Prošli tjedan pisali smo o usponu GIANT5, kako su se oformili za LAN turnir 2014. godine, ali i o čestim promjenama u timu, da bi nakon dva razočaranja krajem prošle godine došlo do okupljanja najbolje domaće petorke u CS:GO, Mariuchii, m4niac, Nyx, st0le i Calph. U tom sastavu počinju nastupi na regionalnim Adria kupovima te dominacija nad svim hrvatskim ekipama. GIANT5 su se strateški prilagodili onome što su imali na raspolaganju: nedostatak AWP-a kontrirali su map-poolom koji se oslanjao na Inferno-Cache-Overpass, a umjesto taktičkog-egzekucijskog pristupa igri, što je dugo bila njihova glavna karakteristika, oslanjali su se više na agresivnu kontrolu mape i slobodniji pristup igri. Taj način igre bio je u skladu s tadašnjom “meta igrom” internacionalnog CS:GO-a, a i pristajao je samom sastavu igrača unutar tima. S duom NyX – st0le imali su mogućnost konzistentno dobivati duele, podršku su im davali m4niac ili Caliph, dok je mariuchii lurkao s druge strane mape. Vježbalo se redovito, i napredak je bio vidljiv iz tjedna u tjedan.


Vladari hrvatskog CS-a, internacionalni izazovi

Posljedica novog pristupa igri bila je jasno vidljiva u tome da im mix sastavi s igračima poput nuluma, Gr4vityja, MadBonea i tom b-a nisu više bili problem. Kroz tri mjeseca su na domaćim natjecanjima pretrpjeli samo jedan poraz, iako je taj jedan bio vrlo bolan. U finalu vrijednog ESL Adria Logitech kupa izgubili su od srpske ekipe CS-GO.rs i to nakon što su se više puta vraćali iz većih deficita. Unatoč tome što su GIANT5 u tom finalu odigrali ispod svog standarda i osobno bili razočarani, bilo je lijepo vidjeti da hrvatski tim konkurira jednom sa srpske scene – scene koja je godinama bila nedostižna hrvatskim igračima.

U međuvremenu su GIANT5 nastupali i na mnoštvu internacionalnih natjecanja i kvalifikacija za iste, izborili su playoff ESL Major lige, osvojili 2. mjesto u mjesečnom finalu ESL GO4CSGO kupa te sudjelovali u GameAgents Balkan Challengeu. U prolasku dalje uglavnom su ih zaustavljali timovi koji su imali renome na CS sceni: švedski Epsilon koji je igrao europski Minor, Playing Ducksi koji su bili jedan od boljih timova na samom početku CS:GO-a i turski DeathTrap koji je osvojio niz manjih online kupova.

Početkom travnja ove godine, ekipa je osjetila da dolazi do nekakvog vrhunca toga što mogu postići s trenutnim line-upom. Iako je biti najbolja hrvatska ekipa i konkuriranje srpskim ekipama dobra situacija, GIANT5 su ipak htjeli postići neki značajniji europski uspjeh. Nedostatak kvalitetnog AWP-a u kombinaciji s ograničenim brojem sati kojeg su zbog osobnih obaveza mogli ulagati support igrači Caliph i m4niac počeli su stvarati tenzije u ekipi. Počele su kružiti priče o mogućim zamjenama, a točno u to vrijeme najavljen je i HGSpot LAN. S obzirom na to da do LAN-a nije bilo puno vremena, ikakve odluke o promjeni sastava odgođene su jer su svi smatrali da je bolje da nastupaju s uigranom petorkom nego da prije LAN-a traže novog igrača.


HGSpot LAN je zasutavio potrebne promjene

U takvom, pomalo demotiviranom stanju Giantsi dolaze na HGSpot LAN u travnju 2016. godine. Unatoč tome, bili su jedan od dva favorita uz slovenski eMpathy. GIANT5 su klasično dobro krenuli, uzeli prvo mjesto u grupi i prošetali kroz četvrtfinale. U polufinalu ih je čekao tim Vibby, novo ime na domaćoj sceni, no stara i prepoznatljiva lica. Gr4vity, nulum, MadBone, anakintm, brky – petorka skoro identična kao IMEX od prije dvije godine, samo je nedostajao špexie. Vibby je bio tim koji se jedva složio za ovaj LAN, pun starijih igrača koji nisu bili u nekoj strašnoj formi, no “stisli” su s pripremama u danima prije samog turnira.

U Best-of-3 meču izmijenili su prve dvije mape, a mapa odluke bila je Overpass – tu je uslijedio raspad sistema za G5. Još jednom su pukli pod pritiskom, stari protivnici i bivši suigrači na zadnjoj mapi uzdrmali su mariuchiijeve trupe, aimer NyX bio je odsutan, st0Le neprimjetan – kao i Caliph. Mariuchii je osobno igrao jako dobro, pogotovo kad se uzme u obzir da njegova uloga inače nije napraviti puno killova, no zakazao je u onom aspektu gdje je bio najviše potreban – kao kapetan i kao vođa.

Premda se čini pomalo smiješno, igrački kadar “divova” trebalo je više motivirati, zaštititi i stvoriti bolju timsku atmosferu za ovaj LAN. Igrači poput Calipha i m4niaca igrali su pod dodatnim pritiskom znajući da će ih neuspjeh potencijalno koštati pozicije u timu, a 16-godišnjak poput NyXa teško može u potpunosti isključiti vanjske faktore i pritisak igranja na LAN-u. Osim toga, i m4niac se pomalo odmakao od uloge “drugog vođe” tima, nakon što su neke njegove ideje bile loše primljene i kritizirane, poglavito od strane st0Le. A drugi vođa im je definitivno bio potreban – osim mariuchiija i m4niaca, ostatak tima je dosta tih i rijetko će dati savjete, ideje ili motivirati druge kad dođu u teške situacije poput one na Overpassu. Meč koji je počeo gusto na kraju je završio kao lagana pobjeda Vibbyja, a sami igrači GIANT5 ekipe priznali su kako nakon prvog halfa nisu uopće vjerovali da se mogu vratiti u meč, što pokazuje koliko su nisko spao timski duh.


Posljednji čavao u lijes Giantsa

Povijest se tako ponovila: kao i 2014. godine na Big Bangu, Vibby/IMEX ekipa je porazila GIANT5, a ovaj put im i zakucala posljednji čavao u lijes. U timu koji je dugo igrao skupa, pokazao puno, a na kraju osvojio jako malo, bilo je previše frustracija i negativnih emocija. Svaki član je imao nešto za zamjeriti nekom drugom, a većinom je to bilo i opravdano. Šanse da će se to lako ispraviti nije bilo, a samo zamjena Calipha ili m4niaca vjerojatno ne bi bila dovoljna, pogotovo jer slobodnog igrača koji bi samo ušao u njegovo mjesto nije bilo.

Stoga je pala odluka da se tim raspusti s namjerom da se krene svježe i izgrade novi GIANT5, bez repova trenutnog line-upa. Petorka koja je pokazala dominaciju na domaćoj sceni i ostvarila solidne internacionalne rezultate zauvijek je otišla u povijest.

giant5 hrvatska csgo ekipa


Hoćemo li vidjeti neku novu GIANT5 ekipu?

Bilo je mnogo kombinacija da se ponovno okupi ekipa pod GIANT5 imenom i vodstvom Mariuchiija, a jedna od njih bila je i spajanje dvije najbolje hrvatske ekipe, Vibbyja i GIANT5, u jedan super-tim. Kako to inače ide, već su na povratku s LAN-a krenuli dogovori, no pokušaj je neslavno propao, a mi smo ostali bez Giantsa – najvećeg imena na hrvatskoj CS:GO sceni.

Hoćemo li uskoro vidjeti neke nove GIANT5? To je teško znati – možemo samo strpljivo čekati. I naravno, pratiti G5 Facebook Page.

Zvonimir je Gamer.hr autor fokusiran na esport, a njegova razmišljanja u kraćoj formi možete čitati na Twitteru.

Objavio Zvonimir "Professeur" Burazin

Admin i Newswritter na www.counterstrike-hr.com, caster i podcaster na www.twitch.tv/cshr_tv.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *