Kao što je to slučaj već nekih deset godina, Microsoft i Sony imaju pune ruke posla pred Božić kako bi na ovaj ili onaj način pospješili prodajne brojke svojih glavnih konzola. PlayStation 4 je trenutačno u debelom vodstvu što se tiče broja prodanih konzola, no Xbox One i dalje nekako drži korak. Cjenovno su obje konzole tu negdje, Xbox One možete nabaviti već za 2899 kn dok je Sony spustio cijenu PlayStationa 4 kojeg sad u Hrvatskoj možete nabaviti za 2999 kn što je jeftinije za 300 kn u odnosu na prošlu cijenu (500 GB verzije).


Xbox One za sada drži prednost s cijenom i ekskluzivama

Ako bacimo pogled na ekskluzivne igre koje izlaze na obje platforme i mogu imati utjecaj i na prodaju samih konzola primjećujemo veliku prednost za Xbox One. PlayStation 4 za sada ima tri bitnija naslova, a to su Until Dawn, Bloodborne i Uncharted: The Nathan Drake Collection, dok se s druge strane Xbox One hvali s jednim više: Halo 5: Guardians, Rise of the Tomb Raider, Forza Motorsport 5 i Gears of War: Ultimate Edition. Ekskluzivni naslovi oduvijek imaju veliku važnost u tržišnom uspjehu, gdje su nerijetko (i s dobrim razlogom) motivacijski faktor kupcima da kupe točno određenu konzolu. I Sony i Microsoft su svjesni ove činjenice, no pitanje je koliko zapravo vrijede gore navedene igre i trebate li posegnuti za jednom ili drugom konzolom ove blagdane. Odluka je u potpunosti na vama, a mi smo pobornici one stare „to each their own“.

Ono što možemo primijetiti jest tiho tržišno natjecanje za razliku od prijašnjih generacija. Naslovi, osobito ekskluzivni, su brojčano manji te još nismo vidjeli neke bitne igre poput novog Gran Turisma ili Uncharteda (odgođen za proljeće 2016.) za Play Station 4, dok Microsoft polako, ali sigurno izbacuje svoje prepoznatljive ekskluzive poput Haloa, Forze i Gears of Wara, čiji se izlazak očekuje baš oko Božića, što bi moglo pomoći Microsoftu da uhvati korak sa Sonyem.

vs-may-global-2
Izvor: VGCharts.com

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *