Gaming prijenosnici su unazad nekoliko godina stvarno daleko dogurali. Iako je dobar dio nas svjestan da takvo računalo ne može konkurirati svojoj desktop varijanti, što s cijenom što sa snagom, no uvijek treba uzeti u obzir kolege gamere koji zbog posla ili stila života trebaju snažno prijenosno računalo, gdje se neki kompromis najčešće pronađe u gaming segmentu. Iz tog razloga smo odlučili napraviti neki uvod u gaming prijenosnike, koji u ovom trenu nude ono što smo svih ovih godina čekali – ultimativno gaming iskustvo. Za slučaj da nakon ovog teksta imate još dodatnih pitanja, slobodno nam se obratite na našem fanpageu!

Gaming prijenosnici laptop za igrice


Tržište gaming prijenosnika sve više favorizira niže cijene, koliko dubok džep trebate?

Da biste dobili gaming prijenosnik, potrebno je izdvojiti malo više od 5.000 kuna, idealno prema 7.000. Za taj nešto veći iznos čeka vas snažniji procesor, više nego dovoljna količnu RAM-a, manji SSD te nešto kvalitetnija izrada kućišta – uz pokoji feature viška. Od grafičkih kartica, u tom cjenovnom rangu, dočekati će vas isključivo nVidia GeForce mobilna serija, jer je AMD (za sada) nepostojeći u tom segmentu. Kada su u pitanju višlji iznosi, od 8.000 kuna pa na dalje, možete “pucati” na čisti high end, gdje vas čeka najnoviji hardver, odnosno GeForce GTX 1080, GTX 1070 i GTX 1060 mobilne grafičke kartice, bazirane na Pascal arhitekture, a koje svojim performansama pariraju desktop pandanima. Bottom line, za slučaj da ste kupili high-end prijenosnik prije dvije ili tri godine – danas vas za iste novce čeka totalno druga slika ili, bolje rečeno, potpuno drugi segment, no zato smo mi tu da vam olakšamo odabir.

Po pitanju samog hardvera, na što trebate kao krajnji korisnik pripaziti?

Grafičke kartice su prva i najvažnija stavka. Dok stranim tržištem trenutno dominira nova GeForce serija s već spomenutim modelima GTX 1080, GTX 1070 i GTX 1060, domaće tržište je još uvijek preplavljeno starijom generacijom u obliku GTX 980M, GTX 960M i GTX 940M, a kako to i inače biva, njihova silazna putanja u imenima također se odrazi na cijene samih prijenosnika. S naše strane vam toplo preporučamo da ignorirate sve modele sa starom generacijom kartica ukoliko vam budget to dopušta, jer nisu vrijedni vašeg novca i ne mogu gurati većinu igara u poštenoj rezoluciji i dovoljnom broju FPS-a, neovisno što u sebi imaju riječ Gaming.

Obzirom da je nova arhitektura toliko efikasna po pitanju snage koje dostavlja u jako malom paketu, ali i TDP-a/potrošnje, nVidia je jednostavno partnerima omogućila da desktop varijante ovih čipova budu postavljeni u prijenosnike,. Gotovo nema razloga da ih zovemo mobilnima, jer su praktički iste, jedino po čemu se razlikuju jest tek nešto manji osovni radni takt, to je boost clock zapravo identičan, a na kraju krajeva uvijek se mogu ručno overclockirati na iste vrijednosti. Ovo na kraju rezultira time da je razlika između “mobilne” i desktop verzije bilo koje od ovih serija gotovo zanemariva, pripisivo greški u mjerenju. Jedino što možemo reći nakon ovog – shut up and take my money!

Eventualno ako za stvarno dobre novce naiđete na prijenosnik s GTX 980M ili GTX 960M, polovno ili ne, no ovdje govorimo o cijeni ispod 5000 kuna. Ukratko, nemojte gledati ništa drugo osim nove serije kartica, da ponovimo: GTX 1080, GTX 1070 i GTX 1060.

RAM memorija za igrice Procesor i RAM memorija sljedeći su po redu. U sklopu prijenosnika koji više naginju na gaming najčešće pronalazimo Intelove “HQ” verzije procesora. Ista ta oznaka u prijevodu označava “punokrvni” model procesora koji dolazi s više jezgri, hyperthreading podrškom te većim radnim taktovima. U usporedbi s “U” serijom procesora, koju ćete zapravo najčešće naći u prijenosnicima, “HQ” serija osim što čini prijenosnik jačim i sposobnijim, u pravilu povećava potrošnju i čini ga nešto skupljim. Ovdje u većini slučajeva govorimo o seriji Intel Core i7, koja se nerijetko uparuje s jakim grafičkim karticama.

Na stranu toga,  poželjno je imati barem 8 GB RAM-a, no to je u ovom rangu gotovo neizbježno, zapravo možete dobiti samo više, dok je SSD također must have. On se sad već nalazi u dobrom dijelu ponude gaming prijenosnika, neki su malo veći, neki malo manji, ali većina dolazi kao dodatak klasičnom HDD-u u obliku M.2 SSD-a. Evenutalno pripazite kod jeftinijih modela, koji su polazišna točka gaming prijenosnika, oni ponekad znaju izostaviti SSD, ali u zadnje vrijeme to je sve rjeđe.

Ekran u manjoj rezoluciji s IPS matricom je investicija, nemojte se zavarati. Većina high-end prijenosnika dolazi s IPS matricama, dok kod onih nešto jeftinijih neće biti takav slučaj, makar su i njihovi TN ekrani miljama daleko po kvaliteti u usporedbi s onima ispod 5.000 kuna. Iako veća rezolucija uvijek zvuči kao dobra stvar, u kontekstu gaminga, pogotovo notebook gaminga, ona nije pretjerano poželjna. To je prvenstveno iz razloga što iziskuje puno više snage od grafičke kartice, a realno, nema razloga da na ekranu od 17,3″, a pogotovo 15,6″ idete na išta više od FullHD rezolucije. Gustoća piksela na toj rezoluciji praktički je identična 30″ desktop monitoru s 4K rezolucijom.

Oko portova se ne trebate previše zamarati, nismo mi Apple. Ovaj segment uvijek dostavi i više nego dovoljno opcija, kako količinski, tako i vrstom, dok novije generacije dolazi uz dodatak aktualnih sučelja, poput USB Type-C porta. Budući da je riječ o gamerskim prijenosnicima, većina korisnika će se igrati na tipkovnici od prijenosnika, nemojte se sramiti otići u trgovinu i isprobati neke od modela koji su vam ušli u uži izbor prije kupnje, svakako inzistirajte na tome. Kolege iz trgovine Mikronis najčešće imaju većinu aktualnih gaming prijenosnika izloženih.

Od ostalih sitnica možete obratiti pozornost na stvari poput unaprijeđeni audio sustav, neki modeli imaju znatno bolje zvučnike, pa čak i ugrađeni subwoofer.


Zašto ne volimo staru generaciju grafičkih kartica, zar je toliko neisplativa?

Ukratko, nije, ali… Uvijek postoji jedan “ali”. U čemu je zapravo stvar? Ako ste ograničenog budgeta, jednostavno nemate alternative. GeForce GTX 1060 i serija na više i dalje su cijenom nedostižna za 90% korisnika koji bi htjeli imati jači prijenosnik za igranje. Cijene takvih za sada na našem tržištu se kreću od 10-11 tisuća pa na dalje, jer GeForce GTX 1060 još nije našla svoje mjesto u nešto senzibilnijim konfiguracijama kao što je to GeForce GTX 960M znala. Jedino što bi evenutalno moglo biti isplativo jesu prijenosnici koji će u sebi imati GeForce GTX 1050 seriju mobilnih grafičkih kartica, no ti su još on hold za sada. E sad, tu u igru stupaju starije generacije prijenosnika s mobilnim grafičkim karticama bazirane na nVidia GeForce GTX 9xx seriji, koje su još uvijek zapravo aktualne (GeForce GTX 950M i 960M), ali jednostavno nisu usporedive s Pascalom.

nvidia-GTX960M-6
Razer je bio među prvim kompanijama koje su utjelovile GTX 960m kartice

Modela prijenosnika s GeForce GTX 970M i GTX 980M grafičkim karticama gotovo da i nema, a uz  to ih naše trgovine (barem one koje ih imaju) cijenom tretiraju gotovo identično kao prijenosnike s novom generacijom grafičkih kartica. Kao što smo i rekli alternative trenutno nema, ako ciljate negdje između 5000 i 8-9.000 kuna, takvi prijenosnici su vam jedina opcija, a prema nama su sve samo ne isplativi znajući što nas čeka iza ugla. Naš savjet bi bio da se ipak malo strpite i za te novce kupite nešto bazirano na GeForce GTX 1050 Ti seriji kada konačno postane dostupno (navodno će čak imati i veći clock speed od desktop verzije), jer ista bez problema gura bilo koji naslov na visokim postavkama grafičkih detalja u FullHD rezoluciji, evenutalno GTX 1060 ako ih konačno smjeste u prihvatljiviji segment.


Eksterna rješenja kao alternativa… Možda jednog dana

Ukoliko vam grafička kartica ne treba nigdje drugdje osim u vlastitom domu ili nekoj drugoj prostoriji u kojoj najviše provodite vrijeme igrajući igre, a istodobno ne želite da vam prijenosnik bude težak i glomazan kada ga treba tegliti za sve ostale namjene, postoji i rješenje za to. Ono dolazi u obliku svojevrsnog eksternog kućišta za klasične desktop grafičke kartice, skupa s napajanjem, koje zatim možete spojiti na vaš prijenosnik. Tako recimo vi onda dođete doma, spojiti taj uređaj na svoj ultrabook koji, recimo, ima integriranu grafičku karticu, a ostatak komponenti pri vrhu (i5 / i7 procesor, 8+GB RAM-a, SSD…), i voila, u sekundi dobivate izuzetno sposobno računalo za gaming.

Ovo je sve divno i krasno, ali naravno, postoji problem; toga nema na našem tržištu niti je toliko aktualno na stranom.

Osim što na tom području odmah puca ljubav, također će pucati financija, jer jedno ovakvo rješenje košta nemalih 500$, Razer Core primjerice, plus još sama grafička kartica od kojih $500 i naravno prijenosnik koji podržava sve to za nemalih $1500 i eto ga, već ste na 14.000 kuna. Razer Core, MSI GS30 i Alienware Graphics Amplifier predstavljaju samo propreitery rješenja koja  rade isključivo u sklopu određenih modela prijenosnika. Spomenuta tehnologija ima puno potencijala za probijanje na tržište i rješavanja muke mnogih korisnika, no trebalo bi pričekati da izađe neko malo “univerzalnije” rješenje koje će raditi out-of-the box s bilo kojim prijenosnikom koji ima high-bandwidth sučelje na sebi (obično se spajaju na Thunderbolt 3).

Preporuka prijenosnika sa starijom generacijom grafičkih kartica do 7000 kuna

Razumijemo vas, nemate otvoreni budget, treba vam prijenosnik upravo sada i spremni ste žrtvovati jačinu grafičke kartice za jačinu procesora i SSD-a. Za taj slučaj preporučamo sljedeće modele:

1.) ACER E5-575G-57WV s Kaby Lake procesorom i5-7200U i GTX 950m grafičkom karticom. Da, radi se o starijoj generaciji GPU-a, ali također je cijena dosta pristupačna. Naime, u većini online trgovina se ovaj model može naći za ispod 5.000 kuna, a u odnosu na hardver koji nudi, vjerujemo da će bit prvi izbor većine budget gameraADM.hr ga trenutno ima u ponudi za 4800 kuna.

 2.) HP Pavilion Gaming 15-bc009nm s odličnim IPS ekranom, Core i5-6300HQ, 8 GB RAM memorije i GTX 960m. Ponovno se vrtimo oko dosta jeftinih iznosa, tako da i kod ovog modela očekujte cijenu s nešto ispod 6000 kuna. U ponudi Linksa se nalazi za 5.999 kuna, gdje također imate njegovog većeg brata s 17.3″ zaslonom i SSD-om za 1000 kuna više. Kao i kod gornjeg modela, ovo uzimajte isključivo ako ne raspolažete s većim iznosom.

3.) Asus GL552VW predstavlja skuplju varijantu, no za svojih 7.300 kuna nudi zaista kvalitetno kućište, punokrvni Core i7-6700HQ, IPS ekran, 8 GB DDR4 memorije koja se bez problema nadogradi na 16 GB, 1 TB HDD te već poznatu GTX 960M. Trenutno je dostupan u Prosatu za 7.222 kune.

S ovime smo pokrili neku osnovnu ponudu pristupačnih gaming prijenosnika od 5 do 7 tisuća kuna, a sada idemo na ozbiljniju ekipu.

Preporuka prijenosnika sa novom generacijom grafičkih kartica do 12000 kuna

Čim se malo podignete iznad 11.000 kuna otvara vam se jedan sasvim novi svijet, u većini modela pronalazimo GTX 1060, dok se kod određenih poveselimo i pokojoj GTX 1070-tki.

1.) HP Omen Gaming 17-w101nm jedan je od onih HP-ovih modela koji oduševljavaju dizajnom, ali i hardverom. Radi se o sljedećim specifikacijama: 17.3″ IPS zaslon, Core i5 procesoru, 8 GB memorije, 1 TB Sata disk uz 128 SSD i, najbitniji faktor, nova GTX 1060m grafička kartica. Cijena? Dolazimo do 11.500 kuna, a naša preporučena trgovina je Mikronis. Za slučaj da vam treba više, imate isti model u svojoj 16GB i GTX 1070 varijanti, za nešto manje od 15.000 kuna, također u Mikronisu.

2.) ASUS FX502VM-DM120T nudi mrvu više od svog Omen Gaming kolege, gdje za cijenu od 11.700 kuna imate bolji procesor, odnosno punokrvni i7-6700HQ, no dvostruko više RAM memorije (16 GB) i veći SSD (256 GB). U njemu vas također čeka GTX 1060 kartica, kao i lagano ultrabook kućište. Trenutno je dostupan u poslovnicama ADM-a za 11.687 kuna.


Alienware, ROG, MSI, Razer – što je s “velikim igračima”?

Na sam spomen gaming prijenosnika prvi proizvođač koji vam pada na pamet vjerojatno je Alienware. U svoje vrijeme bili su zapravo jedini sinonim kada se govorilo o gamingu, no danas je to totalno drugačija priča. Evolucijom mobilnih komponenti (jače, efikasnije, kompaktnije), ali i samog tržišta, tj. bolje rečeno otkrivanje potencijala istog za zaradu od strane drugih brandova, danas nas je dovela do toga da gotovo svaki proizvođač ima svoga konja za trku. Alienware je tako pomalo pao u drugi plan, osim ako se baš namjerno želite ispristiti s prijenosnikom od 2.000€+. Na njegovo su mjesto stigli novi igrači, poput Asus Republic of Gamers (RoG) serija ili MSI GT serija. MSI je kod nas nešto slabije zastupljen, skoro da ga uopće niti nema (nema službenog distributera, već se “vuče” izvana), a i modele koje ćete naći sadrže stariju generaciju grafičkih kartica.

Alienware laptopi računala

S druge strane RoG serija već zadnjih nekoliko godina osim apsolutne high-end ponude, nudi i nešto senzibilnije konfiguracije, s cijenama od 7-8.000 kuna na dalje. Takvih za sada u kontekstu novijih generacija grafičkih kartica još uvijek nema, ali po prijašnjim iskustvima s vremenom bi trebalo postati doustupni. S druge strane imamo odličnih konkurenata poput Gigabyte Aorus serije prijenosnika, koji nude vrlo dobar omjer uloženog i dobivenoga, te pokrivaju širok raspon budžeta, ali naravno, i nažalost, isti nije dostupan na našem tržištu.

1.) Acer Predator G9-793-75L3 17.3  prvi je izbor, što zbog jeftinije cijene, što zbog hardvera kojeg za tu cijenu nudi. Da, imate nešto sporiji 1 TB HDD od 5400 RPM, ali isti se uparuje s 256 GB SSD-om, tako da se međusobno nadopunjuju. S druge strane vas čeka odličan Core i7-6700HQ procesor, 16 GB RAM memorije, odličan FHD IPS zaslon i neizbježna nam GTX 1070 8GB. S obzirom na cijenu, računajte da kod ovog modela ne dobivate Windowse, već Linux. Dostupan je u trgovini Futura it za 17.500 kuna.

2.) Lenovo Y910-17ISK naš je drugi izbor, koji s hardverske strane nudi skoro pa najviše. Isti set-up hard diska i grafičke kartice kao i kod gornjeg Predatora, no razlika je u brzini HDD-a i količini RAM memorije, gdje vas čeka 32 GB te brži Intel Core i7 6820HK procesor. Ovaj gaming prijenosnik nalazi se u trgovinama MagazinRS-a po cijeni od 21.500 kuna.

3.) Dell Alienware 17″ zadnji je na popisu, iako će vjerojatno svim fanovima branda biti prvi izbor. Radi se o sljedećoj generaciji Alienware računala koja posjeduju odlične FHD IPS U zaslone i zaista pohvalnu kvalitetu izrade, dok se kod ovog modela ističe GTX 1070 8 GB verzija, kao i 16 GB RAM-a te svima već poznata kombinacija HDD-a i SSD-a. Možete ga pronaći u trgovinama INSTAR Informatike za 22.000 kuna

Iako bismo ga rado uključili, Razer na našem tržištu po pitanju njihovih gaming prijenosnika vjerojatno nećemo nikad službeno vidjeti, najbolja šansa za to vam je zapadno tržište, evenutalno put “preko bare”… A kad smo već kod toga:

Kupovina gaming prijenosnika van Hrvatske, koliko je isplativo?

Razlika u cijeni između prijenosnika kupljenih kod nas i “vani” (Austrija, Njemačka, UK, Poljska, u svakom slučaju unutar EU) može doseći vrlo pristojne iznose, što takvu kupnju bez problema čini isplativom. Možda ono najvažnije u toj priči jest činjenica da je izbor daleko veći, a konfiguracije prijenosnika su puno bolje odmjerene, pogotovo oni mainstream modeli u smislu pristupačnijih gaming prijenosnika. Naša preporuka bi bila sljedeća trgovina koju so već hrpu puta koristili: https://www.notebooksbilliger.de/notebooks/gaming+notebooks

Ukoliko se odlučite na takvu kupnju svakako provjerite što je s garancijom, tj. da li ona može biti ostvarena na području Hrvatske, postoji li neka servisna mreža koja bi to mogla preuzeti na lokalnoj razini. Također pripazite na layout tipkovnice i označenost samih tipki, jer ovisno o zemlji može biti dosta drugačije od naših. Ako vam sve ovo ne predstavlja neki problem, nema razloga da se ne uputite na kupnju ili jednostavno naručite online uz dostavu.


Zaključno, gaming prijenosnici su napokon vrijedni vašeg novca

Kada podvučemo crtu, pred nama su vrlo uzbudljivi dani po pitanju prijenosnog gaminga, ponajprije iz razloga što su mobilne grafičke kartice dostigle performanse desktop verzija, na razliku greške u mjerenjenju. Zahvaljujući mobilnim GeForce GTX 1050 i 1060 serijama od sada će to biti moguće i u nižim cjenovnim rangovima, za slučaj da ne raspolažete s ogromnom ušteđevinom, tako da za sada jedino što trebate raditi jest biti strpljivi, jer naše tržište (ali i globalno) još uvijek očekuje konkretno primjere prijenosnika s ovim serijama grafičkih kartica.

No ako imate budget i tražite kvalitetni gaming prijenosnik, vrijeme za kupnju nikad nije bilo bolje. Ako ste si već prije zacrtali za kupnju prijenosnika iz ovog segmenta, nema razloga da se previše dvoumite, uradite final K.O. blow i obavite kupnju, a jedino zbog čega bi je evenutalno mogli odgoditi na kojih mjesec-dva jesu blagdanski popusti i bolje popunjenje ponude prijenosnika s Pascal modelima mobilnih grafičkih kartica i Intel Kaby Lake procesorima.

Razer setup

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *