Iako su internetom kružile glasine da je možda vrijeme za mirovinu, kako je predugo u igri i da je teško s njime surađivati, ovaj 22-godišnji pekar po struci, iz Francuske, ne pokazuje nikakve znakove stajanja. Legendarni Top-Laner i jedan od istinskih veterana europskog LCS-a, Paul ”sOAZ” Boyer, svoju će profesionalnu karijeru nastaviti u organizaciji iz koje potječe i koju je proslavio.


S neba pa u rebra, sOAZ nakon FNATIC-a i FNATIC nakon sOAZ-a

sOAZ, Cyanide, xPeke, Rekkles i YellOwStaR su bili FNATIC. Harali su Europom pune dvije godine i u isto vrijeme su bili vjerojatno najuzbudljivija zapadna ekipa za gledati. Kemija između igrača i lude taktike osvojile su srca mnogih navijača i upravo su oni odgovorni za velik broj ikonskih trenutaka u profesionalnom LoL-u.

Nakon što je sOAZ 2013. i 2014. dominirao u FNATIC-u, on i Enrique ”xPeke” Martínez osnovali su svoju ekipu Origen i jednostavno su rasturili cijelu 2015. godinu. Budući da su osnovani tek krajem 2014. godine, morali su se prvo kvalificirati za europski LCS kroz ”drugu ligu”, odnosno Challenger Series. Uspjeli su iz prvog pokušaja i iste godine osvojili drugo mjesto u Summer Splitu EU LCS-a. Ironično, izgubili su od FNATIC-a u finalu, a rezultat je bio 2-3. Time su se kvalificirali se na najprestižniji godišnji turnir u LoL-u World Championship 2015.

Nakon vrlo dobre grupne faze i impresivnih pobjeda u osmini i četvrtini finala, izgubili su u polufinalu od najbolje i najdominantnije LoL ekipe ikada – SKT Telecom 1, koja je na koncu osvojila cijeli turnir. Sve su to napravili u manje od godinu dana postojanja. Ekvivalent tog čitavog poduhvata, recimo u nogometu, bi bilo da se Sergio Aguero i Yaya Toure dogovore osnovati novi klub, kvalificirati se u Premier Ligu od najnižeg ranga do vrha, završiti drugi u sezoni te se kvalificirati za Ligu prvaka gdje bi pobjeđivali sve do polufinala, a zatim ih zaustavlja Barcelona ili Real Madrid, teško je reći jer u nogometu baš i ne postoji jedna drastično bolja ekipa nasuprot svih ostalih kao što je to slučaj s SKT-om.

Usporedno s uspjesima Origena, FNATIC je uz pomoć novog junglera Reignovera  i toplanera Hunija, koji je zamijenio sOAZ-a, osvojio oba EU LCS finala u 2015. godini, dok im je u Summer Splitu omjer pobjeda i poraza bio rekordnih 18-0. Fanovi su im zbog boje natjecateljskih  ”dresova” tijekom godine dali nadimke Fnatic Orange za pravi FNATIC i Fnatic Black za Origen. Na World Championshipu 2015. su postigli identičan rezultat kao i Origen, dakle zaustavljeni su u polufinalu od koreanskih KOO Tigersa. Za usporedbu, sve tri ekipe iz Sjeverne Amerike su ispale u grupnoj fazi, što je vrlo jak indikator da su FNATIC i Origen u tom trenutku bili dvije najjače ekipe zapada, ali naravno ni blizu Koreancima koji od 2013. godine igraju na jednoj sasvim drugoj razini od ostatka svijeta.

Neki novi klinci, Hrvat na tronu EU LCS-a i kako izgleda FNATIC u 2017.

I tu negdje priča o uspjesima za obje ekipe nekako staje. FNATIC je s novim rosterom izgledao kao blijeda slika onoga što je bio prije i prvi puta se nisu kvalificirali za World Championship. Origen je imao još goru godinu, igrali su toliko loše da su za dlaku izbjegli ispadanje i povratak u ”drugu ligu”. FNATIC je ostao bez ključnih Hunija i Reignovera, koji su nakon dominacije u Europi odlučili učiniti isto u Sjevernoj Americi, a Origen je ostao bez vrlo dobrog botlane para Nielsa i Mithyja. Oni su prešli u konkurentsku ekipu G2 Esports u kojoj igraju neke nove zvijezde i nadolazeći talenti, a jedan od njih je i naš  Luka ”PerkZ” Perković koji je i  jedini Hrvat u LCS-u. G2 su dominirali u 2016. domaćoj ligi, osvojivši prvo mjesto u oba splita.

Povratkom sOAZ-a u FNATIC očekujemo drastične promjene. Što se tiče same igre, sOAZ je oduvijek bio jako agresivan i carry igrač. Poznat je po tome što igra ogroman broj različitih championa i po tome što mu je par dana dovoljno da savlada nove champione i prvi ih zaigra u kompetitvnom LoL-u. Zajedno s Rekklesom, koji je uz sOAZ-a jedini član slavne petorke iz 2013.-2014., očekujemo svjež pristup igri i bolje rezultate u 2017. Uz sOAZ-a, iz Origena u FNATIC također prelazi jungler Amazing, a novo ruho FNATIC-a u 2017. godini bi trebalo izgledati otprilike ovako:

  • Toplane: Paul ”sOAZ” Boyer
  • Jungle: Maurice ”Amazing” Stückenschneider
  • Midlane: Rasmus ”Caps” Winther
  • AD Carry: Martin ”Rekkles” Larssen
  • Support: Jesse ”Jesiz’‘ Le

Na papiru ova ekipa i ne izgleda posebice dojmljivo ali ako uzmemo u obzir putanju profesionalnog LoL-a koji sve više nagrađuje dobru timsku igru i komunikaciju, ova kombinacija novog talentiranog Mid-Lanera s iskusnim igračima poput Rekklesa, Amazinga i sOAZ-a može vrlo brzo izrasti u ozbiljnu ekipu. Saznat ćemo u 2017. godini u Spring Splitu, koji će započeti u siječnju 2017.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *