Logitech je uz nas gamere još od početka svoje karijere, gdje su mnogi među nama odrasli uz brojne MX miševe i tipkovnice G serije. Iako je cijela priča iza njega dosta zanimljiva, tvrtka koja se istovremeno bavila periferijom za urede (gdje je tada ležala lova) ali također usko fokusirala na nas, tadašnje fanove online pucačina, kojih i nije bilo toliko puno u to vrijeme. No, kako je vrijeme prolazilo, tako se Logitechu za vratom postavilo nekoliko stotina brandova, što s high end periferijama poput Razera i ekipe, što s onom pristupačnom poput White Sharkovog seta (kojeg smo nedavno testirali), kao i brojnih drugih, što lokalnih što kineskih proizvođača. Znači li to da Logitech polagano gubi utrku za najbolju gaming periferiju? Nikako, a dokaz za to je nova serija Prodigy, s kojom sam se družio gotovo mjesec dana. Sastoji se od membranske RGB tipkovnice Logitech G213, miša Logitech G403 i slušalica Logitech G231, a u nastavku vam donosim dojmove!

Logitech G213 Prodigy – RGB je i dalje aktualan, vrijedi li 600 kuna?

Prošli su dani Logitechovih G510 i G19 tipkovnica, gdje je glavna značajka bila mini zaslon pri vrhu uređaja. Sada se sve vrti oko kvalitete tipki, čistog dizajna, RGB osvjetljenja koje kao old school gamer i dalje ne mogu previše shvatiti, te nekih dodatnih sitnica poput otpornosti na vodu, odnosno polijevanje. Prateći taj trend Logitech nam je donio liniju periferije koja kombinira jednostavan crni dizajn svojih konkurenata, kao što je to Das Keyboard, ali u konačnici začini cijelu stvar s poznatim Logitech funkcijama i softverom. Da sada ne preskačem cijeli unboxing i setup experience, idemo se pozabaviti s kutijom i pakiranjem.

Ono što meni osobno, kao velikom fanu Logitecha, u nekoliko zadnjih generacija njihovog hardvera nedostaje je činjenica da su pakiranja sve siromašnija i jednostavnija. Ne kažem da je moja bivša G19 bila pakirana nešto bolje od trenutne G213, ali nekako im nedostaje unboxing experience kakav nudi Razer sa svojom, primjerice, Chroma tipkovnicom (da, ne radi se o istom cijenovnom rangu, ali Razer već duže vrijeme ulaže u spomenuti unboxing experience, nešto što Logitech nedostaje). U ovom slučaju sve što dobivate je prepoznatljivo Logitechovo crno-plavo pakiranje uz nešto papirologije unutar pakiranja i, naravno, nova Logitech G213 Prodigy:

Nakon što tipkovnicu priključite na vaše računalo slijedi instalacija Logitechovog softvera, koji je po meni i dalje ispred svih ostalih, što dizajnom i funkcijama, što sa stabilnošću i jednostavnošću. Na našu žalost, G213 ne posjeduje G tipke, ali je Logitech to nadomjestio F tipkama (F1-F12) koje, u ovom primjeru, mijenjaju već uhodane postavke koje smo inače koristili kod spomenutih G, odnosno macro tipki. Nakon toga slijedi kontrola RGB osvjetljenja u 16,8 milijuna boja, koje se kod ovog modela odvija po dijelovima (zonama). Tipkovnica posjeduje pet osvijetljenih djelova koje zatim možete putem softvera mijenjati, za razliku od svoje skuplje braće koja ima osvjetljenje po svakoj tipki, individualno. Je li gamerov ured fan toga gaming disko trenda koji je s nama već neko vrijeme? Ne, tako da nismo najbolje osobe za pitati o mišljenju. Međutim, sve ostale membranske tipkovnice također imaju osvjetljenje po zonama, dok osvjetljenje svake tipke zasebno imaju samo skuplje, mehaničke tipkovnice. Samim time, G213 ne odskače po tome pitanju.

g213 prodigy

Svijetli kao Betlehem, ali nas zanima gaming – kako se G213 nosi s gamerskom svakodnevnicom?

Od kako znam za sebe sam miševe uvijek spajao direktno na tipkovnicu, kao što je to i trenutno slučaj s mojim modelom G710 Plus, ali ista ta mogućnost je, vjerojatno zbog dizajna, izbačena iz G213. Dakle, ne posjeduje USB utor, što će nekima biti plus, no meni je definitivno minus. Nakon toga dolazimo do tipki. Neki gameri vole glasan zvuk mehaničkih prekidača, no taj dio kod G213 izostaje. Naime, radi se o membranskoj tipkovnici, o čijim smo razlikama pisali u ovome tekstu, ali to ne znači nužno i da se radi o “lošoj” verziji tipki. Membranske tipke su u proizvodnji daleko jeftinije od mehaničkih prekidača, stoga se Logitech odlučio na ovaj potez primarno zbog spuštanja konačne prodajne cijene. Tipke na G213 samim time imaju klasične performanse membranskih tipkovnica. Lagane su za pritisnuti, nema “klika” i morate ih pritisnuti do kraja da bi se komanda registrirala na računalu. Za slučaj da odlučite prijeći s obične uredske tipkovnice ili neke budžet gaming tipkovnice na G213, onda ćete se preporoditi, no ako iz nekog razloga s mehaničke planirate prijeći na ovu tipkovnicu, radije si uštedite još nekoliko stotina kuna i ciljajte na nešto skuplje.

Sama tipkovnica nije pretjerano teška, a s dizajnerske strane je prilično jednostavna i nudi klasičan dizajn. Sve što ćete na njoj pronaći osim klasičnih tipki su multimedijske tipke u gornjem desnom kutu, kao i “gaming mode” tipka s kojom možete deaktivirati ostale tipke, što definirate putem softvera. Po pitanju gaminga, ono što definitivno dobro dođe je fiksni naslon za dlanove, koji ostavlja daleko kvalitetniji dojam pod rukama, odnosno dlanovima, nego što je to kod ostalih tipkovnica koje spomenuti dio imaju “odvojen”. Ono što je definitivno za pohvaliti je spill-proof sustav, odnosno činjenica da je tipkovnica otporna na polijevanje. S obzirom da se radilo o review unitu koji sam u konačnici morao vratiti, nekako ovo nisam htio testirati, tako da ćete morati vjerovati Logitechu na riječ.

Zaključno, iako ima svojih nedostataka i prednosti, G213 je u konačnici solidna tipkovnica koju izvlači softver, RGB osvjetljenje i performanse u odnosu na cijenu. Samim time ponovno dolazimo do osobnih preferenci i što točno tražite od vaše tipkovnice, ako se radi o RGB osvjetljenju i ukoliko radite nadogradnju s neke slabije tipkovnice, onda je G213 odličan izbor i ujedno uvod u gamerske RGB tipkovnice, no za slučaj da tražite punokvrno mehaničko iskustvo sličnog dizajna, no bez RGB osvjetljenja, radije investirajte par sto kuna više i kupite nešto kao što je, primjerice, Logitech G610 Orion Brown.


Logitech G403 Prodigy nudi standardne značajke i klasičan dizajn

Ako vam G403 djeluje poznato i kao nešto što ste već vidjeli, razlog tome je što ste u pravu. Ovaj miš je, s dizajnerske strane, derivat Razerovog modela DeathAdder. Što se točno dogodilo? Ne znam, možda je frajer koji stoji iza DeathAddera dobio otkaz u Razeru pa ga je Logitech otvorenih ruku prihvatio i zaposlio, ali to je vjerojatno tema za neki drugi članak. Razer, kao takav, nikada nije sjeo Logitechovim fanovima jer u većini slučajeva je to brand koji vam se ili svidi ili ga mrzite, nema nešto između. Kroz neku gamersku karijeru sam uvijek gledao stariju ekipu koja je odrasla uz Logitech te novu generaciju koja je vjerna Razeru i novijim brandovima. Jedino opravdanje koje u ovom trenu sam sebi dajem je da Logitech s ovim dizajnom želi pridobiti upravo tu grupu Razer fanatika, koji se već godinama kunu u njegove linije i jednostavan dizajn. Pakiranje i kutija odgovara tipkovnici, sličan stil, slična prezentacija, isti softver.

Kao i kod tipkovnice, softver odlično nadopunjuje značajke miša. Dopušta promjenu DPI-ja (od 200-12000), programiranje tipki, stvaranje individualnih profila za igre, kontrolu iluminacije, a isto tako, postoji i bežična verzija ovog miša, tako da unutar softvera možete pratit i stanje baterije. Kontrolu iluminacije treba posebno spomenuti, jer ipak je riječ o full RGB mišu, a pomoću softvera iluminaciju možete sinkronizirati s ostalim Logitech proizvodima što je svakako zgodno ako ste, opet, fan toga.

G403 je dobar za Razer fana, a loš za Logitech fana

G403 Prodigy izrađen je od kombinacije glatke mat plastike i tvrdog gumenastog materijala te u ruci djeluje solidno. Iako je prilično lagan (87 grama), što je bila i najveća zamjerka Logitech fanova na Razer miševe, s donje strane možete dodati 10g uteg i tako mu mrvicu povećati težinu, no na kraju opet dobivate relativno lagan miš koji je težinom sličniji DeathAdderu nego ostalim miševima iz G serije. Ruci djeluje poznato i udobno, dok se s druge strane po ničemu ne ističe iz mase.

Raspored tipki također je klasičan; lijevi i desni klik, dvije tipke s desne strane, klikabilni kotačić te tipka za promjenu DPI-ja – sve što vam treba. Veće zamjerke nemam, osim eventualno na tipke sa strane koje su klimave i plastične. Svakako neobično za jedan Logitech. S druge strane, RGB osvjetljenje, mogućnost “dodavanja” težine malenim utegom i odličan softver donekle balansiraju stvari. Ipak, na kraju dolazimo do cijene od kojih 550 kuna (za model s kabelom). Ima li smisla izdvojiti toliko za G403 kada za se za stotinjak kuna više može dobiti Logitech Proteus Spectrum?


Logitech G231 Prodigy headset kvalitetom se ističe od ostatka serije

Razlog tome je što se G231 headset, za razliku ostatka Prodigy serije, jedini temelji na već postojećem proizvodu, odnosno na Logitech G230 headsetu. S njime dijeli gotovo identičan dizajn, izrađeni su od istoga materijala te oba imaju 40mm zvučnike i podesivi mikrofon. Za razliku od skupljih Logitechovih headseta, na njemu nećete pronaći niti LED osvjetljenje, što je čist ok, tako da to ne znači da se radi o lošem headsetu. Pakiranje ponovno prati ostatak serije.

Na prvu ruku je headset lagan, ne onako plastično lagan, već ugodno lagan. Može se podesiti da odgovara svakome, a unatoč tome što su otvori četvrtasti, u potpunosti obuhvaćaju čak i veće uši, tako da na taj dio nemam zamjerke. Jedini problem se pojavio prilikom dužeg korištenja, jer se slušalice prilično čvrsto stisnu oko glave i nakon nekog vremena počnete osjećati pritisak. Međutim, to ima i svojih prednosti, jer G231 zahvaljujući tome dobro izolira vanjski zvuk.

Kvaliteta zvuka u igrama je odlična. Miš, tipkovnicu i slušalice testirao sam istovremeno s nekoliko različitih igara, počevši od meni omiljenih FPS-ova do Minecrafta. Ono što sam primijetio je da se dijalozi na slušalicama prilično ističu u odnosu na pozadinsku glazbu i efekte, što je vjerojatno zahvaljujući nešto izraženijim srednjim i visokim frekvencijama. S obzirom da nisam imao prilike probati prijašnji G230 headset, ne mogu reći da li je Logitech G231 Prodigy headset posebno optimizirao za ovakve performanse, ali u svakom slučaju je pohvalno. Međutim, G231 je odličan i za slušanje glazbe. Kada malo podignete volumen, basovi snažnije dolaze do izražaja nego inače, a distorzije nema čak niti pri maksimalnom volumenu.

Zaključno, dobio sam dojam da ove slušalice uistinu vrijede 500 kuna. Riječ je o svestranom i fleksibilnom headsetu koji se može koristiti kako za gaming, tako i za slušanje glazbe, što svakako podiže vrijednost investiciji.


Zaključak ovisi iz koje perspektive gledamo Prodigy seriju

Što u konačnici reći o Prodigy setu? S obzirom da sam ga recenzirao upravo tako, kao set, mogu ga preporučiti svima koji žele investirati u ozbiljniju gaming periferiju bez izdvajanja sulude količine novaca, pogotovo ako vam je ovo prvi dodir s tim rangom. Kažem to zato što miš, tipkovnica i slušalice zajedno predstavljaju odličnu vrijednost, posebno ako još uspijete dobiti dodatni popust za kupnju gotovinom ili nešto slično.

S druge strane, ako ćemo pojedinačno, osobno bih jedino kupio G231 headset. Tipkovnica je solidna, ali nekako se više ne bih mogao natjerati da koristim išta drugo osim mehaničkih prekidača. Nazovite me razmaženim, ali tako je. Slična stvar je i s mišem. U mojim očima Logitech treba ostati Logitech, tako da ću osobno uvijek predložiti investiciju u kvalitetniji Logitech miš tipa već ranije spomenuti Proteus Spectrum, a ako već od vašeg gaming miša tražite jednostavnost, svakako razmislite o Logitech G Pro koji ionako nije puno skuplji od G403.

 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *