Nova generacija grafičkih kartica uvijek uzburka odnosne između ljubitelja zelenog i crvenog tabora, ali isto tako i nerijetko pokrene novi ciklus obnove pojedinih core komponenti kod postojećeg računala ili pak punu investiciju u novo. Upravo to se dogodilo odmah po predstavljanju nove generacije grafičkih kartica baziranih na nVidijinoj Pascal arhitekturi, koja nas je u tom startu dočekala u sklopu GeForce GTX 1080 i GeForce GTX 1070 serije, zajedno s AMD-om koji je predstavio svoju Radeona RX 480, koji je za razliku od nVidijinih high-end kartica zapravo zauzela poziciju, tako reći, mainstream flagshipa. To je i jedan od razloga zbog kojeg je nVidija  bila u neku ruku primorana požuriti se s predstavljanjem svojeg predstavnika ove mainstream klase, a ubrzo je to i učinila, samo dva tjedna kasnije s GeForce GTX 1060 serijom. Ovo vječno rivalstvo ponukalo nas je da malo izbliza pogledamo što se to točno nudi iz oba tabora kada je riječ o RX 480 vs GTX 1060, što zbog činjenice da okupiraju isti segment, što zbog toga da spadaju pod slične cjenovne skupine (samo u teoriji doduše, jer na Balkanu je stanje malo drugačije).

U svakom slučaju ako ste imali u planu sastaviti novo računalo za gaming, pogodili ste vjerojatno najbolje vrijeme za to, jer omjer uloženog i dobivenoga kada su u pitanju grafičke kartice nikada nije bio bolji. CPU je odavno prestao biti prepreka kod gamera, pa je tako sada sav fokus (i financije) usmjeren prema ovoj komponenti. Upravo zbog toga su nam u ovom članku glavna tema AMD-ova RX 480 i nVidijina GTX 1060 koji su po defaultu već dobile titulu mainstream kraljeva, čak i prije nego su došle. Makar su srce ove teme, nismo se zaustavili samo na njima, već smo ih okružili našim prijedlozima konfiguracija koje će skupa s AMD-ovom RX 480 ili nVidijinom GTX 1060 bez problema utažiti gamersku glad bilo kojeg korisnika na barem dvije do tri godine. Prije nego se detaljnije pozabavimo preporukom konfiguracije za gaming i pregledom naših prijedloga, malo ćemo detaljnije pogledati tko su i što su zapravo AMD-ov Polaris i nVidijin Pascal.

pc-master-race-21-3440x1440-pcmasterrace


nVidia GTX 1060 i AMD RX 480 – Osnovna grafička podloga dobre PC konfiguracije

Mainstream, možda bolje rečeno mid-range, grafičke kartice unatrag par godina polako su se cjenovno uzdigle na stepenicu iznad, no cilj im je i dalje ostao isti – ponuditi najbolji omjer uloženog i dobivenoga. Poanta ovdje ne leži u tome da je nešto generalno jeftino, već da se obskrbite s komadom hardvera / grafičke kartice koja predstavlja zlatnu sredinu cijelog raspona tržišta, kao ona kremasta čokolada koja se nalazi u sredini Ledo Macho sladoleda. E sad, da li će to biti u segmentu od 1.000 kuna ili 2.000+ kuna, to je sasvim drugi par čarapa. Činjenica je da GTX 960 i 560 nisu ni približno bile skupe kao što je danas to GeForce GTX 1060 (barem u startu, sada su se cijene malo primirile), no s druge strane ista ta serija nudi za klasu bolje performanse, ne samo za svoj segment, nego i općenito. AMD je također, ali neznatno malo, bump-upao cijene u sklopu RX 480 serije, u usporedbi s R9 380/280 serijama, no kod njih imamo i neke druge faktore, poput križ-kraža različitih generacija arhitektura u sklopu zadnjih dvije-tri godine, što ime je omogućilo da budu vrlo konkretni u segmentu od kakvi 1.200 do 2.000 kuna s nekoliko različitih serija. Sve ovo je zapravo posljedica izumiranja low-end i svojevrsnoga low-mainstreama na račun sve jačih APU-a, odnosno integriranih grafičkih čipova u sklopu procesora, no to je priča za neku drugu temu. Na stranu svega ovog, ono što bi vi trebali izvući iz ovog jest to da mainstream hardver, počevši od procesora, pa sve do naše današnje teme – grafičkih kartica, nikada nije bio jači, tj. bolje rečeno nudio takvu snagu za toliku cijenu. Ovime se high-end gaming se praktički spusti u mainstream vode.

Sirove performanse i efikasna arhitektura za GeForce GTX 1060

najbolja-konfiguracija-s-nvidia-gtx-1060nVidia je napravila poprilični korak u rasponu od samo jedne generacije, odnosno s Maxwellovog prelaska na Pascal. Efikasnost se podigla za gotovo 2x u odnosu na prošlu generciju, što je u konačnosti rezultiralo da GeForce GTX 1060 ima performanse prošlogeneracijske GeForce GTX 980, i sve to uz TDP od 120W. Obzirom da ima svega 1280 shadera, performanse koje dostavlja još su i više impresivne. Ovo se ponajprije može dati na zahvalu novom 16 nm FinFET proizvodnom procesu koji u kombinaciji s naprednom Pascalovom arhitekturom donosi sve maloprije rečeno. Još jedan skok zabilježen je u količini video memorije, gdje GeForce GTX 1060 sada ima 6 GB GDDR5 VRAM-a, umjesto osnovnih 2 GB koje smo viđali kod GeForce GTX 960 serije. Ova brojka uz performanse koje dostavlja GeForce GTX 1060 idealno ide ruku pod ruku s 4K gamingom, dok će 16:9 1080p  i 1440p biti piece of cake, čak i na najvišim postavkama. Iako ovo sve zvuči divno i krasno, GeForce GTX 1060 trenutno ima dva problema; nedostupnost u kombinaciji s prenapuhanom cijenom u usporedbi s onom koja je najavljena (250$ MSRP), te izbačena podrška za SLI. Da, dobro ste pročitali, nVidija je iz nama nejasnog razloga izbacila SLI podršku. Jedino logično objašnjenje je to da nVidiija nije htjela da korisnici lako dođu do jeftinije i jednako jake alternative na način da slože 2-way SLI koji bi onda problema konkurira jednoj GeForce GTX 1080. Ona je svojom cijenom skuplja od dviju GeForce GTX 1060, dok bi one u teoriji bile jednako jake kao jedna GeForce GTX 1080. Iako mnogi korisnici takvu konfiguraciju ne bi vjerojatno u startu radili, mogućnost da se u nekom trenutku nadoda još jedna GeForce GTX 1060 uvijek dobro dođe, ali sada to više neće biti moguće.

Radeon RX 480 radi pametnije uz Vulkan API, a on obećava bolje performanse na duže staze

najbolja-konfiguracija-s-amd-radeon-rx-480Nakon izlaska Fury i Nano grafičkih čipova kodnog imena Fiji, AMD-ovu novu arhitekturu čekali smo kao ozeblo sunce. Njeno ime je Polaris, a s obzirom da je došao kao prvi predstavnik nove generacije Graphics Core Next (GCN) arhitekture, AMD je u neku ruku napravio čudan potez krenuvši s predstavljanjem jedne mainstream serije, umjesto uobičajenog high-enda. Ova generacija u suštini se ne razlikuje toliko od prošle generacije GCN-a, naravno, imamo dosta promjena na osnovnim razinama koje su na kraju krajeva donijele i poboljšanje u performanse. Ono što nas zapravo muči jest neefikasnost ove arhitekture obzirom na to da RX 480 nosi preko 1000 shadera više u odnosu na GTX 1060 od koje uz to ima i generalno slabije performanse. No, na stranu ovih možda na prvu ruku negativnih točaka, snaga  Polaris 10 čipa leži u asynchronous compute podršci, kao i Vulkan API podršci. Preliminarni testovi već su pokazali (Doom) da je RX 480 po performansama jača od GeForce GTX 1060 za otprilike 10% u sklopu Vulkan API-a. U odnosu na OpenGL performanse zabilježen je skok od gotovo 30%, što je stvarno impresivno. Ista sitaucija je s DX12, iako je razlika malo manja, te svakako treba vidjeti u kojem će sve smjeru to otići. Vulkan itekako obećava, nova generacija AMD-ovih grafičkih kartica definitivno će profitirati od njega, samo je pitanje koliko će developeri biti spremni obrgliti ovaj API, jer na kraju dana politika i kompanijska lobiranja su neizbježna. Naravno, nije sve uvijek u grafičkim karticama, što bi se moglo svrstati pod svojevrsni mit, a kada smo se već i toga dotakli, idemo se odmah riješiti jednoga – da li su vam stvarno potrebni ti svi silni gigabajti RAM-a?Prestanite vjerovati gaming guruima, 8 GB RAM memorije je i dalje dovoljno za igre

Jedna od češćih dilema koje zapadne gamere, pogotovo one koji su u procesu slaganja i kupovanja novog računala, jest količina RAM-a koji bi trebali ugraditi u njega. U tom slučaju vode se polemike oko iskoristivosti i benefita koje donosi veća količina RAM-a u kontekstu gaminga. U pravilu, ako vas budget stvarno stišće, 8 GB RAM-a je dovoljno za gaming, nećete kaskati za svojim kolegama radi toga, niti će vam K/D ratio u igrama biti lošiji. S druge strane, ako već imate kakvih 200 kuna više na raspolaganju (nemojte radi toga zaobići SSD i kupiti jeftiniji HDD kako bi si mogli priuštiti više RAM-a!), nakon što ste zaključili i odabrali sve ostalo što ste trebali, slobodno se protegnite i uzmite 16 GB, od viška glava ne boli, pogotovo kada je RAM u pitanju. Kada se uhvatite ozbiljniji poslova mimo gaminga (obrada slike/videa, 3D modeliranje), veća količina RAM-a uvijek dobro dođe. Također, nemojte se pretjerano zamarati niti brzinama, pogotovo kada je u sistemu mainstream grafička kartica poput RX 480 ili GTX 1060, uzmite što više kapaciteta za što manje novaca. Brzina od 2400 MHz danas je prilično uobičajena sredina, kako za DDR3, tako i za DDR4, a Kingston HyperX Fury i Corsair LPX modeli nude najbolji omjer uloženog i dobivenoga.

najbolja-gaming-konfa-konfiguracija-pc

Vezano uz matične ploče, birajte kvalitetne brandove sa što dužom garancijom

Budući da govorimo o mid-range gaming konfiguracijama, matična ploča nije neki presudan faktor, dapače, na pravom odabiru mogli bi ste uštedjeti solidan iznos i onda te iste novce preusmjeriti u grafičku karticu ili jači procesor. Kada govorimo o Intelovoj platformi, nova SkyLake platforma donijela je pokoji novitet u usporedbi s prošlom generacijom, no bottom line, ako ne mislite overclockati ili kupiti procesor koji nema otključani množitelj, neće vam trebati skuplja matična bazirana na Intelovom Z170 čipsetu, koje su same po sebi high-end, već će bilo koja druga generička biti i više nego dovoljna.

U zadnje vrijeme dosta su popularni H110 čipseti, ako ste stvarno jako “kratki” na budgetu (Gigabyte GA-H110M-A), te H170 čipset koji je nešto skuplji, ali i dosta isplativiji po pitanju uloženog i dobivenoga (Gigabyte GA-H170M-D3H). S druge pak strane imamo naravno AMD, koji od svojih aktualnih platforma nude FM2+ i AM3+ sockete. Ovdje od pristupačnijih matičnih ploča, koje uz to mogu overclockati, preporučamo model bazirane na FM2+ A88X (Gigabyte GA-F2A88XM-D3H) i AM3 970 čipsetu (Gigabyte GA-970A-DS3P AM3), iako bi osobno radije pričekali njihovu novu Zen platformu koja bi trebala izaći u Q4 2016. Kao što vidite, Gigabyte prednjači u best buy primjerima modela, dok mu MSI i ASRock pušu za vratom s nekolicinom svojih modela.

Partner linkovi: https://gdgtpreview.com/category/pdf-manual-directory/ | Epson printer doesn’t recognize Ink Cartridge

gigabyte-maticne-ploce-gamingGeneralno, što se tiče high-end modela, počevši od Intela preko AMD-a, 95% korisnika ih uopće ne treba, jer praktički svi modeli dostupni na tržištu obaviti će osnovne funkcije jednako dobro kao i njihovi high-end pandani. Razlog zbog kojeg se uglavnom kupuju high-end modeli jesu primjerice prošireni I/O (više USB-ova, Wi-Fi podrška), bolji i kvalitetniji power design (stabilniji overclocking), agresivniji dizajn i u slučaju Intela podrška za overclockanje. Naravno, u ovom području prednjače najviše Asus, Gigabyte i MSI, dok ASRock tu i tamo škicne kroz prozor ove ekipe. Pripazite samo da odaberete ploču koja će zadovoljiti one osnovne potrebe, poput količine PCI-express slotova i njihov međusobni razmak, recimo ukoliko koristite još nešto pored grafičke kartice, poput dedicirane zvučne kartice. Evenutalno još možete pripaziti na broj slobodnih RAM slotova ukoliko planirate raditi kasniju nadogradnju, kod jeftinije modela nije na odmet da se dobije samo dva (umjesto standardnih četiri). Naravno,  nadamo se da vas ne moramo dodatno upozoravati na količinu stražnjih I/O konekcija, jer ipak samo vi znate koliko vam njih i stvarno treba.

Napajanje predstavlja najbitniju komponentu računala, nemojte na njemu rezati troškove

najbolje-napajanje-za-gamingOno pokreće sve ostale komponente i o njemu u jednu ruku ovisi “zdravlje” vašeg računala. Naponi na glavnim vodovima (3,3V, 5V i 12V) koji dostavljaju struju komponenata moraju što manje odskakati od nominalnih vrijednosti kako komponente ne bi doživljavale “šokove” koje im dugoročno mogu štetiti, a takvo što zahtjeva kvalitetno napajanje. U slučaju RX 480 i GTX 1060, neovisno koji procesor imali, kvalitetno 80 Plus Bronze standard certificirano 450-500W napajanje biti će i više nego dovoljno. Ovdje kao neke od glavnih primjera modela s dobrim omjerom uloženog i dobivenoga naveli bi FSP-ovu Raider S seriju, Thermaltakeovu Smart seriju, XFX TS seriju, te Corsairovu CXM / CX seriju. S druge strane, sami high-end je dosta raširen što se tiče ponude, a od nekih tu je Corsairova RMx i RMi serija, Seasonciova M12II Evo Bronze serija, Cooler Masterova VSM i GM serija, te Antecova HCG serija. Bitno je napomenuti da se ne fokusirate na skuplje modele (ukoliko niste entuzijast), 500 kuna je i više nego dovoljno za neki kvalitetniji model.

Kupiti SSD, SHDD ili HDD? Vaša odluka ovisi o budgetu, no naša je jasna

Kratko i jasno – SSD je must have. Koliko god da vam je budget malen, SSD morate imati, jer razlika je nebo i zemlja, vjerujte nam na riječ. Za početak neka vaše računalo ima samo SSD 240 / 256 GB kapaciteta, dovoljno za operativni sustav i nekoliko igara. Da, znamo da je to možda malo za nekolicinu gaming freakova koji bi imali deset 50+ GB igara na računalu, ali za dva-tri mjeseca uvijek možete uštedjeti 200-300-400 kuna i kupiti polovni (s garancijom) ili novi 1 TB 3,5 HDD za svrhu masovnog storage. To tada se jednostavno malo stisnite, kupite 240 / 256GB SSD za 450-500 kuna (ADATA SP550, SanDisk Z400s) i uživajte u njegovim blagodatima. Nemojte se previše brinuti oko toga da su u pitanju “jeftini” SSD-ovi, njihova mainstream klasa je performansama kroz brandove svugdje ista, nude jednaku duljinu garancije i sve manje više rotiraju / dijele nekoliko vrsta NAND flash čipova i kontrolera.

odabir-konfiguracije-za-gaming

Naravno, uvijek možete potegnuti i za high-end modelima poput Samsunga 850 Pro ili Samsung 950 Pro M.2 modela. Ako vam je stvarno frka i ako vas je stvarno toliko jako stislo i trebate više prostora, uzmite hibridni 3,5″ SSHD od Seagate (ST1000DX001) koji vam za 600 kuna nudi 1 TB prostora u sklopu običnog HDD-a, ali u kombinaciji s 8 GB SSD-a koji onda služi kao svojevrsni cache / buffer HDD porciji diska. U najgorem slučaju, kao zadnja alternativa oni koji ne mogu mrdnuti ni kune, klasični 3,5″ WD Blue HDD nudi 1 TB kapacitete i pristojne brzina (za jedan HDD) s cijenom od otprilike 400 kuna.

Intel je i dalje lider na tržištu procesora, no više od četiri jezgre vam ne treba

AMD je definitivno u prednosti što se tiče budget rešenja, pogotovo jer su im matične dirt cheap i još k tome dobro opremljene (moraju nekako privući kupce na “zelenu” stranu. Iako je i Intel imao svoje budget rješenje u obliku G3258 Pentium Anniversary Edition koji je bio popularan neko vrijeme zbog svoje otključanoga množitelja i mogućnost da se bez problema overclocka preko 4 GHz (iako se ubrzo shvatilo da dvije jezgre jednostavno nisu dovoljne za igranje modernih igara). Ovdje AMD najbolje zapravo prolazi s Athlonom X4 860 na FM2+ među publikom, te evenutalno FX 6300 za AM3+ platformu. FX-8300 je također vrlo dobra kupnja, vjerojatno najbolja kada je u pitanju omjer uloženog i dobivenoga (8 jezgri za ispod 1000 kuna), ali kada su igre u pitanju, ono što AMD koči jesu IPC performanse, gdje ih Intel jednostavno melje. FX-8300 će biti idealan ako se planirate baviti multi-tasking poslom i programima koji mogu iskoristiti sve te siline, ali čak i jedan Core i3 6100 se bolje snalazi u igrama od njega, dok je za one otvorenog džepa najidealniji izbor Core i5 6400. Naravno, Core i7 6700 / 6700K također je odlično riješenje ukoliko baratate s većim budgetom, ali realno, više od Core i5 vam ne treba.


intel-core-i5-za-gamingOno što je možda najbitnije za novu generaciju Intelovih Skylake procesora i što u jednom trenutku bio veliki game changer, to je da su se čak i non-K procesori mogli overclockirati putem posebnog BIOS-a koji je otključao BCLK. Nažalost službena podrška brzo je ukinuta na zahtjev Intela, no ako ste snalažljivi vrlo lako možete downgradeati BIOS vaše nove matične na stariju verziju BIOS-a koji to podržava, no imajte na umu da ćete u tom slučaju također trebati imati nešto skuplji model baziran na Z170 budući da isključivo on podržava overclockanje.


Što je sa zvučnim karticama, jesu li potrebne pri novijoj generaciji matičnih ploča?

Zvuk igrama daje drugu dimenziju i on definitivno preuzima pola posla na sebe kada pričamo o stvaranju atmosfere i doživljaja. Današnje integrirane zvučne kartice obavljaju i više nego dobar posao, pogotovo ako je riječ o Realtakovom ALC1150 audio čipu. Njega ćete naći u velikom dijelu mid to high-end matičnih ploča, ponekad čak i skupa s predpojačalima za slušalice, dok ćete u drugima naći također solidan ALC887 audio čip. Oba su itekako sposobna u kontekstu audio kvalitete i dostavljaju maksimalno dobrog iskustva u sklopu igranja, dostavljaju 7.1 kanalni zvuk, te ukoliko ne mislite slušati glazbu na nekoj tako reći višoj razini, bliže audiofilskim sferama, dedicirana audio kartica neće biti potrebna 98% korisnika. Ponata cijele priče je da u ovom trenutku sve prepušta zapravo tome kakav ćete headset ili zvučnike uzeti, oni su ti koji će definirati konačnu kvalitetu i zvučnu sliku. Također, danas dobar dio gaming slušalica dolazi u sklopu USB sučelja (pogotovo 5.1 / 7.1 surround sound modeli), tako da u tom slučaju zapravo neće niti biti bitno kakva je zvučna kartica na računalu, kada takvi gaming headseti dolaze sa svojim integriranim zvučnim karticama.

Sada kada smo završili s ovim kratkim pregledom i još jednom obnovili neke osnove, nemojte odmah zatvoriti ovaj tab jer sljedećih par redaka ispunili smo s nekoliko prijedloga gaming konfiguracija za koje smo hand-pickali komponente, kroz nekoliko cjenovnih razreda, za svakoga po nešto, te sve lijepo zaokruženo s iznosima- krenimo!


Preporuka budget gaming konfiguracije do 4.000 kuna

Jeftina gaming konfiguracijaDanas se za relativno neozbiljnu svotu novaca možete ozbiljno igrati. Naša prva konfiguracija u nizu ovih preporuka sposobna je potjerati bilo koju noviju igru u sklopu 1080p rezolucije i visokih postavki, dakako uz pristojan framerate. Srce konfiguracije je AMD-ov četverojezgreni Athlon II X4 kojeg je moguće dodatno overclockati i izvući mu ekstra performanse, a skupa s matičnom pločom jedva prelazi cifru od 1000 kuna, što je s obzirom na dobivene performanse, za te novce, u samom vrhu. Iako smo možda i mogli ugurati kakav 120 GB SSD, mišljenja smo da je on ipak premali za današnje igre + operativni sustav, pa smo se tako odlučili otići na kompromis u obliku SSHD-a koji donosi best of both worlds – veliki kapacitet klasičnoga HDD-a i brzinu SSD-a (donekle, u svakom slučaju bolje od samog HDD-a). Od grafičkih kartica na izbor su vam nVidia GTX 950 ili nešto skuplja AMD-ova R9 380 koja je doduše prilično jača od nje. Ono što je možda najzanimljivije u cijeloj priči jest to da GeForce GTX 1060 u ovom cjenovnom rangu i nije toliko nedostižna, jer za samo 500 kuna više možete imati njenu 3 GB verziju. To možda je dodatnih 10% na početni iznos, ali definitivno se isplati jer za to ćete dobiti debelo preko 50% u grafičkim performansama.

Naša budget gaming konfiguracija je sljedeća:
 • Procesor – AMD Athlon II X4 860K – 580 kuna
 • Grafička kartica – Gigabyte GeForce GTX 950 OC 2 GB / XFX R9 380 DD  – 1.200 / 1.500 kuna
 • Matična ploča – ASRock FM2A88M Extreme 4 – 525 kune
 • RAM – HyperX Fury 2×4 GB 1866 MHz – 275 kuna
 • Pohrana podataka – Seagate SSHD 3,5″ 1 TB + 8 GB SSD (ST100DX001) – 580 kuna
 • Napajanje – XFX TS 430W – 350 kuna
 • Kućište – Zalman T5 – 190 kuna

Preporuka optimalne gaming konfiguracije do 6.000 kuna

optimalna-gaming-konfiguracijaOva konfiguracija je zlatna sredina. Iako ovaj iznos možda ne spada u jedan od onih koji bi se mogao svesti pod one učestalije, definitivno je jedan od onih koji je vrijedan pažnje. Osmojezgreni AMD-ov FX 8300 procesor vjerojatno je jedan od najboljih primjera uloženog i dobivenoga. Isti dolazi iz njihove Black Edition serije otključanih procesora, što znači da ćete bez problema moći overclockirati i izvući mu dodatnu mast (4,5 – 4,7 GHz u prosjeku). Iako je riječ o starijoj arhitekturi, FX 8300 sa svojim mogućnostima u sklopu ovakve cijene predstavlja neprikosnoveni odabir za value orijentirane konfiguracije čiji je naglasak na gamingu. GTX 1060 i RX 480 su vam na izboru, koji god da odaberete nećete pogriješiti, a sve smo zapravo o njima rekli u prvim paragrafima. Ovdje se prored klasičnog HDD-a i po prvi puta susrećemo sa SSD-om, ali i 16 GB RAM-a. Ukoliko već posjedujete neke od komponenata (napajanje, kućište, diskovi) i baratate istim budgetom, za alternativu slobodno možete otići na Skylake platformu i recimo Core i5 procesor, ukoliko vam novčanik to dopušta.

Naša optimalna gaming konfiguracija je sljedeća:
 • Procesor – AMD FX 8300 – 940 kuna
 • Grafička kartica – XFX RX 480 8 GB / Inno3D GeForce GTX 1060 Compact 6 GB – 2.250 / 2.270 kuna
 • Matična ploča – Gigabyte GA-970A-DS3P – 520 kune
 • RAM – Crucial 2×8 GB DDR3 1866 MHz – 540 kuna
 • Pohrana podataka – SanDisk Z400s 256 GB SSD + WD Blue 1 TB HDD – 550 kuna + 400 kuna
 • Napajanje – FSP Hydro 500W – 470 kuna
 • Kućište – Zalman Z1 – 220  kuna

Preporuka High-End gaming konfiguracije do 8.000 kuna

optimalna-gaming-konfiguracijaZa one s nešto dubljim džepom, koji se žele osigurati za sljedeće četiri godine, barem što se performansi i mogućnosti nadogradnje tiče, naša konfiguracija od oko 8.000 kuna donosi upravo to. Kao što možete vidjeti, kostur svega je iznimno jaka i sposobna nVidia GeForce GTX 1070 koja oduzima gotovo pola iznosa cijele konfiguracija. Iza nje slijedi četverojezgreni Skylake Core i5 procesor i solidna matična ploča, a ostatak hardvera preuzet je zapravo s konfiguracije iz prethodnog pragrafa, čija je odlična vrijednost uloženog i dobivenog također upotrebljiva i u ovoj postavi (SSD, kućište i napajanje), osim RAM-a koji je ovaj put morao biti DDR4, pa smo shodno tome morali i odabrati nešto drugo. Kada su u pitanju kućišta, sa Zalmanom smo do sada imali najbolja iskustva, iz tog razloga ga u većini slučajeva preporučujemo u nekim mid i high end konfama.

Naša High-End gaming konfiguracija je sljedeća:

 • Procesor – Intel Core i5 6400 – 1.430 kuna
 • Grafička kartica – Gigabyte GeForce GTX 1070 WindForce OC – 3.600 kuna
 • Matična ploča – Gigabyte GA-B150-HD3 DDR4 verzija – 700 kuna
 • RAM – Patriot Viper4 2x8GB DDR4 2400 MHz- 600 kuna
 • Pohrana podataka – SanDisk Z400s 256 GB SSD + WD Blue 1 TB HDD – 550 kuna + 400 kuna
 • Napajanje – FSP Hydro 500W – 470 kuna
 • Kućište – Zalman Z1 – 220  kuna

Preporuka ultimativne gaming konfiguracije

gaming-konfiguracijaIako smo s ovom konfiguracijom imali odriješene ruke, ipak nismo totalno poludjeli s odabirom i odabrali na primjer 24-jezgreni Xeon procesor. Zašto? Zato što igre ne pate toliko na jezgre koliko pate na IPC performance i radni takt. Naravno, uvijek je dobro imati što više jezgri, ali u ovom slučaju našli smo najbolje iz oba segmenta, odnosno Intel X99 Broadwell-E Core i7 6900K. Isti ima pozamašan broj jezgri (8 fizičkih i 16 logičkih), dok mu radni takt kuca na 3,7 GHz, te možda ono najvažnije, ima vrlo dobar overclocking potencijal ukoliko mu pružite pristojno hlađenje. Za grafiku su zadužene dvije GTX 1080 Gaming X u SLI konfiguraciji čiji će tandem bez problema gurati čak i 4k surround monitor setup. Iako je 32 GB možda i overkill za gaming, budući da je budget otvoren, od viška glava ne boli. Kao šećer na kraju tu je i Samsungov NVMe M.2 SSD koji postiže nezamislive brzine čitanja i pisanja podataka, što bi moglo za koji sekundu smanjiti učitavanje igri i mapa.

Naša ultimativna gaming konfiguracija je sljedeća:

 • Procesor – Intel Core i7 6900k – 8.700 kuna
 • Grafička kartica – 2 x MSI GeForce GTX 1080 Gaming X – 12.400 kuna
 • Matična ploča – Asus X99 ROG Strix  – 2.600 kuna
 • RAM – Corsair LPX 4x8GB DDR4 2666 MHz- 1.500 kuna
 • Pohrana podataka – Samsung SM951 512 GB M.2 NVMe SSD + WD Blue 4 TB HDD –  2.100kuna + 1.100 kuna
 • Napajanje – Corsair AX760i – 1.800 kuna
 • Hlađenje – NZXT Kraken X61 – 1.200 kuna
 • Kućište – NZXT S340 Black Window – 700 kuna

Bonus: Kupovina komponenti van hrvatske, koliko je isplativo?

Glavna prednost inozemnih trgovina u usporedbi s našim, poput onih u Njemačkoj, Italiji i Velikoj Britaniji, jest taj što imaju puno bolji “lager”, ali i izbor, pogotovo ako su u pitanju tek novo predstavljene stvari (idealan primjer su trenutno RX 480 i GTX 1060 / 1070 kartice). Generalno govoreći u takvim situacijama do uštede onda nije teško doći, pogotovo iz razloga što lokalne trgovine u takvim startnim situacijama vole maksimalno omastiti brk na račun starog zakona “ponude i potražnje”. Na stranu toga, naši trgovci barataju s dosta malenim lagerima, prije svega jer smo veličinom i kupovnom moći gotovo zanemarivo tržište u usporedbi sa svijetom, ali i zato jer si ne mogu priuštiti da im na policama stoje neprodane stvari budući da su iste morali unaprijed platiti, odnosno otkupiti od distributera (osim ako nisu i oni sami distributeri tog istog proizvoda).

kupovina-komponenti-van-hrvatske

Većina inozemnih shopova na određeni iznos daje besplatnu dostavu, a ako se pak odlučite na slaganje kompletno novog računala i odabira komponenti, moglo bi vas ispasti prilično jeftinije, pogotovo ako birate za naše tržište nešto rjeđi i skuplji hardver. Iako to sve zvuči divno i krasno, postoje potencijalne komplikacije u obliku ostvarivanja garancije u slučaju da se nešto dogodi. Kod većine ćete morate slati komponente nazad u trgovinu od koje i došlo, što se naravno može odužiti, no  svakako preporučamo da se prije takve pustolovine dobro informirate i raspitate da li postoji mogućnost ostvarivanja garancije kod lokalnih distributera ovisno o komponenti / brandu, pa da onda vidite na čemu ste.

Osobno bi ipak zaobišli takav način kupovanja, osim ako stvarno ne možete nabaviti neki komad hardvera kod nas ili je razlika u cijeni veća od 10-20%. Za sve ostalo tu su dobro provjerene lokalne trgovine poput ADM-a, Linksa, Future IT, Uzi Shopa, Instar Informatike, Feniksa, MagazinRS…


Zaključno, PC gaming nikada nije bio pristupačniji

Uz naslov ovog paragrafa dovoljno je samo pogledati naš prvi prijedlog gaming konfiguracije do 4.000 kuna. On jasno i jednostavno govori koliko smo danas daleko dogurali po pitanju snage budget komponenti, kada iste bez problema takve danas mogu pokrenuti najnovije igre, i to na pristojnim postavkama u sklopu 1080p rezoluciji. Do prije godinu-dvije to je bilo nezamislivo, a granica se sve više i više pomiče i #pcmasterrace neće više imati nikakvog problema opravdati slaganje i kupnju takve konfiguracije. Poduplavanje tog budgeta (konfiguracija do 8.000 kuna) osigurati će vam bezbrižno igranje ili obavljanje ozbiljnog posla za naredne četiri godine, a (možda i najvažnije) ista će praktički biti futureproof ukoliko se odlučite nadograditi s nekom od novih nadolazećih generacija hardvera. Sve ostalo iznad toga je čista perverzija i mazohizam, te zapravo ulazi u realm neisplativosti, osim ako vam isto ne zarađuje kruh.

To je to od nas, ukoliko imate pitanja ili tražite preporuke svakako skočite na naš Fanpage i ostavite komentar!

Povezani članci:

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *