Nakon dugo vremena konačno smo se dočepali vlastitog komada Raspberry Pi računala, a igrom slučaja radi se o drugoj varijanti ove platforme. Recenzirati Raspberry Pi je iznimno nezahvalno, budući da se ovdje ne radi o tipičnom računalu ili mobitelu, već je riječ o pravoj minijaturnoj razvojnoj platformi koja je sposobna biti centar vašeg budućeg projekta u većoj mjeri nego što to možda na prvu mislite. Izlaskom prvog modela 2012.-e godine započela je revolucija u malom što se tiče ovakvih platformi te je danas Raspberry Pi u svojoj trećoj inačici najpopularnije mini-računalo otkad ista postoje. U ovoj recenziji ćete moći pročitati sve tehničke detalje i zanimljivosti vezane za ovo maleno računalo, a upoznat ćemo vas i s našom prvom primjenom Raspberry Pia u obliku kućnog centra za multimedijalnu zabavu. Zahvaljujemo se tvrtki Element14 na ustupljenom primjerku Raspberry Pi 2 1GB za potrebe recenzije.

raspberry pi


Raspberry Pi 2 pakiranje i tehničke specifikacije

U prepoznatljivo dizajniranoj kutiji dobit ćete Raspberry Pi 2 računalo u antistatičkoj vrećici i knjižicu s osnovnim uputama za korištenje. Sve ostalo ćete morati kupiti zasebno (ili prenamjeniti od prije) ovisno o tome za što vam uređaj treba. Ako ste očekivali nešto više u paketu moramo vas razočarati, no imajte na umu da ekipa iz Element14 primarno želi proširiti kulturu open source razvojnih računala poput ovog, zbog čega je nužno sniziti troškove do golog minimuma.

Što se tehničkih specifikacija tiče, Raspberry Pi 2 je značajno moćnije računalo od prethodnika te dolazi i sa nekoliko novih naprednijih priključaka na štetu prastarog kompozitnog video priključka.

 • Broadcom BCM2836 ARM7 Quad Core procesor sa tvorničkim taktom na 900 MHz
 • 1 GB radne memorije
 • 40-pinsko ulazno-izlazno sučelje (GPIO odnosno General Purpose Input Output)
 • 4x USB 2.0 priključka
 • 10/100 priključak za Ethernet
 • HDMI priključak u punoj veličini
 • CSI sučelje za kameru
 • DSI sučelje za ekran osjetljiv na dodir
 • MicroSD sučelje za učitavanje operativnog sustava i potrebe spremanja podataka
 • MicroUSB sučelje za napajanje

raspberry pi


Postavljanje i prvo pokretanje

Za stavljanje Raspberry Pi 2 računala u pogon će vam biti potreban microUSB punjač, HDMI kabel za prijenos slike i ulazne jedinice u pogledu miša i tipkovnice. Ovo je minimalna potrebna dodatna oprema s kojom ćete moći vidjeti kako izgleda goli Linuxov kernel. Očito, ako niste Linux mađioničar, ovaj vam segment neće biti zabavan ni u kojem pogledu, stoga se morate opremiti i microSD karticom. Raspberry Pi koristi microSD kartice kao što osobna računala koriste tvrde diskove za smještaj operativnog sustava i svih datoteka. Najbolji način da se upustite u svijet Raspberry Pia kako to priliči jest da skinete i raspakirate tzv. NOOBS instalaciju na microSD karticu. NOOBS možete skinuti sa službenih stranica, kao i dodatne upute za instalaciju ako su vam potrebne. Ukoliko vaše računalo nema čitač SD kartica, isti možete nabaviti za nisku cijenu u hrvatskim dućanima. Nije potrebno kupovati nikakav posebni čitač te će dovoljno dobar biti i onaj najjeftiniji.

raspberry pi

Važno je naglasiti da kada stavite microSD karticu sa NOOBS instalacijom u Raspberry Pi, morate biti spojeni Ethernet kabelom na Internet, ukoliko želite instalirati određeni operativni sustav ili više njih. Iako Raspberry Pi radi odlično sa velikim brojem USB Wi-Fi adaptera, instalaciju operativnih sustava nije moguće odraditi preko bežične mreže. Za više detalja o instalaciji operativnog sustava i postupku raspakiravanja posjetite službene stranice.

Za što mogu iskoristiti Raspberry Pi 2?

Ukoliko vam je ovo prvi kontakt sa Raspberry Pi platformom, sigurno se pitate što možete s njom odraditi. Za početak smatrajte Raspberry Pi 2, kao i sve ostale Raspberry Pi ploče, edukativnim sredstvom na kojem se možete igrati s raznim projektima zasnovanim na Linuxu kojih zbilja ima mnogo. Ključna stvar je i da znate kako je Raspberry Pi 2 gotovo u potpunosti kompatibilan s rješenjima kreiranima za originalni Raspberry Pi uz određene iznimke.

Moguće je da ste čuli kako je Raspberry Pi odlična stvar jer na njega možete staviti Android pa čak i Windowse 10, no to nije istina u potpunosti. Prvo, trenutačno ne postoji u potpunosti operativna verzija Androida za Raspberry Pi, osim ako ne računate Android 2.3 koji je zadnja službena varijanta, no i dalje daleko od iskoristivog. Drugo, Windows 10 možete instalirati na Raspberry Pi 2 budući da dolazi s dovoljno sposobnim procesorom, no ovdje se ne radi o standardnoj desktop izvedbi Microsoftovog operativnog sustava. Riječ je o Windows 10 IoT Core, što je pojednostavljena verzija Windowsa s primarnom zadaćom u smislu osposobljavanja drugih kompatibilnih IoT (Internet of Things) uređaja.

Po našem iskustvu svaki pojedinac dobije inspiraciju za rad sa Raspberry Pi na drugi način, bilo da se radi o online vodiču, YouTube videu, sajmu ili fakultetu. Velika većina ljudi smatra Raspberry Pi odličnom stvarčicom, što je rezultat dugogodišnjeg truda open source zajednice da predstave ovakva rješenja široj publici. Internet je krcat raznoraznim projektima za koje se Raspberry Pi koristi kao centar sustava, a da otprilike dobijete ideju koliko je ovo računalo sposobno i što se sve s njime može bacite oko na listu na kojoj se nalaze najbolji Raspberry Pi projekti dosada.


Periferija za Raspberry Pi 2 – naše preporuke

Jasno je da je Raspberry Pi 2 barebone računalo u pravom smislu te riječi (golo do kosti), stoga ćete vrlo vjerojatno poželjeti proširiti mogućnosti svog malog računala, kao i povećati udobnost korištenja. U sljedećim redovima navest ćemo preporuke perifernih dijelova, kao i provjerenih web odredišta na kojima iste možete nabaviti po povoljnoj cijeni.

 • Napajanje

Napajanje za vaš Raspberry Pi 2 može u teoriji biti bilo koji punjač sa microUSB nastavkom. Vjerujemo da ga možete napajati i iz vašeg punjača mobitela, no ukoliko želite koristiti periferiju poput bežičnih tipkovnica, miševa, USB diskova i sličnog, preporučujemo nabavku napajanja koje je specificirano kao 5V na 2A. Ovime ćete osigurati dovoljno struje za sve potrebne dodatne uređaje koje želite spojiti na svoj Raspberry Pi 2. Jakost struje od 2A zvuči mnogo, no imajte na umu da je to samo broj koji označava maksimalni iznos koji punjač može dostaviti. Raspberry Pi će jednostavno vući struje koliko je potrebno za normalan rad. Mi smo se odlučili za napajanje sa ModMyPi web trgovine, koje je provjereno dobro i sposobno za rad sa svom periferijom koja vam padne na pamet (s izuzetkom USB huba). Klikom na sliku ispod doći ćete do web stranice na kojoj možete obaviti narudžbu. Obvezno pročitajte tekst ispod artikla, u kojem je objašnjeno zašto je baš ovo napajanje bolje od jeftinijih.

 • raspberry piMiš i tipkovnica

Odabir miša i tipkovnice prilagodite svojim željama, samo pripazite na kompatibilnost sa Raspberry Piem ako se radi o nečem egzotičnijem. Isprobali smo sve miševe i tipkovnice u uredu putem USB priključka (radi se o nekoliko jeftinih Genius i Logitech miševa, kao i MS i Cherry tipkovnicama) i sve je radilo bez problema. U slučaju da se tek upoznajete sa svijetom Raspberry Pia, a doma imate viška tipkovnicu ili miša, slobodno odgodite kupnju novih proizvoda. Ukoliko želite nešto viši stupanj ergonomije, definitivno preporučujemo bežičnu tipkovnicu s integriranom površinom osjetljivom na dodir koja će vam poslužiti umjesto miša. Mi smo odabrali bežičnu Logitech K400+ tipkovnicu zbog praktičnog dizajna, odlične baterije i potpune kompatibilnosti s Raspberry Pi sustavom. Tipkovnica dolazi sa jednim USB bežičnim adapterom, koji očito prima signal i od tipkovnice i od trackpada, čime zapravo dobijate i jedan USB priključak za nešto drugo. Na ovom linku možete naći popis provjereno kompatibilnih miševa i tipkovnica.

raspberry pi

 • Wi-Fi adapter

Nakon što ste Ethernet kabelom instalirali operativne sustave koji vam trebaju, vjerujemo da ćete rado prijeći na bežični Wi-Fi signal. Za popis kompatibilnih adaptera bacite pogled na ovaj link, a ako želite brzo i jeftino rješenje naručite Nano USB 2.0 Wi-Fi adapter sa dx.com. Ovu jedinicu koristimo i mi i radi besprijekorno, a ako želite da adapter dođe do vas u kraćem roku, preporučujemo najjeftiniji Wi-Fi adapter sa ModMyPi web trgovine.

 • Kućište

Vaš Raspberry Pi 2 doći će potpuno ogoljen, što ga čini dosta ranjivim na oštećenja izvana, a i vama će biti puno lakše koristiti ga u svakodnevnici ako ga stavite u dobro osmišljeno kućište. Ne samo da ćete time zaštiti svoj Raspberry Pi, već ćete mu dodati bodove na estetiku i praktičnost – primjerice, gumirane noge će spriječiti da vam “odleti” sa stola skupa s kabelom i slično. Postoji cijelo jedno malo tržište kućišta za Raspberry Pi računala svih generacija, koje je eksplodiralo populariziranjem kućnih 3D printera. Naš odabir je jeftinije crno kućište sa odlično izvedenim temeljnim stopicama koje sprječavaju bježanje računala po stolu (već i sama težina kabela tu može predstavljati problem), a ako želite nešto više preporučujemo modularno kućište koje možete dodatno opremiti prije narudžbe. Možete, primjerice, naručiti VESA montažni dio pomoću kojeg ćete moći vaš Raspberry Pi 2 kruto montirati za VESA utor na vašem monitoru ili televiziji – odlična stvar!

 • Napredna periferija i dodaci

Ono što izdvaja Raspberry Pi 2 od ostalih mini računala na tržištu jest njegovo GPIO sučelje. Ovo sučelje predstavlja fizičku vezu između vašeg Raspberry Pia i vanjskog svijeta. Na vrlo osnovnoj razini ove pinove možete smatrati prekidačima koje možete vi gasiti ili paliti (ulazni signali) ili ih može gasiti i paliti samo računalo (izlazni signali). Od 40 raspoloživih pinova, 26 ih je označeno kao GPIO, dok su ostali polovi struje i uzemljenje, kao i dva pina koji su ID EEPROM s kojima se nije preporučljivo igrati ako ne znate što radite.

raspberry pi

Pinove možete programirati tako da djeluju na zbilja svakojake načine. Ulazi ne moraju nužno biti fizički prekidači, može biti riječ i o ulaznom signalu sa senzora ili posebnom signalu sa drugog računala ili uređaja. Izlazni pinovi također mogu odrađivati svakojake zadaće, od uključivanja LED lampica do slanja signala ili podataka drugom računalu ili uređaju. Čak štoviše, ako je vaš Raspberry Pi 2 spojen na mrežu, možete uspostaviti kontrolu i nad umreženim uređajima koji mogu putem mreže slati povratne informacije. Uspostavljanje čvrste stabilne veze i kontrola nad uređajima putem lokalne ili globalne mreže je intrigantna stvar, a vaš Raspberry Pi je idealan za upoznavanje sa ovim konceptom.

Pozivamo vas da zajedno s nama krenete u istraživanje mogućnosti GPIO sučelja i otkrivanje prave snage Raspberry Pi 2.


Kome je namijenjen Raspberry Pi 2?

Raspberry Pi 2 je namijenjen svima koji žele istražiti elektroniku, programiranje ili možda žele osjetiti čari Linuxa na svom televizoru. Glavna snaga koja stoji iza Raspberry Pi je živa zajednica ljudi zbog koje je moguće istražiti i upoznati se sa svim aspektima ovog moćnog malenog računala. Najpopularnija namjena Raspberry Pia jest stvaranje kućnog media centra, što je definitivno uvelike pomoglo u popularizaciji platforme, no ona je zapravo mnogo više od toga. Za cijenu od $35 dolara koliko trenutačno košta Raspberry Pi 2 nećete dobiti mnogo na prvi pogled, ali od vas se očekuje daljnje ulaganje u pogledu perifernih dijelova, kao i svog vremena za istraživanje svih mogućnosti koje su pred vama kada konačno postanete vlasnik ovog računala.

U nastavku donosimo nekoliko korisnih linkova koji će vam pomoći da se uputite u Raspberry Pi platformu.

RaspberryPi.org – službene stranice projekta, tutoriali, raspberry pi download

ModMyPi – web trgovina bazirana u Ujedinjenom Kraljevstvu

RaspberryPiTutorials – odličan izvor ideja i tutoriala vezanih uz Raspberry Pi

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *