Ne tako davno, Schalke 04, njemački nogometni div, priključio se odabranom društvu nogometnih klubova koji su ušli u svijet eSporta, poput West Ham United. Vfl Wolfsubrg i Manchester City. Prošli mjesec, to je učinila i Valencia CF, jedan od najvećih španjolskih nogometnih klubova. Sam klub vrijedi nekoliko stotina milijuna eura, a ulazak takvih igrača na scenu plijeni pozornost medija, publike i drugih ulagača. Međutim, slijedi li Valencia CF samo popularan trend ili se radi o nečem drugom? Zanimljivo, mjesec dana nakon službene objave da Valencia CF ulazi u eSport vode, iz Španjolske dolaze nove vijesti. Liga Nacional de Fútbol Profesional, sportska asocijacija koja drži najbolju nogometnu ligu svijeta Primera División, kreće u organiziranje nacionalne eSport lige. Po našem iskustvu, ovakve slučajnosti su rijetke i nisu uopće slučajnosti, ali gdje to vodi eSport i kakve bi posljedice moglo imati?


eSport natjecanja po uzoru na ona sportska

Oduvijek je poznata ta paralela, sport i eSport, ali preslikavanje sportskog modela na elektrončki sport, izvlači na površinu brojne probleme. Za razliku od sporta, video igre su nečije vlasništvo i natjecanja u istima najčešće organizira studio koji je igru izdao ili privatne eSport korporacije poput ESL-a. Također, to je kamen spoticanja u osnivanju vrhovnih organizacija u elektroničkom sportu, jer ne postoje nacionalni savezi koji bi u njima sudjelovali, timovi koji se natječu ne polažu nikakvo pravo na igru, a privatnim korporacijama i izdavačima u glavi je samo profit. Kako bi Valencia CF i Liga Nacional de Fútbol Profesional to mogli promijeniti?

Kada nogometni klub poput Valencia CF najavi natjecanje i u elektroničkom sportu, valja uzeti u obzir da se radi o vrlo dobro uhodanom i organiziranom sustavu te klubu starom skoro sto godina. Pretpostavlja se da je tržišna vrijednost kluba preko 200 milijuna eura, što je i do četiri puta više od najveće eSport organizacije. Prosječna plaća nogometaša koji igra u Primeri je desetak puta veća od recimo prosječne plaće profesionalnog CS:GO igrača. Igrači Astralis.gg, top tier CS:GO tima koji su ujedno i sami vlasnici svoje organizacije, najavili su početkom godine da će prosječna plaća biti nešto više od 8000€ mjesečno, čak ako u to nisu ubrojani prihodi od stickera, streama i ostalih stvari, to je i dalje neusporedivo manje od 112000€ koliko je prosječno zarađivao nogometaš u španjolskom prvenstvu početkom prošle godine. Kada bi svaki nogometni klub koji se natječe u španjoskom prvenstvu dodao po samo jednog eSport natjecatelja za igru poput FIFA 16 i dao mu prosječnu tjednu plaću kluba kao mjesečnu, mi bi pričali o esport natjecanju u kojemu gameri zarađuju u prosjeku 28000 € mjesečno. Možemo i pojednostaviti, svaki klub za 112000€, koliko je prosječna mjesećna plaća nogometaša na jednu godinu uzme FIFA16 igrača, koji zarađuje 9300€ mjesečno igrajući svoju omiljenu igru i natječući se protiv igrača drugih klubova. Sve je to u prosjeku i otprilike, ali budžet s kojim raspolažu takvi klubovi je daleko veći i od najvećih eSport organizacija, kada se dovoljno takvih klubova priključi, oni bi bez “većih” ulaganja mogli promijeniti lice eSporta zauvijek, a da troškove nisu ni osjetili.esport

Postoje i jasni indikatori da preuzimanje osnivanja eSport natjecanja od strane nacionalnih nogometnih saveza i nije nužno dobra stvar, pogledajte samo Hrvatski nogometni savez. Gaming i eSport su ionako u dovoljno teškom stanju u našoj sredini, bilo kakva asocijacija s HNS-om i sličnim organizacijama bi samo produbila jaz. Klubovi nacionalne nogometne lige ionako grcaju u dugovima i s postojećim troškovima, izgleda da će manje države morati pronaći, neki drugi način.


Tribine ostaju iste

Ima već nekoliko godina da eSport turniri pune sportske stadione, barem to ostaje isto u cijeloj priči. Sigurno će dio fanatičnih navijača svojih sportskih klubova podržati predstavnika svoga kluba i u elektroničkom sportu, a izgleda kako će to moći činiti na istom mjestu. Što više klubova dođe na eSport scenu, to će više navijača slijediti. Mami li naviječe išta više od rivalstva? Tako bi uskoro mogli gledati neke od najpoznatijih rivalstva, kako su natječu u video igrama, ali može li išta nadmašiti pravi El Classico, kada Na’Vi i Alliance igraju Dotu 2?

Objavio Luka "level" Marušić

eSports enthusiast

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *