranje ove ekipe, hrvatska CS scena ušla je u mračno doba. Igrača ima, ljudi nastupaju na kupovima, stvaraju se miksevi, no nije se okupio nijedan tim koji bi postigao nešto više i zagolicao maštu domaćih fanova kako su to GIANT5 radili početkom ove godine.

Hoće li se ubrzo takav tim pojaviti? Hrvatska CS:GO scena nestrpljivo čeka.

Zvonimir je Gamer.hr autor fokusiran na esport, a njegova razmišljanja u kraćoj formi možete čitati na Twitteru.

Objavio Zvonimir "Professeur" Burazin

Admin i Newswritter na www.counterstrike-hr.com, caster i podcaster na www.twitch.tv/cshr_tv.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *