Sjećate se Logitecha G302? Taj pristupačni gaming miš namijenjen MOBA naslovima dobio je nasljednika koji donosi nekoliko poboljšanja. Iako će hardcore gameri i fanovi skupljih modela sada vjerojatno odmahnuti rukom, nasljednik se pokazao kao iznenađujuće dobar. Dizajnom je identičan prethodniku, ali ključne komponente i senzori sada su nadograđeni, uz dodatak iluminacije od 16.8 milijuna boja. S Logitech G303 Daedalus Apex igrali smo se punih mjesec dana, a u nastavku vam donosimo naše dojmove!


Logitech G303 Daedalus Apex, pakiranje, kutija, inicijalni dojmovi

Kutija u kojoj je Logitech G303 Daedalus Apex došao dala je naslutiti kako se radi o gamerskoj periferiji. Ugodna kombinacija crne i svijetlo plave boje definitivno pristaje novom smjeru brandinga. Unutar kutije nalazi se miš zajedno s uputama, a nakon prvog spajanja na računalo je miš zasvijetlio plavom bojom. Unutar kutije nećete pronaći ništa više osim spomenutih uputa i miša, što je sasvim logično jer G303 ne nudi utege, bežično punjenje niti išta slično ostaloj braći gamerskih miševa. Nama se jednostavnost svidjela – plug and play!

Prilagođavanje Logitech Gaming Softvera

Nakon spajanja, pokrenuli smo Logitech Gaming Software koji smo još instalirali kod prethodne recenzije Logitech G310 Atlas Dawn tipkovnice. Kao što smo već u prošloj recenziji spomenuli, Logitechov softverski paket dobro će doći ako se želite poigrati s postavkama ili pristupiti iole naprednijim opcijama poput mijenjanja boje svjetla, DPI-a, kreiranja različitih profila osjetljivosti i slično. Logitech već dug niz godina njeguje jednostavnost u svojim aplikacijama, pa tako je i ovaj korak zaista jednostavan:

Svidjela nam se i mogućnost izmjene kreiranih profila putem posebne tipke koja se nalazi ispod kotačića za scrollanje, a koja radi i kad ste u igri. Osobno smo ovu tipku našli posebno korisnom u pucačinama, gdje bi balansirali između veće i manje osjetljivosti ovisno o tome jesmo li ciljali sa snajperom ili trčali okolo s običnom puškom. Naravno, ako želite, ovu tipku možete programirati i da obavlja neku drugu funkciju, kao i dvije tipke s lijeve bočne strane. Doduše, pozicija tipke nije idealna i s vremena na vrijeme zapnete u situaciji gdje poželite da je pozicionirana negdje drugdje, kao primjerice u blizini palca kao što je slučaj kod Corsair M65 RGB.

Softver vam također daje mogućnost prilagodbe miša površini na kojoj ga koristit, odnosno, možete odabrati vrstu površine (podlogu), a softver će odrediti najbolju razinu osjetljivosti. Na izbor imate već dva unaprijed definirana preseta za G-series mouspade, ali možete dodati bilo koju drugu površinu/mousepad i kalibrirati G303 pomicanjem u obliku osmice. Cijela stvar radi iznenađujuće dobro i svakako preporučujemo da prije svega prilagodite miš svojoj podlozi, a onda se krenete igrati s ostalim postavkama.

Naravno, softver je samo dio slagalice. Optički senzor ugrađen u miš je Logitechov PMW3366 koji je najviše zaslužan za visoku osjetljivost i glatko praćenje površine, gdje se radi o jednom od najosjetljivijih senzora na tržištu. Prevodeći ovo u brojke, senzor nudi rezoluciju od 200-12000 dpi, što je definitivno nadogradnja na ranije spomenuti G302 koji je nudio maksimalnih 4000 dpi.

Logitech G303 dolazi s mehaničkim mikroprekidačima

Lijeva i desna tipka pod prstima ostavljaju odličan osjećaj. Responzivne su, čvrste i nisu previše glasne. Ispod se kriju mehanički mikroprekidači sa sustavom koji ih savršeno pozicionira te se brine da nema “lufta” niti odskakivanja pri povratku – i cijela stvar odlično radi. U usporedbi s “običnim” miševima koje smo u tome trenutku imali u redakciji, tipke na G303 ostavile su puno bolji osjećaj pod prstima. Usput, svaka tipka ima životni vijek od oko 20 milijuna klikova.

Lijeve bočne tipke dobro su pozicionirane i nalaze se relativno blizu palca, a zbog činjenice da s lijeve strane nema onog uobičajenog ergonomskog udubljenja, lako im se pristupa. Kotačić je od gume i nije “nazubljen” za bolji grip, ali je zato čvrst i vrlo precizan što, s naše strane, ističemo kao prednost (iako nema fast scroll opciju, koju većina kolega u uredu obožava).

Spajanje na računalo izvodi se putem 1.8 metara dugačkog kabela obloženog pletivom što mu daje izuzetnu otpornost, ali istovremeno jamči dobru fleksibilnost pa nije bilo trenutka da su pokreti miša bili kompromitirani ili ograničeni rigidnim kabelom. Definitivno plus, posebno kada je riječ o gaming mišu.

Logitech G303 Daedalus Apex je lagan i responzivan

Ako volite lagane miševe, Logitech G303 sa svojih 87 grama težine će vam se sigurno svidjeti. Miš ima nešto niži profil i nesvakidašnje konture. Pomalo je “dijamantnog” oblika pa je prvih 30 minuta prošlo u upoznavanju i privikavanju s obzirom da smo netom prije toga koristili Logitech Performance MX koji je po svemu suprotan od G303 i ima puno višlji profil. U kombinaciji sa softverom i visokim DPI-jem, G303 se pokazao kao vrlo ugodan, brz i precizan miš. Pored toga, automatska prilagodba različitim površinama radi iznenađujuće dobro i razlika je bila vidljiva dok smo izmjenjivali tvrde i mekane podloge za miš ili koristili samo površinu stola bez ikakvih podloga.

logitech-g303-5Za kraj, zbog svoje kompaktnosti, male težine i niskog profila, G303 nam se pokazao kao jedan od onih miševa koje je najbolje “držati” na jagodicama, odnosno, obuhvatiti ga vrhovima prstiju. Iako u tome ne vidimo nikakav problem, ako volite miševe koji ispunjavaju cijelu ruku ili se lijepo naslanjaju na dlan, vjerojatno ćete potražiti neki drugi model s obzirom da je takvo korištenje ovog miša nepraktično čak i ljudima s prosječnom družinom prstiju.

 

Logitech G303 kao punokrvni predstavnik serije G3xx

Unazad desetak godina Logitech je predstavio nekoliko modela unutar ovog ranga. Davne 2006. dobili smo G3, zatim nešto kasnije G300s, a potom i G302. Sve te miševe koristili smo u nekoliko navrata, što zbog znatiželje što zbog osobnih preferenci kada su u pitanju manji gaming miševi. Sada, za ulazak u 2016. godinu, imamo potpuno redizajnirani Logitech G303, koji se u našim rukama istaknuo s odličnom kvalitetom tipki i responzivnim načinom rada, a posebno moramo pohvaliti dodatak iluminacije i sinergiju miša i Logitech Gaming Softwarea. Smatramo li Logitech G303 Daedalus Apex dostojnim nasljednikom ranije spomenutih miševa? Ne samo nasljednikom, nego i dostojnom nadogradnjom.

G303 je od ove godine dostupan u Hrvatskoj po cijeni od oko 500 kuna.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *