Jedno od većih iznenađenja na ovogodišnjem E3-u bila je najava i predstavljanje novog Star Wars: Battlefront. Oslanjajući se na bogatu povijest Battlefront serijala, EA nam donosi novu potencijalno ogromnu multiplayer uspješnicu u okvirima Star Wars svemira te sudeći po dosad prikazanim gameplay videozapisima očekuje nas prava poslastica. Danas vam donosimo analizu svega dosad viđenog kako bismo zaokružili ideju oko finalnog proizvoda zajedno sa svim prednostima i nedostacima.


Može li Battlefront biti veći od kultnog KOTOR-a?

U slučaju da se dosad niste susreli sa Star Wars: Battlefront serijalom, radi se o dvije igre izašle 2004. i 2005. godine koje su svoju specifičnost imale u vidu velikih bitki na otvorenim mapama, poput onih koje su proslavile i same filmove. Ono što nedostaje u serijalu jest bogata priča s pamtljivim likovima, no Battlefront igre su primarno multiplayer, što znači da nekakva single player kampanja uglavnom uključuje tutoriale ili vježbu protiv botova. BF 2 bio je značajno bogatiji od prethodnika, a možemo li to očekivati i u ovom slučaju? Sudeći po viđenom – ne nužno. Uzmimo u obzir da novi Battlefront proizvodi DICE, a izdaje EA, što nikako ne napominjemo u negativnoj konotaciji, ali je formula već jako poznata.

Star Wars: Battlefront (2015)

Ono što je lako zaključiti iz dostupnih trailera i gameplaya jest da nas očekuje audio-vizualno savršenstvo, budući da je igra izgrađena u Frostbite 3 engineu, proslavljenom kroz Battlefield serijal. Ovisno o tome što je vama kao strastvenom Star Wars ljubitelju definicija bogatije igre, krajnji proizvod će imati relativan ishod. Ukoliko očekujete filmski doživljaj na ekranu vašeg televizora imat ćete priliku zaigrati najbolje od najboljeg, no ako ste u potrazi za zanimljivom pričom i pamtljivim likovima, bacite oko na neke druge Star Wars igre. Novi Battlefront se reklamira kao primarno multiplayer FPS igra, slična hitovima poput Battlefielda ili Red Orchestre primjerice (rovovi iz trailera neodoljivo podsjećaju na ovu igru iako ne mogu biti tematski udaljeniji). No ono što nas tješi je činjenica da EA i DICE znaju što rade kad su u pitanju multiplayer pucaljke te smo sigurno da će i sa Star Wars: Battlefront odraditi izvrstan posao.

A sad na ono bitno – Star Wars Battlefront (2015)

Prije svega, treba znati da je Battlefront 2 izašao pred skoro 10 godina, što znači da je novi EA uradak svojevrsni reboot serijala. Ne tako davno, EA je preuzeo licencu za izdavanje igara na Star Wars temu, pa je novi Battlefront prvi veliki projekt vezan za licencu. Zbog svih navedenih razloga imate pravo očekivati puno, no prije nego opalite prednarudžbu, nastavite s čitanjem.

3Novi Battlefront službeno se fokusira na planetarne bitke te borbe u crnim prostranstvima svemira zasad nisu opcija. Doduše, iz iste izjave se da zaključiti da EA cilja kreirati novi serijal multiplayer igara te će postupno nadograđivati tematiku, a samim time će i bitke u svemiru doći na svoje, samo ne tako skoro. Po uzoru na prijašnje Battlefront igre, u bilo kojem trenutku ćete moći promijeniti perspektivu iz trećeg lica u prvo lice i obrnuto. Valja napomenuti da nećete moći desnim klikom približiti oružje sebi radi preciznosti, u stilu Battlefield igara, već je situacija ista kao u prijašnjim Battlefront igrama ili primjerice popularnom Counter Strikeu. Što se mehanike spawnanja tiče, znamo samo da ćete moći odabrati tzv. Partnera na kojeg ćete se moći spawnati pa čak i dijeliti otključana oružja nevezano za level razvoja lika. Vezano za level razvoja, Star Wars: Battlefront se trudi donijeti nešto novo u svijet multiplayer FPS igara – naime, neće postojati klase. Postojat će specifični sustav napretka na temelju kojeg ćete otključavati nova oružja te na taj način sami sebi definirati klasu po stilu igranja koji preferirate. Od ostalih tehnikalija izdvojili bismo činjenicu da postoji limit od 40 igrača na mapi, što na prvu zvuči kao nedostatak u odnosu na Battlefield igre gdje je granica postavljena na 64. Ako ste pak ljubitelj teške mašinerije u FPS igrama, Star Wars: Battlefront vas definitivno neće ostaviti razočaranima. Imat ćete priliku upravljati svim poznatim vozilima iz Star Wars svemira, uključujući TIE lovca, AT-ST, AT-AT i slične.

Isplati li se čekati?

Ako ste ljutitelj Star Warsa općenito, vjerojatno ne možete dočekati da igra izađe. Audio-vizualni spektakl koji EA i DICE isporučuju već godinama je nemoguće ignorirati, pogotovo kada se radi o igri koja u startu vuče korijene iz filmske industrije. Traileri izgledaju fantastično dobro, za mehaniku pucanja i ostalih elemenata bitnih za kvalitetu jednog multiplayer FPS naslova se ne brinemo jer se ipak radi o DICE-u. U trenutačnoj fazi teško je zapečatiti igru jednim finalnim zaključkom, jer podsjećamo, igra izlazi u studenom, no po svemu viđenom za očekivati je da će novi Battlefront postati hit.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *