PC ekipa, uključujući i nas same, ima jedan problem koji se prenosi iz generacije u generaciju, a vezan je upravo uz kontrolere za PC. Već se desetljećima vodi rasprava oko toga koji je najbolji, no ruku na srce, situacija se u zadnjih par godina poboljšala. Ne samo da su velikani hardverske industrije otkrili da su kontroleri za PC lukrativna niša, već su nam braće konzolaši kroz drivere i podršku ustupili svoje kontrolere na korištenje, uz Nintendo kao iznimku. Za sada još nismo imali priliku koristiti DualShock za PC, ali smo, eto, za potrebe nekih igara, nabavili Xbox One kontroler za PC. Kolega Fiuman se ponudio da odradi recenziju, ali on je M$ fanboy (huehue), a njima ne vjerujemo kod ovakvih stvari, tako da smo cijelu priču prepustili našem Mariju i njegovim emulatorima. Kako se Xbox One kontroler za PC snašao u njegovim rukama, saznajte u nastavku:


Microsoft me, kao sam brand, nikada nije privlačio – no to se s ovom godinom mijenja

Oduvijek sam bio fan Logitecha, vjerojatno zbog činjenice da sam cijelu svoju karijeru startao s odličnim miševima i tipkovnicama prošle generacije, no moram priznati da sve što sam unazad nekoliko godina isprobao, a da ima veze s kontrolerima za PC, ostavljalo me poprilično ravnodušnim. Razloga je bilo nekoliko: od cijene, ergonomije, kvalitete tipke pa sve do predrasuda. Ovo zadnje je upravo ono što sam imao prema Microsoftovim konzolama i periferijama. Jednostavno me M$ kao brand nikada nije privlačio, no to se s ovom godinom mijenja. Ne samo da smo u naš team doveli kolegu Fiumana, koji se redovito bavi Xbox temama, čak smo i Gamerov ured počeli opremati s Xboxovim kontrolerima. Razlog nabavke? Emulatori, naravno!

Kutija, prepoznatljivog Xbox One dizajna, ne donosi ništa pretjerano bitno za istaknuti, osim što se kontroler nalazi u puno boljem pakiranju od konkurentnih proizvoda (da, Logitech, tebe gledam). Nakon par sekundi mahanja švicarskim nožem kutija se otvara, a u njoj nalazite hrpu uputa, kabel za povezivanje na računalo i, naravno, sam kontroler. Ono što me u ovom trenu zasmetalo je činjenica da mi za paprenu cijenu M$ nije uključio barem par baterija, ne moraju biti Duracell, ali barem nešto za olakšani start – ovako moram skakati po trgovinama i kioscima, što me podsjetilo na situaciju s Nintendovim 3DS-om od prije koji tjedan.

Nakon raspakiravanja i velike potrage za baterijama konačno dolazimo do spajanja, koje je poprilično jednostavno. Ubacite baterije u pozadinu, spojite jedan kraj kabela s kontrolerom, drugi s PC-om te, ukoliko imate Windows 10, samo pokrenete željenu igru i sve je već pripremljeno za vas. Ako ste na starijim Windowsima, onda je potrebno instalirati potrebne drivere.

Kvaliteta izrade Xbox One kontrolera za PC osjeti se odmah pri prvom korištenju, ali…

Microsoft je oduvijek znao kako napraviti odličan kontroler. Dobro, one XL verzije s prvog Xboxa nećemo spomenuti, no činjenica je da se u zadnje vrijeme dosta trudi prilagoditi suvremenom gameru, što je svakako pohvalno. Kontroler je nešto veći i teži od PlayStation DualShock kontrolera, ali zato odlično leži u rukama. Zbog baterija nešto sitno dobiva na težini, što u mom slučaju nije nikakav minus (osobno volim teže kontrolere). S prednje strane nalazi se expansion port koji, nažalost, nismo imali prilike istestirati, ali vjerujem da mu se hrpa Xbox fanova veseli.

Primjedbe s moje strane idu na triggere, točnije, gornji lijevi i gornji desni trigger, zajedno s cijelim D-Padom. Razlog? Preglasni su. Kao što sam već bio spomenuo u početku članka, namjena ovog kontrolera su isključivo starije igre putem emulatora, od kojih je Tekken 3 od ovog malenog kontrolera napravio techno show. Klik za klikom vas vodi sve bliže odluci da stavite slušalice na glavu – i to ne bilo kakve, već one s funkcijom “noise canceling”.

Nemojte me krivo shvatiti, uzeo sam kontroler i vratio se nazad u trgovinu, čisto iz iskustva s Logitechom, gdje su neki modeli znali odmah direktno iz pakiranja imati probleme s preglasnim ili “tupim” klikom, što se bez problema riješilo s novim uređajem. Uletio sam u trgovinu i tražio pregled nekog izložbenog primjerka, no situacija je ista – tipke su, za mene, jednostavno preglasne. Navikao sam na DualShock kontrolere, koje je sam Sony doveo do perfekcije, gdje ne želim da mi periferija bude glasna, što je i ujedno jedan od razloga zašto do sada nisam nabavio mehaničku tipkovnicu, makar ju naš Filip u njegovim recenzijama toliko hvali. S time na umu dolazimo i do zaključka:

Radi se o upitnoj investiciji, pogotovo s cijenom od 350 kuna

Osobno sam se pri prvom korištenju poveselio kontroleru, što zbog činjenice da mi je ovo prva Microsoftova periferija, što zbog kvalitete izrade koja se osjeti odmah pri prvom korištenju. No, kvaliteta tipki, odnosno njihova glasnoća, me jednostavno odbila od cijelog koncepta igranja s kontrolerom. Isto tako, 350 kuna nije malo, pogotovo kada se svi ostali kontroleri za PC vrte između 150 i 250 kuna, među kojima Logitech sa svojom serijom F definitivno dominira. S moje strane bih Xbox One kontroler preporučio samo fanovima konzole (ili ako ste ga dobili na poklon), za sve druge bih preporučio Logitech F310 ili skočite direktno na PlayStationov DualShock kontroler.

 

 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *