Nakon prošlotjednog teksta o mehaničkim tipkovnicama odlučili smo naš ured obogatit još jednim modelom, gdje smo ovog puta preskočili s Logitecha na Roccat, te vam nakon dva tjedna intenzivnog korištenja donosimo recenziju Roccat Ryos MK mehaničke tipkovnice! Važno je naglasiti i da ovaj primjerak Ryos MK zamjenjuje jeftinu membransku tipkovnicu te ako vas muče dileme oko isplativosti kupnje mehaničke tipkovnice – na pravom ste mjestu. Roccat Ryos MK mehanička je tipkovnica više srednje klase koja pruža sve što može zatrebati strastvenijim igračima, kao i maratonskim tipkačima. U odnosu na skuplju, MK Pro varijantu, obični MK dolazi s manje funkcionalnosti i šminke, no zbog toga je i cijena pristupačnija, a kakav osjećaj ostavlja pod prstima pročitajte u nastavku!


Roccat Ryos MK dolazi u glomaznoj kutija, što nas nekako veseli

Roccat Ryos MK dolazi u povećoj kutiji tipičnog gamerskog dizajna na kojoj ćete saznati sve što trebate znati o svom novom ljubimcu. Osjećamo se dužni naglasiti da je kutija nestandardno glomazna pa ako kojim slučajem autobusom ili tramvajem dolazite do svojih gadgeta, pokušajte loviti prijevoz kada nema gužve. Razloga za toliko veliku kutiju zapravo i nismo našli jer ćete u njoj pronaći tipkovnicu i brze upute za instalaciju s registracijskim brojem. Tipkovnicu smo spojili na već upaljeno računalo (zbog mazohizma i tko još čita upute za instalaciju) i unatoč namjernom izazivanju problema istih nije bilo. Tipkovnica je isti čas proradila, na radnoj površini je iskočila notifikacija da je novi komad hardvera pronađen i spreman za korištenje. Odlično!

Unatoč činjenici da se radi o ponešto slabijoj verziji Ryos MK Pro tipkovnice, prvi dojmovi su bili odlični. Sve ono što čini MK Pro tipkovnicu izvrsnom nalazi se i na ovom proizvodu, od čega želimo najviše istaknuti odlično rješenje za uredno smještanje i skraćivanje kabela po potrebi. Kabel možete provući po kanalima koji se nalaze sa poleđine te na taj način ukloniti višak kabela ukoliko vam isti predstavlja problem. Kad smo već kod kabela, ukupne je duljine od 1.8 metara i nije zaštićen pletivom, a na priključnoj strani se nalazi prepoznatljiva Roccat maska tako da ćete lako pronaći pravi kabel među šumom USB priključaka sa stražnje strane računala. Za razliku od Pro varijante, Ryos MK nema pozadinsko osvjetljenje tipki, što je stavka na kojoj smo ovaj put odlučili uštedjeti.

Cherry MX mehanički prekidači dolaze kao standardni za Roccat Ryos MK

cherry mx blackRoccat Ryos MK možete nabaviti u izvedbama sa sva četiri tipa mehaničkih prekidača, a mi smo na testu imali priliku koristiti varijantu s Cherry MX Black prekidačima. Radi se o tipkama s vrlo linearnom aktualizacijom te relativno visokom silom pritiska (do 60 cN), što je dobar izbor za dugogodišnje korisnike membranskih tipkovnica. Tipke su izrađene od kvalitetne plastike s laserski upisanim slovima, što garantira dugotrajnost ispisa i prilikom intenzivnog korištenja. Područje oko tipki premazano je posebnim matiranim slojem koji će dugo zadržati privlačan i čist izgled, za razliku od rješenja sa sjajnom plastikom.

Dodatne funkcije uključuju pet programibilnih makro tipki te tri tzv. „palčane“ tipke koje utrostručuju broj mogućih pojedinih programa za pojedinu tipku. Programiranje makro tipki je vrlo jednostavno te vam čak ne treba ni softver – kombinacijom tipki Fn+F12 inicijalizirate mod snimanja, nakon čega odaberete makro tipku za koju želite programirati makro naredbu, utipkate sekvencu i opet pritisnete kombinaciju Fn+F12. Na mjestu Caps Lock tipke naći ćete [+] tipku pomoću koje svakoj tipki na tipkovnici možete dodijeliti još jednu. Lako je zaključiti da je Roccat Ryos MK odličan izbor ukoliko tražite tipkovnicu koju ćete lako i efikasno programirati za podizanje produktivnosti.

Roccat Swarm driveri i R.A.D. softver upotpunjuju iskustvo

Roccat Ryos MK dolazi s podrškom za Roccatov opsežni softver koji vam pruža više kontrole nego što to na prvu možda očekujete. U ovom programu možete jednostavno stvoriti hrpu makro tipki i konfiguracija, podesiti ključne funkcije za posebne dodatne tipke, kao i definirati do pet profila koji se aktiviraju prilikom pokretanja određenih igara. Uz to, možete povezati vaš mobitel i tipkovnicu putem Roccat Power-Grid aplikacije pomoću koje zaslon vašeg mobitela možete pretvoriti u kontrolnu stanicu na kojoj možete iščitavati zauzetost procesora, kretanje raspoloživog kapaciteta radne memorije, pratiti upload i download vrijednosti s mreže, zauzetost diska i mnogo drugih funkcija.

Roccat Ryos MK u svakodnevnom korištenju

Bilo koja mehanička tipkovnica značajna je investicija u odnosu na jeftinu membransku. Cijene mehaničkih tipkovnica nerijetko su i deset puta veće od onih najjeftinijih tipkovnica, za što postoje konkretni razlozi u pogledu ergonomije i općenite veće praktičnosti i funkcionalnosti kada se radi o Roccat Ryos MK tipkovnici konkretno. Ovdje se radi o full-sized tipkovnici koja ima i numerički dio, zbog čega je prikladna i za monotoni uredski rad. Ono gdje Ryos MK iskače jest iskustvo tipkanja kao takvo. Zbog svoje velike mase (1600 grama) i velikih gumenih podloga na poleđini neće plivati po stolu, što je čest i iritantan problem pri radu s jeftinijim tipkovnicama. Veću razliku čini i tip mehaničkih prekidača koji ćete odabrati, što u potpunosti ovisi o vama i vašim preferencijama. Cherry MX Black je nama odlično sjeo, budući da pruža vrlo sličan osjećaj tipkanja kao na kvalitetnoj membranskoj tipkovnici uz veći otpor, za što će vam definitivno trebati neko vrijeme navikavanja.

Roccat Ryos MK u kombinaciji s igrama

roccat gaming

Roccat primarno proizvodi igraću periferiju te stoga funkcionalnost Roccat Ryos MK tipkovnice u okviru igara nije upitna. Makro tipke, robusna završna obrada uz vrlo sposoban popratni softver stavljaju ovu tipkovnicu u sam vrh što se tiče dostupnih funkcionalnosti i za one najzahtjevnije igrače. Kao igrač sa preko 1000 sati igre u Counter Strike: Global Offensive brzo sam prepoznao prednosti mehaničke tipkovnice u odnosu na membransku u igrama gdje je rad s tipkovnicom podjednako bitan kao i rad s mišem. U CS-u je kretanje od velike važnosti, gdje pravovremenost i pažljivo šuljanje iza kutova može predstavljati razliku između fraga ili vaše smrti. Korištenjem Roccat Ryos MK tipkovnice primjetno je lakše precizno kontrirati pokrete za resetiranje recoila vašeg oružja, kao i vješto izbjegavanje protivničke paljbe. Uz korištenje makro tipki za predefinirano kupovanje oružja i opreme, Counter Strike nije nikada bilo ugodnije igrati.

Ako tražite pouzdanu i dobro opremljenu mehaničku tipkovnicu koja nije Logitech, Roccat Ryos MK je naša preporuka

Nakon svega navedenog nije teško doći do zaključka da smo sa Roccat Ryos MK više nego zadovoljni. Od nedostataka bismo izdvojili relativno kratak USB kabel koji nije zaštićen pletivom, kao i neodvojivi plastični dio za oslanjanje dlanova. Tipkovnicu krasi odličan decentan dizajn, mnoštvo dodanih funkcionalnosti u pogledu softverskih programibilnih opcija, kao i vrlo jednostavan sustav za programiranje dodatnih pet makro tipki. Tipkovnicu možete pronaći u trgovinama diljem lijepe naše i to za cijenu od 700-800 kuna.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *