Dolazak Alibabe na eSport scenu, rast Twitch.tv-a, Yahoo eSports, sve su to kotaćići putem kojih smo ukazivali na fenomenalan razvoj eSporta i ulazak tog segemnta gaminga u mainstream. Nedavno smo dobili još jednu potvrdu svojih navoda, koja je velika ne samo radi sredstva koja će se slijevati u eSport novim putem, već i renomea novog igrača ne eSport sceni. Njemački prvoligaš Schalke 04 kupio je mjesto u najelitnijem League of Legends natjecanju, to nije prvi sportski klub koji ulazi u svijet eSporta, ali je zasigurno najveća intervencija sporta u onom elektroničkom. Što to znači za eSport, otkud Schalke 04 i kakvo mjesto su kupili? Pročitajte u nastavku.


Schalke 04 u najelitnijem League of Legends natjecanju

Schalke 04 je dobro poznat svim ljubiteljima nogometa, za one koji možda ne prate toliko, radi se o jednom od 20 najbogatijih klubova u Europi i klubu bogate povijesti. Schalke 04 je sedam puta bio prvak Njemačke, dok je čak devet puta završavao kao drugoplasirani. Osvojili su i Kup UEFA, ali i UEFA Intertoto kup dva puta, dok su imali i nekoliko zapaženih uspjeha u UFEA Ligi Prvaka.

Drugi bitan dio ove priče je League of Legends tim Elements, koji je prije bio poznat kao Alliance. Alliance je morao promijeniti brand i ime tima zahvaljujući novom pravilu o sponzoriranju LCS timova od strane Riot Gamesa. Tako je Alliance počeo LCS Spring Split 2015. pod novim imenom, Elements, ali s dobro poznatom postavom: Wickd, Shook, froggen, Rekkles i Nyph. Dio te postave i danas se natječe u LCS-u, primarno Rekkles koji igra AD Carrya za Fnatic i froggen koji igra Mid za tim Echo Fox. Elements kao tim nije ostvario očekivane uspjehe u LCS-u pa su još na kraju prošle godine pokušavali prodati svoje mjestu u EU LCS-u, ali nisu našli investitora. Odlučili su se natjecati još jednu seznou i opet završili na sedmom mjestu i spašavali se od ispadanja u niži ring natjecanja. Tada je u priču uskočio Schalke 04.

sport u esportuKako donosi Esports Observer, imaju informacije iz različitih izvora, da je Schalke 04 kupio mjesto u EU League of Legends Championship Seriesu i to baš ono od Elementsa, a detalje dogovora i cijela stvar bi trebala postati službena za koji dan. Ovo nije prvi put da sportski klubovi investiraju u eSport. Još jedan poznati slučaj je akvizicija profesionalnog FIFA igrača Seana “Dragonn” Allena od strane engleskog prvoligaša West Ham Uniteda, Sean “Dragonn” Allen je bio drugi na FIFA Interactive Wolrd Cup 2016. natjecanju, a odnedavno na FIFA turnirima nastupa u dresu West Hama s brojem 50 na leđima. Poveznica između nogometne simulacije i promocije nogometnog kluba je puno očitija od one Schalkea i League of Legendsa, ali i dosta manja.


Nije sve u parama

Očito je da Schalke 04 ima ogroman kapital za pojmove eSport scene, ali nije sve u parama. Schalke 04 je veliko medijsko ime, radi čega se vijesti vezane uz taj klub prenose i na najvećim svjetskim portalima. Još jedan važan segment su i publika, odnosno navijači od kojih će dio njih sigurno podržati i eventualni eSport tim koji će popuniti Schalkeovo mjesto u EU LCS-u. Dvije su opcije, napraviti tim koji će se natjecati u EU LCS-u, uglavnom to bude od već poznatih igrača s dodatkom onih s Challenger scene ili sponzorirati neki afirmirani LCS tim s nekoliko promjena u postavi. Preostaje nam vidjeti. Izgleda da će 2016. godina biti u znaku eSporta, ako to već nije.

Objavio Luka "level" Marušić

eSports enthusiast

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *