Nakon što ste konačno nabavili svoju omiljenu konzolu najčešće započinje dug put dodatnih modifikacija pomoću kojih nastojite podići performanse prilikom igranja te stvoriti što bolje gaming okruženje za vaše potrebe. Prvi korak koji slijedi jest odabir onog najvažnijeg  – izvor slike. Ukoliko spadate u većinu ležernih gamera jednostavno ćete svoju konzolu spojiti na vaš najbliži televizor, no što ako želite stvoriti nešto kvalitetniju atmosferu poput vlastitog stola na kojem su vam svi gadgeti i tehnikalije spojeni na monitor? Ili ste jedostavno uskraćeni za televizor te namjeravate nabaviti alternativu? U današnjem članku vam nudimo pomoć prilikom odabira gaming monitora za konzole te navodimo neke od opcije kojima se može stvoriti dobar setup u kojemu konzole i monitori postižu odličnu sinergiju!


Spajanje monitora na konzolu, na što pripaziti?

Dakle riječ je o monitorima koji su namijenjeni prije svega za korištenje putem vašeg osobnog računala. No mnogi su pokušavali svoje konzole povezati na iste još za vrijeme kada nije bilo silnih HDMI, DVI i sličnih utora koje većina monitora posjeduje danas. Konzole poput Xbox One ili Playstation 4 postale su jednako relevantni uređaji kada je riječ o spajanju na monitor te se samim time na tržištu znatno povećao izbor čak i onih koji su namijenjeni upravo za tu namjenu. Pokušati ćemo dati par savjeta ukoliko poželite kupiti monitor te spojiti na njega vašu konzolu jer iako se čini prilično jednostavno za maksimalni output kvalitete potrebno je obratiti pažnju na nekoliko detalja.


Monitor za vašu konzolu ne treba imati 120Hz

Na svim trenutnim konzolama maksimalni limit jest 60Hz. Nekima ovo zvuči nemoguće s obzirom da se iste spajaju na kućne televizore koji najčešće imaju 120Hz, 240Hz pa čak i više te pritom daju sve ljepšu sliku. Kvaliteta slike na takvim televizorima posljedica je takozvanog “punjenja” kojim se nativnih 60Hz popunjava umjetnim sličicama koje daju dojam nešto bolje kvalitete. Iako vjerujemo da postižemo bolju kvalitetu slike, naše konzole daju i dalje maksimalan output od tih 60Hz. Ovo je naravno neusporedivo s osobnim računalima gdje vrijedi imati monitor s više hertza upravo zbog toga što platforma dozvoljava povećanje sličica po sekundi dok igrate neku PC video igru. Stoga ukoliko razmišljate konzolu spojiti na monitor, a tek ga planirate kupiti, ne trošite dodatan novac već se držite onih od 60Hz. Ukoliko želite nabaviti povrh svega monitor kojeg ćete koristiti recimo i za PC gaming, ovdje možete pogledati nekoliko odličnih 144Hz monitora.


Trebam li 4K tehnologiju?

4K tehnologija također je nešto što samo PC gameri mogu iskoristiti te cijena grafičke kartice koju je potrebno za tu izvedbu kupiti jest pozamašna. UHD rezoluciju od 3840×2160 konzole ne mogu pružiti iz razloga što je maksimalni output 1920×1080 odnosno “1080p” ili Full HD. Ukoliko pokušate forsirati konzolu na tip monitora putem aplikacije kao što je recimo Xbox App te sliku dobiti kroz vaše osobno računalo moguće je lomljenje slike te nepravilan prikaz piksela.


Koliko brz odaziv monitor treba imati?

Naše oči pokreću su za kretnjama koje se na monitoru izvršavaju brzinom koja se može povezati s odazivom samog monitora. Specifična indikacija odaziva može varati. Monitor koji ima označeni odaziv od 1-2ms u principu daje do znanja korisniku da će neke radnje moći u tom vremenu prikazati. No s obzirom da naše oči dokazano ne mogu pratiti radnje koje se odvijaju brže od 8ms biti će vam potpuno svejedno da li imate monitor od pretjerano velikog odaziva.


Koje postavke odabrati kada spojite vašu konzolu na monitor?

Sada kada ste uštedili podosta svog novca i kupili odgovarajući monitor s jedinom dodatnom okolnošću HDMI utora red je da odradite odgovarajuće postavke. Pronaći ćete ih u setupu vaše konzole pod kategorijom koja se na Xbox One konzoli zove Display & Settings dok je na Playstation 4 konzoli označena s Video Output Settings. Ovdje možete mijenjati Color Space odnosno RGB Range te time možete dobiti bolju output kvalitetu. Preporučamo da vam iste budu podešene na Standard odnosno Full RGB Range.


Da li sam dobro izabrao?

Ukoliko su vas uvjerili ove kratki i jednostavni naputci vjerujemo da ste učinili dobar odabir monitora za spajanje vaše konzole. Smatram da nije potrebno odvajati previše novaca na većinu dodataka koje snažne inačice pružaju ukoliko neće na istim koristiti i vaše osobno računalo. Naravno imajte na umu da vam pritom i vaše osobno računalo može dati izvedbu jednog od ovih navedenih karakteristika. Ukoliko ćete monitor koristiti isključivo za gaming putem konzole one vam nisu potrebne. Solidan 60Hz monitor s HDMI utorom već će vam u odnosu na televizor pružiti traženi odaziv, frame rate i ugodnije gaming iskustvo.

Nudim slijedeća tri modela koje osobno preferiram kao solidan izbor monitora na kojemu možete igrati igre putem konzole te pritom dobiti dobar video output : ACER KA240HQABIDBENQ RL2455HM , DELL SE2416H . Ukoliko žudite za nešto jačim modelom kojeg ćete koristiti i na svom osobnom računalu u svrhu igranja video igara mogu vam preporučiti trenutno jedan od najboljih gaming modela na tržištu, ASUS ROG SWIFT. Osobno sam ga pogledao, te iako cijena jest viša, s druge strane za sve što ovaj monitor nudi postoje i oni puno skuplji no ne i značajno boljih performansi.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *