Logitech G11, G15 i G19, vodeći modeli Logitechove prijašnje generacije gaming tipkovnica te ujedno prvi pošteni hardver u tom segmentu, polako, ali sigurno, dobivaju svoje nasljednike u obliku mehaničkih tipkovnica s Romer-G prekidačima. Prva u nizu bila je G910, a sljedeći korak predstavlja tema naše današnje recenzije: Logitech G310 Atlas Dawn. Nove dimenzije, nove tipke, dodatne mogućnosti – s ovom kompaktnom gaming tipkovnicom družili smo se nešto više od tri tjedna, a u nastavku saznajte naše dojmove.

Dobrodošli u svijet kompaktnih mehaničkih tipkovnica:


Logitech G310 Atlas Dawn – prvo postavljanje, dojmovi

Kutija u kojoj je tipkovnica stigla sasvim je prigodnog dizajna za jedan gamerski proizvod, s dominantnom plavom bojom kakva je naglašena i na samoj tikpkovnici. Unutra ćete pronaći tipkovnicu zamotanu u foliju s kabelom u kartonskom omotaču i uobičajenu papirologiju. Ništa spektakularno, ali ne treba ni biti. Prvo spajanje na računalo prošlo je sasvim glatko, a odmah smo skinuli i popratni softver za Android naziva ARX Control koji možete pronaći ovdje. Korištenje docka i mobitela nije obavezno, ali je u svakom slučaju cool. Osim ovoga, preporučujemo da preuzmete i Logitech Gaming Software za svoj PC.

Što se prvih dojmova tiče, Logitech G310 je “mršavija” verzija G910, a osim što nema numpad, uskraćena je i za makro i multimedijske tipke. Razlog ovome je naravno maksimalno smanjivanje dimenzija kako bi se tipkovnica lakše prenosila, putovala s vama ili mogla koristiti u ograničenom prostoru. Samim time, ova tipkovnica je idealna za gamere koji su u pokretu, idu na LAN turnire ili iz nekog drugog razloga imaju potrebu sa sobom nositi gamersku tipkovnicu. Nama se svidjela činjenica da, za razliku od sličnih tipkovnica, ne morate imati radni stol od dva metra, već je i stol normalnih dimenzija dovoljan da ugosti kombinaciju ove kompaktne tipkovnice, neke šire podloge i miša – bez da riskirate pad kvalitete vašeg gamerskog set-upa.

Romer-G prekidači predstavljaju sljedeći korak u eSport industriji?

Romer-G Logitech

Mehanička tipkovnica Logitech G310 Atlas Dawn ističe se po jednoj vrlo bitnoj stavki; za razliku od bezbroj ostalih proizvođača koji naručuju kontejnere Cherry MX prekidača, Logitech je odlučio krenuti drugim putem i razviti svoje vlastite. Zapravo, ovi prekidači su razvijeni ekskluzivno za njihov flagship – Logitech G910, koja je nakon “završetka” prijašnje serije tipkovnica (s G19 na tronu) predstavljala sljedeći korak u gaming industriji, kao i jednu od najvažnijih gaming tipkovnica za ovu kompaniju. Kojih godinu dana kasnije, pred nama stoji njena “mlađa” varijanta, Logitech G310, s istim tim prekidačima. Romer-G je razvijen iz nule te koristi sedam individualnih dijelova koji se brinu za veću brzinu, preciznost i dugotrajnost. Osim toga, u kombinaciji s lakoćom prenošenja, kao i iluminacijom tipki, Logitech G310 se želi postaviti kao idealan izbor mobilnih gamera i eSportaša.

Ako malo pogledate recenzije raznih portala i mišljenja korisnika na Redditu ili forumima, vidjet ćete da se podjednakom broju Romer-G prekidači užasno sviđaju, odnosno, ne sviđaju. Ako ste navikli na responzivne i “glasne” Cherry MX prekidače, Romer-G će vam pružiti sasvim drugačije iskustvo. Osjećaj pod prstima je manje izražen, iako tipka ne propada tako lagano i pruža solidan otpor. Međutim, onaj karakteristični “klik” nedostaje i gotovo da nemate osjećaj da koristite mehaničku tipkovnicu.

Logitech Setpoint, ARX Control i Android mobiteli

ARX Control je aplikacija za Android i iOS koja služi kao monitoring sustav putem WiFi-ja, a namijenjena je gaming liniji proizvoda. Da bi funkcionirala, morate imati instaliran i Logitech Gaming Software, jer se ARX zapravo spaja na njega. Pružit će vam neke korisne i manje korisne informacije, poput opterećenja jezgri procesora, slobodne količine radne memorije, temperaturu, i slično, naravno, u stvarnom vremenu.

Pored toga, možete birati unaprijed definirane profile unutar Gaming Softwarea, ako ste ih definirali. S druge strane, Logitech Gaming Software pruža dublju kontrolu nad samom tipkovnicom. Ovdje ćete moći kreirati spomenute profile, podesiti razinu osvjetljenja i uključiti/isključiti takozvani breathing effect, deaktivirati određene tipke dok ste unutar igre (poput windows tipke), ili pregledati heat map analizu koja vam daje uvid u to koje tipke najviše pritišćete. Sve u svemu, dva komada softvera koji s vremena na vrijeme dobro dođu.

G310 u svakodnevnom PC okruženju; tipke, udobnost, funkcije

Logitech G310 Atlas Dawn tipkovnicaPretpostavljamo da većini ljudi koji kupe ovu tipkovnicu ona ne bude jedina, što i preporučujemo. Iako preferiramo gejmanje s mehaničkim tipkovnicama, kada je u pitanju pisanje i svakodnevni rad na računalu, radije koristimo chiclet stil tipkovnica kao što je Logitech K750, koja je ujedno i full size te ima numpad. Naravno, sve se svodi na osobne preferencije, ali za obavljanje nekakvih poslova koji uključuju unos podataka i brojki u većim količinama, tipkovnica bez numpada može biti noćna mora pa bi nakon završenog igranja G310 jednostavno sklonili i nastavili koristiti svoje “klasične” tipkovnice. Prednost G310 u odnosu na spomenuti K750 u ovom slučaju je bio ugrađeni palm rest koji odlično obavlja svoj posao i vrlo je udoban za ruke, dimenzije koje su kompaktne, te očite prednosti u gamingu. G310 može proći kao daily driver za ljude koji računalo koriste primarno za igranje, surfanje i konzumiranje multimedije.

Komentari kolega s Unreal Tournament 4 i CS:GO scene

Tipkovnicu G310 prepustili smo na jedan dan našem Marinu, koji ju je isprobao u igri CS:GO, te na jedan dan našem uredniku, koji se nedavno ponovno vratio u Unreal vode. Komentari slijede:

Mario Valić, izvršni urednik, Unreal Tournament 4
Trenutno (još uvijek) koristim Logitech G19, već petu godinu za redom. Stara garda gaming tipkovnica rekao bih. Iako se G19 i G310 ne mogu direktno usporediti jer predstavljaju različite klase, ono što mogu istaknut je činjenica da G19 zauzima više od polovice radnog stola, dok se kompaktna G310 bez problema snađe unutar ograničenog prostora. Iako mi dizajn i kombinacija crno-plave boje nije najdraža, moram priznat da su Romer G tipke odlično osvježenje. Što se dimenzija i funkcionalnosti tiče, ovu tipkovnicu vidim u ruksaku mnogih BYOC igrača.

Marin Philipps, autor, Counter Strike: GO
Većina kolega u redakciji držala se Logitech tipkovnica, dok sam jedino ja skakao s Razera na Corsair te povremeno pokušao svoju sreću s Microsoft tipkovnicama. Razlozi zašto sam uvijek preskakao Logitech su jednostavni, njihova glomaznost i onaj mali nepotrebni monitor. Logitech G310 Atlas Dawn popravila je upravo te dvije stavke koje nisam volio. Zaslon je odvojen i prebačen na mobitele, dimenzije su manje i, napokon, za mene prihvatljive – te se Logitech napokon pridružio sljedećoj generaciji tipki s već toliko nahvaljenim Romer G prekidačima. Po meni pun pogodak.

Logitech G310 Atlas Dawn Romer G


Zaključno, ukoliko ste u eSport industriji, G310 je naša preporuka

Kao što to i inače biva s Logitechovim proizvodima serije G, G310 Atlas Dawn nije jeftina. S cijenom od oko 900 kuna pozicionira se u višlji srednji rang, što je u jednu ruku i za očekivati od tipkovnice ovakvih specifikacija i mogućnosti. Iako ne posjeduje numpad i macro tipke, mislimo da je Logitech G310 Atlas Dawn odličan ulazak u svijet kompaktne gamerske periferije, a najviše će ju cijeniti kolege eSportaši, što zbog prenosivosti, što zbog kvalitete izrade i Romer-G tipki.

 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *