Esport timovi u svim regijama, a posebno u manjim poput naše, poznati su po svojoj nestabilnosti. Nastanak nove ekipe, njen rast, pad te konačno i razilaženje ciklus je koji većinom traje mjesec-dva. O tome zašto je to tako mogli bismo posvetiti cijeli članak, no činjenica je da su i igrači i fanovi eSport naslova poput Counter-Strike: Global Offensivea navikli na to da nijedna skupina igrača ne ostane baš dugo pod istim imenom, ili barem ne u istom sastavu. Iznimke su rijetke, a jedna od njih bila je i domaća CS:GO ekipa GIANT5 koje je predvođena kapetanom Mariuchiijem nastupala od 2014. Divovi su dobro otvorili 2016., zaslužili titulu najbolje hrvatske CS:GO ekipe, no onda su uslijedili nešto lošiji rezultati, a potom i raspad. Da bismo mogli razumjeti što se dogodilo, treba se vratiti na početak CS:GO-a i prve GIANT5 ekipe te kroz kratak pregled povijesti dobiti bolje razumijevanje sadašnjosti i potencijalne budućnosti tima.


Rani CS:GO i prvi nastupi

Iako je igra izašla sredinom 2012. godine, prvo ozbiljnije CS:GO natjecanje u Hrvatskoj održalo se u travnju 2014.Zagrebački Big Bang LAN. Pod imenom GIANT5 okupili su se bivši Counter-Strike: Source igrači koji bi se mogli smatrati second tierom te scene (Mariooh, DreamZz, Shiney, Dogma, Caliph) i uzeli solidno treće mjesto nakon poraza od tima IMEX u finalu lower bracketa. IMEX je bila ekipa složena od cijenjenih hrvatskih CS:S igrača (nulum, Gr4vity, anakintm, MadBone, špexie), tako da poraz nije bio veliko razočaranje za tadašnje Giantse, no s vremenom će se pokazati kao početak problema koji je kroz godine mučio hrvatsku ekipu.

Nekoliko mjeseci nakon Big Banga održao se Reboot Infogamer LAN 2014. GIANT5 su na isti došli u nešto izmjenom sastavu, a najbitnija promjena bila je dolazak m4niaca – bivšeg CoD4 igrača koji je kroz vrijeme postao glavna pomoć kapetanu i in-game leaderu Mariuchiiju. GIANT5 je u ranoj fazi iznenađujuće izgubio protiv ekipe Axion, no u lower bracketu su im se osvetili dominantnom pobjedom. U finalu su ponovno na drugoj strani bili nulum i Gr4vity koji su imali mapu prednosti u Best-of 3 meču. GIANT5 je uzeo prvu mapu, rezultat je bio 1-1… a nakon toga je uslijedio debakl. Unatoč tome što turnir nije odigran do kraja, osiguranje na eventu obavijestilo je sve okupljene da moraju napustiti Velesajam jer se on u 20:00h zatvara. Zadnja mapa se nije mogla odigrati, ekipe su podijelile nagrade, a s vremenom su ljudi prihvatili da su GIANT5 ipak nominalni pobjednici tog eventa. No bi li mogli uzeti i drugu, odlučujuću mapu? Jesu li protivnici igrali opuštenije znajući da imaju još šanse ako izgube na prvoj? Te okolnosti donijele su upitnost GIANT5 LAN pobjedi.

Stalnim nastupima do prepoznatljivosti u Hrvatskoj, ali i šire

Odmah nakon toga, na domaćoj sceni krenula je veća aktivnost po pitanju online natjecanja. CSHR Božićni kup, CSHR Championship #1 te Adria kupovi u organizaciji sadašnjeg CSadria tima bila su natjecanja na kojima su GIANT5 bili najkonstantniji sudionik. Nizali su se solidni rezultati, ali su u završnicama, gdje su bili smatrani favoritima nerijetko gubili od individualno jakih mix ekipa. Unatoč tome, njihova konzistentnost je prepoznata te je stigla pozivnica za sudjelovanje u Balkan Superleagueu, natjecanju s osam najboljih balkanskih ekipa. GIANT5 su u međuvremenu pokupili još dva igrača iz ekipa/mikseva koji su im stvarali probleme, tako da su igrali u sastavu: Mariuchii, m4niac, Caliph, brky, nulum. Posljednja dva igrača činila su zanimljiv tandem: brky je bio mlad, agresivan i eksplozivan, a nulum igrač blizu tridesete s mnoštvo iskustva i pasivnim stilom igre.

Iako je na papiru tim izgledao dobro posložen, velika šansa za internacionalnim probijanjem Giantsima je neslavno propala. Kako se kasnije doznalo, tim je imao mnoštvo problema: komunikacija, unutarnji sukobi i nemogućnost dogovaranja pracceva rezultirali su lošim igramaa Caliphovo ekstenzivno igranje Rusta (100+h u 2 tjedna) u tom periodu postalo je svojevrsni meme na domaćoj CS:GO sceni. Kad je već bilo jasno da prolaska u playoff nema, Caliph je bio prvi na listi za odstrjel; priliku je dobio mladi NyX, a na mjestu AWP-a izmjenjivali su se brky i nominalno šesti igrač ekipe Gr4vity.

Ako ništa, bar su upali u video popularnog YouTubera Mantroussea.

LAN razočaranja kao katalizatori promjena

GIANT5 su u tom sastavu napokon prešli blokadu online finala te dva mjeseca zaredom osvojili ESL Adria mjesečne kupove, a CSHR Championship 2 im je došao kao naručen. U online fazu natjecanja su došli kao favoriti i odlično otvorili sezonu, no nekoliko faktora narušilo je kemiju unutar ekipe. Mariuchii je imao važnu poslovnu obvezu koja se preklapala s LAN finalom, što je u očima njegovih suigrača smanjilo njegovu motivaciju za igrom. Gr4vity, koji je preuzeo ulogu glavnog AWP-a, često je izostajao s kupova i pracceva zbog obveza s timom u drugoj igri – Skill SF2. Došlo je i do nesuglasica oko vođenja tima između nuluma i Gr4vityja s jedne strane i kapetana ekipe Mariuchiija s druge, posebice oko njegovog uloge lurkera. U konačnici su GIANT5 nakon 4-0-0 starta završili online ligu s 4-0-3 rezultatom i na šokantan način propustili nastup na LAN završnici.

Nakon neuspjeha, po starom dobrom običaju – promjene. Kao rezultat nesuglasica Gr4vity i nulum više nisu dio ekipe, no priključuje se mladi talent st0Le te iskusni, al zahrđali anakintm – i kreću pripreme za Reboot Infogamer 2015. Te godine turnir je uredno odigran, ali u sistemu Best-of 1 od početka do kraja, što je rezultiralo čudnim scenarijem. GIANT5 su prošli grupu bez poraza, no u polufinalu su igrali revanš protiv ekipe SAiNTS i izgubili u uskom meču na Dust2. Iako su nakon tog poraza imali 1-1 omjer u mapama protiv SAiNTSA uz puno bolji omjer osvojenih rundi, njihova prilika za osvajanjem LAN-a propala je, a SAiNTSi su postali iznenađenje turnira, kasnije ga osvojivši u finalu protiv EcoWasha.

Još jedno LAN razočaranje za GIANT5.

Slaganje najbolje domaće petorke u CS:GO-u

Kad se prašina slegla, revidirao se nastup na Infogameru i dugo razmišljalo o tome koji bi trebao biti sljedeći korak. Ova kombinacija igrača nije imala problema unutar samog tima, atmosfera je bila dobra, čak ni sami rezultati nisu bili toliko loši, no odluka je pala – anakin treba napustiti ekipu. Veteran i bivši izbornik hrvatske reprezentacije, unatoč mnoštvu uloženog vremena nije uspio podignuti svoj osobni nivo igre, a činjenica da je u ekipi popunjavao zahtjevnu ulogu AWP-era nije nimalo olakšala taj posao. Ekonomski uteg kojeg kupovina AWP-a stvara na ekipu mora se balansirati velikim utjecajem na serveru –  kojeg anakin jednostavno nije imao.

Krenula je potraga za novim suigračem koja na maloj domaćoj sceni nikada nije lagana. AWP igrači poput Gr4vityja, brkyja i tom b-a imali su svoje probleme, a Mariuchii je tražio igrača koji bi se uklopio u trenutni ambijent ekipe, nekog tko neće uzrokovati unutarnje sukobe i ima dovoljno vremena da praccanje nije problem – makar to značilo da će imati individualno lošijeg igrača. Saveey, slovenski all-around igrač i objekt žudnje svih hrvatskih timova bio bi odlično rješenje, no odbio je ponudu u korist igranja s igračima iz svoje zemlje. Nakon duge rasprave odluka je pala na vraćanje Calipha u line-up.

Ta odluka je na sceni dočekana sa dosta skepse – GIANT5 nije imao AWP-era, a Caliph je već isproban i u svojoj je posljednjoj fazi dosta negativno utjecao na svoj tim. S druge strane, statistika nastupa na CSHR Championshipu i Reboot Infogamer LAN-u bila mu je vrlo dobra. U konačnici, staro prijateljstvo s Mariuchiijem rezultiralo je šansom za iskupljenjem i vraćanjem Calipha u GIANT5 nakon više od šest mjeseci izbivanja.

giant5 hrvatska csgo ekipa


GIANT5 – posljednji line-up

I tako ulazimo u posljednji line-up Giantsa, petorku koja je zaslužila da ju se zove najboljom hrvatskom CS:GO ekipom: Mariuchii, m4niac, Nyx, st0Le, Caliph. Kako su koncipirali ekipu, koje su rezultate ostvarili i zašto je sve puklo? Otkrivamo u drugom dijelu ovog članka sljedeći tjedan pod naslovom: Raspad najboljeg hrvatskog tima.

Zvonimir je Gamer.hr autor fokusiran na esport, a njegova razmišljanja u kraćoj formi možete čitati na Twitteru.

Objavio Zvonimir "Professeur" Burazin

Admin i Newswritter na www.counterstrike-hr.com, caster i podcaster na www.twitch.tv/cshr_tv.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *