Hearthstone se već debelo udomaćio na našim tabletima, kompovima, mobitelima, abakusima i svemu drugome što ga može pokrenuti. Igramo ga doslovno svugdje. Na WC-u (iako tamo slabo lovimo WiFi), na poslu, na putu do posla i dok pišemo članak. Igra je još u beti izazvala puno interesa što je svojim izlaskom potpuno opravdala. Radi se o Blizzardovoj online kartaškoj igri točnije “online collectable card game”. Igra je potpuno besplatna za sve platforme i možete ju preuzeti ovdje.


Što je to Hearthstone i kako se igra?

Hearthstone se sastoji od nekoliko elemenata. Karte se dijele u dvije skupine: Minione i Spellove. Svaka karata ima Mana Cost, odnosno ograničeni ste koliko karata možete odigrati kada ste na potezu. Mana Cost plaćate Mana Crystalima koje dobijete nako što svaki igrač odigra jedan potez. Dakle u prvom potezu svaki igrač ima jedan mana crystal, i može odigrati kartu koja ima jedan mana cost. Nakon što svaki igrač završi potez dobivate novi mana crystal, tako da u sljedećem potezu možete odigrati kartu koja ima mana cost dva, ili dvije karte sa mana costom jedan. I tako sve do desetog poteza, tj.kada dođete do 10. mana crystala više ih nećete dobivati.  Kako se u Areni biraju karte između tri nasumično ponuđenih karata treba paziti na to da imate kartu za odigrati na svakom potezu. Karte imaju svoju vrijednost i bilo bi idealno kada bi na svakom potezu mogli odigrati kartu da iskoristite sve mana crystale koji su vam dostupni jer ste tako maksimalno iskoristili svoj potez

Hearthstone ima nekoliko modova koje možete igrati, Casual u kojemu igrate s deckom koji ste složili od svojih karata protiv drugih igrača – uglavnom služi za vježbu i uhodavanje novih igrača. Ranked, gdje sa svojim deckom igrate protiv drugih igrača i penjete se po ladderu. Tavern Brawl, u kojem igrate po modificiranim pravilima i Arena, gdje prvo birate jednu od tri ponuđene klase i slažete deck od ponuđenih karata. Cilj je ostvariti što više pobjeda protiv igrača koji su slagali deck na isti način. Nakon što izgubite tri meča u Arena modu, ovisno o broju pobjeda koje ste ostvarili, dobivate nagrade i vaša Arena je gotova. Baš Arenu je nedavno još zanimljivijom učinio Amaz, profesionali igrač Hearthstonea pozivajući sve igrače da se odazovu njegovom izazovu.

Za Hearthstone Arenu ne trebate imate svoje karte, ali treba vam 150 golda ili 1,79€

Matchmaking je odlično napravljen tako da igrate uvijek protiv igrača sa istim ili približno istim omjerom pobjeda i poraza. Arena je ujedno i najpraktičnij način za sakupljanje karata. Za 150 golda zagarantiran vam je jedan pack karata (koji inače košta 100g) i još neke nagrade ovisno o tome s kojim ste omjerom završili. S otprilike sedam ili osam pobjeda obično dobijete dovoljno golda da pokrijete još jednu Arenu i naravno pack karata. Mnogi profesionalni igrači na svojim streamovima često igraju Arenu, dok su se neki kao kripp potpuno za nju specijalizirali, iako kripp više ne igra natjecateljski, često komentira Hearthstone turnire.


03 arenaArena nema tablicu niti rank, zato joj fali onaj natjecateljski segment, nitko osim vas ne zna koliko ste dobri ili loši u Areni. Što se nas tiče i bolje, još samo fali da mi je i Arena ranking na Battle.netu da se i tamo osramotim, kao da nije dovoljno što sam rank 13 inače. Kako to obično biva igrači kao mi, koji nisu previše dobri u Hearthstone, razloge zašto im je arena završila sa bijednih 3-3 uvijek nađu u nečemu drugome, osim u tome što su loši ili kad na 3-2 mutavi Mage izvuče Sylvanas za 3 mane koji je dobio iz Unstable Portala.


Nije stvar u sreći koliko o znanju, barem tako tvrde profesionalci

Dok mi smrtnici skidamo RNG bogove s neba za loš draft, profesionalni igrači tvrde da je više stvar znanja nego što mi mislimo. I stvarno, njihove Arene u prosjeku završavaju s nekoliko pobjeda više nego što je to generalna statistika u Hearthstoneu. Tada se ukazao Jason “Amaz” Chan, čovjek koji stvarno puno doprinosi Hearthstone eSportu, radi turnire, vodi Team Archon čak predlaže i dizajnira karte i klase. Implementirao je Team Conquest format u Hearthstone, po kojemu se igrala prva Hearthstone team liga, također u njegovoj organizaciji.

Jason Amaz Chan

Amaz, i sam ljubitelj Arene, pozvao je sve igrače da se odazovu izazovu 100in10 Arena Challenge. Cilj je jednostavan, u 10 Arena skupiti 100 pobjeda. Reakcija one smrtne strane gamera je bila: “da ziher frend”. Prosjek 10 pobjeda u Areni za nas je potpuno nedostižan, samo jedan usrani draft i Arena završava s 3-3 i vaše šanse za uspjehom drastično padaju, ali neki ljudi, mnogo bolji od nas u Hearthstoneu, došli su blizu, Jako blizu. Naknadno su u izazov dodana i neka pravila. Prvo od njih kaže kako kod ponuđenih klasa morate izabrati onu koju još niste igrali, a drugo da kada se pokaže matematički nemoguće da ostvarite 100 pobjeda ne smijete prekidati taj pokušaj.

Hafu i Ratsmah izmjenjuju rekorde

Dugo vremena, Rumay “Hafu” Wang igračica tima Cloud9, držala je najbolji rezultat u 10 Arena sa 85 pobjeda. Ta bivša World of Warcraft pro igračica počela je igrati Hearthstone još u beti i brzo postala jedna od najboljih igračica uopće. Na svom streamu itsHafu često pokušava doći do tih magičnih sto pobjeda. Njenih 85 pobjeda srušio je Johnnie “Ratsmah” Lee trenutno u timu Tempo Storm. Ratsmah je došao do 92 pobjede u devet Arena i trebalo mu je “samo” osam pobjeda u posljednjoj areni. Nažalost, dobio je toliko usran deck da ni igrač takvog profila nije uspio izvući više od jedne pobjede te je postavio rekord na 93. Tu priča nije stala, naime Hafu se vratila u svom 13. pokušaju da dođe do 100 pobjeda, imala je 90 pobjeda u devet pokušaja i odličan Paladin deck za tu zadnju Arenu. Sve što je uspjela napravit bilo je šest razočaravajućih pobjeda i vratila se na prvo mjesto sa ukupnih 96 od 100.


legendary karta100in10 Arena Challenge je odlična stvar koja se dogodila Arena modu. Moguće je pratiti rezultate i dodan je natjecateljski element. Puno se može naučiti u samom biranju karta i kako igrači drugačije razmišljaju kad igraju Arenu i kad igraju natjecateljski meč sa svojim deckovima. U natjecateljskom igranju možete očekivati što će protivnik odigrati, dok u Areni to je rijetko moguće.


Koliko je cijeli izazov realan i gdje je kebab iz podnaslova?

Naš pokušaj, koji sam igrao osobno, završio je s bijednom 61 pobjedom. Sve što mi je ostalo je vrlo malo golda i jedan legendary, Mekgineer Thermaplugg. Za mene ionako ne postoji druga legendary karta pošto je ovo točno četvrti Thermaplugg kojeg sam dobio do sad. Sljedeći pokušaj će malo pričekati jer skupi su ti pokušaji kad si loš. Bilo bi bolje da sam ubio kebab i odveo djevojku u kino pogledat Deadpoola. Ujedno se želim i ispričati što si na ovaj način saznala zašto nismo išli.

Objavio Luka "level" Marušić

eSports enthusiast

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *