Stari prijenosnici najčešće završe u oglasnicima ili u dijelovima, ali umjesto prodaje za siću, razmislite o izradi drugog monitora za vaše stolno računalo. Radi se o relativno jednostavnom DIY vikend projektu, a u nastavku pogledajte neke od naših savjeta i prijedloga!

S dva monitora sve je bolje

Setup s dva monitora može biti itekako koristan u svakodnevnom radu s računalom, što će vam potvrditi svi koji ga imaju. Bez obzira koristite li dva monitora za posao ili zabavu, rezultat je isti: više prikazanog sadržaja, bolji multitasking, bolja organizacija radnog prostora i tako dalje. Zašto stari prijenosnik radije pretvoriti u drugi monitor nego ga prodati? Zato što je zabavnije! Cijeli proces je prikladan za one koji su ipak malo tehnički strpljiviji obzirom da se radi o prilično delikatnim komponentama, stoga si rezervirajte jedno slobodno popodne da uživate u ovom pomalo ekstravagantnom pothvatu. Valja napomenuti da ovo ne predstavlja rješenje ako vam je cilj uštedjeti novac, već ako želite ponešto i naučiti o obradi digitalnog video signala, funkciji enkodera te čipovima za koje možda niste ni znali da postoje iza vašeg monitora.

Popis stvari koje vam trebaju:

  • Stari prijenosnik (koji vam više ne treba)
  • Disassembly dokumentacija od prijenosnika za uspješno rastavljanje
  • Set alata za rad s računalima – minimalan set Torx i Philips odvijača će biti više nego dovoljan
  • Kontroler koji možete kupiti online (dalje u tekstu preporuke)
  • Napajanje za kontroler (nastojte da je ono uključeno u paketu)
  • Jedno slobodno podne ako ste apsolutni početnik

Prvi korak je priprema monitora i nabavka adekvatnih komponenti

Prije svega morate saznati točan serijski broj LCD panela koji je ugrađen u vašem prijenosniku, na temelju čega ćete moći naručiti adekvatan konverter signala koji obično dođe opremljen sa strujnim adapterom, uputama te ponekad i s daljinskim aparatom.

LCD panel je potrebno izvaditi iz kućišta u potpunosti, dakle sve dok ne vidite oznake na poleđini. Inverter i kontroler su specifično izrađeni po modelu panela te unatoč skoro beskonačnom broju prijenosnih računala na tržištu, iznenadili biste se koliko ih dijeli iste komponente, a među njima i LCD panele.

Ako ste već rastavljali svoje prijenosno računalo radi detaljnog čišćenja ili nekog drugog razloga, vjerojatno znate što je potrebno za dokrajčiti proces – ako niste, naša preporuka je ne eksperimentirati i natezati plastično kućište nego skinite tzv. disassembly guide za svoj model prijenosnika. Osim što se možete ozlijediti nespretnim rukovanjem, možete i zagubiti kakav bitan vijak ili spoj koji će vam dobro doći kasnije kada budete izrađivali pričvrsnice za novi ekran.

Tipičan LCD kontroler (NJYTouch.com)
Tipičan LCD kontroler (NJYTouch.com)

Kada ste pronašli serijski broj panela, uputite se na svemogući internet te potražite LCD Controller Board po serijskom broju. Iz iskustva možemo preporučiti NJYTouch zbog dobre opremljenosti, konkurentnih cijena te odlične korisničke podrške. Iz drugih izvora smo čuli pohvale i za tvrtku e-qstore pa prolistajte ponudu i uzmite ono što vam se u datom trenutku najviše isplati.

Drugi korak je provjera rada i troubleshootanje

Kada vam u ruke stigne konverter signala, vrijeme je da ga ukopčate u LCD panel. Budite vrlo oprezni u ovom dijelu jer su pinovi s kabela od konvertera vrlo nježni. Prilikom ukapčanja i držanja cijelog sklopa u rukama trebate se držati osnovnih pravila rada s elektronikom – nemojte raditi na tepihu, nastojte raditi na parketu, pločicama te tu i tamo ispraznite svoj vlastiti električni potencijal tako da dodirnete metalni okvir panela. Ovime ćete izjednačiti električne potencijale sebe i elektronike s kojom ste okruženi i umanjiti rizik od uništavanja konvertera.

Plosnati video kabel spojen na LCD panel
Plosnati video kabel spojen na LCD panel

Spojite plosnati kabel na video ulaz smješten na tiskanoj ploči panela, obraćajući pozornost da zlatne pinove okrenete prema dolje. Ovisno o izvedbi kontrolera te duljini plosnatog kabela možda ćete morati pričvrstiti sami kabel ljepljivom trakom za poleđinu panela kako bi eliminirali eventualne probleme do kojih može doći kasnije poput gubljenja signala, smetnji u prikazu slike i slično. Nakon što ste osigurali adekvatan spoj naša preporuka je vratiti monitor u svoje kućište te ga fiksirati za stol ili prijenosnu podlogu koristeći se šarkama koje su prije omogućavale da otvorite i zatvorite svoje prijenosno računalo.

laptop kao drugi monitor
LCD panel vraćen u svoje tvorničko kućište

Nakon fiksiranja monitora i kontrolera spojite priloženo napajanje u odgovarajući utor na kontroleru, kao i mali bijeli kabel koji služi za napajanje osvjetljenja LCD panela. Povucite kabel od grafičke kartice vašeg računala u pripadajući utor na kontroleru. Šanse su da ćete morati nabaviti DVI kompatibilan kabel osim ako niste nabavili kontroler s HDMI priključkom koji su nešto skuplji. Upalite računalo i vaš novi “Frankenstein” monitor i uživajte!

Ovako je izgledala naša varijanta poluprijenosnog budžet računala za izradu diplomskih radova:

Naša varijanta poluprijenosnog budžet računala za izradu diplomskih radova!

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *