Crno se piše kineskom developeru mobilnih igara Shanghai Moonton Technology jer Riot Games ih je uzeo na nišan zbog navodne namjerne reprodukcije materijala zaštićenih autorskim pravima iz njihove poznate igre League of Legends. Tužba protiv Moontona podnesena je prošlog četvrtka u Kaliforniji.


Prekršena autorska prava Riot Gamesa u seriji mobilnih igara

U tužbi koju je Riot Games usmjerio prema kineskom developeru Shanghai Moonton Technology za kršenje autorskih prava navode se tri igre, a to su Magic Rush: Heroes, Mobile Legends: 5v5 MOBA i Mobile Lengeds: Bang Bang. Moonton se optužuje za proizvodnju aplikacija namijenjenim trgovanjem dobro poznatim i vrijednim Riotovim intelektualnim vlasništvom.

Neugodne optužbe prema Moontonu uključuju ključne značajke same arhitekture igre, a Riot Games ih tuži zbog kopiranja likova i artworka iz League of Legends, kao i dizajna mapa, unita i monstera. Navode i kako su logotipi igara “zbunjujuće slični” logotipu njihove igre. Nadalje, poznati proizvođač igara govori i kako im se Moonton podsmjehuje jer su namjerno stvarali proizvode za koje su znali da krše autorska prava, a na inicijalne Riotove optužbe napravili su minimalne prilagodbe i svjesno nastavili raditi isto što i prije. Poznat je i slučaj kada je Riot Games prijavio Googleu da igra Mobile Legends: 5v5 MOBA krši njihova autorska prava pa je Moonton uklonio igru iz Google Play usluge, ali odmah nakon toga objavili su “novu” igru Mobile Legends: Bang Bang koja zapravo nije bila nova, već ista igra s vrlo malim promjenama.

Dokument priložen od strane već fustrirane gaming kompanije u kojemu tuži Moonton sadrži niz slika i opisa koji se navode kao dokazi kopiranja njihove igre. No “prepisivači” nastavljaju raditi što su radili i dosad, bez obzira na primitak većeg broja obavijesti o kršenju autorskih prava Riot Gamesa.

Shanghai Moonton Technology uzvraća udarac

Kineski developer ipak nije ostao šutjeti u ovom slučaju pa je na svojoj službenoj Mobile Legends: Bang Bang Facebook stranici iznio svoj stav oko slučaja. U izjavi navode kako svoju igru nezavisno razvijaju te da su njihova autorska prava registrirana u više zemalja. Igrače obavještavaju kako na njih neće utjecati ove “nerealne” optužbe te da će im nastojati pružiti najbolje moguće gameplay iskustvo. Za sve medije koji su, kako navode, širili neistinite informacije i glasine poručuju kako zadržavaju svoja prava da se zaštite i nastave s pravnim radnjama ako bude bilo potrebno.

Iako Moonton ima svako pravo braniti se u ovom slučaju (ipak su potencijalni milijuni dolara u pitanju), agresivno prozivanje medija nije im baš najbolji potez. Ne možemo ne primijetiti da postoje jako velike sličnosti između dviju igara gledajući dokument koji je Riot Games predao u tužbi. Jednak dizajn likova s jednakim abilityjima čiji se tekstovi često u potpunosti podudaraju nikako ne može biti slučajnost. Ovo nije prvi plagijat popularnog League of Legendsa, no prvi je slučaj da je Riot Games podnio tužbu tako velikih razmjera. Fanovi Mobile Legends: Bang Banga ogorčeni su i napadaju Riot Games govoreći kako su samo gladni novca i da puste Moonton na miru. Objektivno gledajući ovaj slučaj može se zaključiti kako će parnica imati neizbježan rezultat u korist Riot Gamesa, a ostaje samo pitanje težine kazne koja će biti izrečena.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *