Svake se godine krajem veljače u cijelom svijetu obilježava Svjetski dan očuvanja energije kako bi se potaknulo bolje shvaćanje i rješavanje problema neučinkovitog korištenja energije. Tvrtka Schneider Electric, globalni specijalist za upravljanje energijom i automatizaciju, jedna je od vodećih kompanija koje sudjeluju u ovom izazovu čineći svoje proizvode održivima od trenutka njihova nastanka, proizvodnje, distribucije, životnog ciklusa, ali i brige o kasnijem recikliranju. U isto vrijeme cijeli tim specijalista radi na implementaciji obnovljivih izvora energije u proizvodnim postrojenjima, što dovodi do bolje održivosti.


Schneider Electric razvija rješenja energetske učinkovitosti za stambeni, građevinski i industrijski sektor

Osim struke, projekte energetske učinkovitosti kroz različite prednosti svakim danom prepoznaje i sve više građana. Smanjenje pritiska na okoliš, smanjenje troškova stanovanja ili poslovanja i stvaranje radnih mjesta samo su neki od njih.

Rješenja energetske učinkovitosti danas se podjednako brzo razvijaju u sektoru stambenih zgrada, građevinskom sektoru, ali i u industriji. Energetskom obnovom obiteljskih kuća i zgrada u Hrvatskoj trenutno je obuhvaćeno gotovo 20.000 kućanstava. Poboljšanjem energetske učinkovitosti zgrada globalno se smanjuje potreba za ulaganjem u nove energetske izvore i infrastrukturu, a korisnicima zgrada, koji su najveći pojedinačni potrošači energije, direktno se smanjuju troškovi za grijanje zimi odnosno hlađenje ljeti. Različitim tehnološkim rješenjima, od automatske rasvjete u zajedničkim zonama, do inteligentnog upravljanja različitim sustavima moguće je ostvariti uštedu i do 40%.

Građevinski sektor u Hrvatskoj pruža najveće mogućnosti za uštedu energije stoga je primjena energetski učinkovitih rješenja u ovom području izuzetno važna. Uspješna primjena mjera energetske učinkovitosti temelji se na povećanju toplinske zaštite postojećih i novih zgrada, povećanju učinkovitosti sustava grijanja, hlađenja i ventilacije, povećanju učinkovitosti sustava rasvjete i energetskih trošila te uvođenju energetskog certifikata kao sustava označavanja zgrada prema godišnjoj potrošnji energije. Ovakve trendove potvrđuju i poslovni rezultati tvrtke Schneider Electric koja upravo najviši rast prihoda ostvarila u business unit “Buildings & Partner” (zgradarstvo), od 10,3%, dok su ukupni prihodi rasli za 6,8 % u odnosu na prethodnu godinu.


Svojim inovativnim rješenjima tvrta Schneider Electric nudi integrirani pristup koji objedinjuje veći broj sustava na jednoj mreži iz jedinstvene softverske platforme. Jednom integrirani, podaci iz tih sustava asimiliraju se i pretvaraju u informacije koje omogućuju donošenje odluka i poduzimanje radnji za povećanje učinkovitosti, udobnost i dobrobiti korisnika te vlasnika zgrada. Time se troši manje energije, povećava sigurnost, ubrzava vrijeme odziva i održava optimalno okruženje za korisnike prostora, a s vremenom se ostvaruju i uštede na operativnim troškovima od čak 36%.

Primjerice, sjedište Schneider Electrica, zgrada Le Hive (francuski: košnica) u Parizu, prva je zgrada u svijetu koja je dobila šest zvjezdica prema ocjeni BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method), najuglednijem svjetskom sustavu rangiranja zelene gradnje. Le Hive je odličan primjer kompletnog povrata investicije u svega 5 godina primjenom niza mjera energetske učinkovitosti i potpunim recikliranjem svog otpada i otpadnih voda. S ulogom od 200 milijuna eura, prosječna potrošnja električne energije po metru četvornom zgrade smanjena je sa 150 kWh na 74 kWh, što iznosi gotovo 50 % ukupne potrošnje.

Što se industrije tiče, energetska potrošnja jako varira, ovisno o tome čime se pojedina tvrtka bavi ili što proizvodi. Naravno, postoji mnogo industrijskih grana u kojima je potrošnja energije visoka, tzv. elektro intenzivne industrije sa izrazitim korištenjem venitlatora, crpki, pumpi i tomu slično. Različitim rješenjima namjenjenim za tržišta industrije i infrastrukture u prosjeku se u svakom objektu potrošnja može smanjiti barem za 10 do 20 %, neovisno o kojoj se industrijskoj grani radi.

schneider electric

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *