Počelo je! Star Wars: Battlefront otvorena beta dostupna je javnosti već nekoliko dana, koliko smo i mi proveli igrajući ovu novu online pucaljku s dobro nam poznatim likovima i okolišem. Unatoč tipičnim bolestima novih megapopularnih MMO igara, moramo priznati da nas igra nije ostavila ravnodušnima. U nastavku vam donosimo naš pregled!


Za početak, sve stvari koje su (za sada) loše odradili

Obzirom na prethodna iskustva s online igrama na dan izlaska, bili smo pripremljeni na čekanje u lobbyu do pola sata, što je nekakva empirijska vrijednost za ovakve situacije, rekli bi – da ne kmečimo previše. Nažalost, kada je Star Wars Battlefront u pitanju, to se znalo otegnuti puno duže, što je ostavilo loš dojam i pomalo frustracija pred početak igre pa smo sigurni da su i dodatne loše vijesti pomalo prenapuhane.

Vrlo su izvjesni problemi s modelima likova, za što ćemo okriviti netcode – u značajnom postotku gledali smo mrtve neprijatelje kako lebde u zraku i do desetak minuta nakon smrti, a osobito iritantno je bilo gledati heroje koji nakon što izgube život zauzmu pozu dramatičnog klečanja i tako stoje određeno vrijeme. Nemali broj puta smo uočili Darth Vadera, kojeg smo naravno htjeli riješiti po kratkom postupku, da bi nakon trganja kroz bojno polje došli do isprazne zaostale animacije mrtvog lika koji je tu bio prije kojih sat vremena.

Što se zvuka tiče imamo primjedbu na autentičnost likova iz filmova, osobito Darth Vadera koji u više navrata kaže pomalo sebi netipične parole. Darth Vader, generalno, nije osoba koja priča bez potrebe (i bez stila) pa smatramo da bi mu mogli malo prikratiti jezik unutar igre, jer gubi na svojoj dominantnoj pojavi.


Nazad na one dobre – odlična optimizacija popraćena vrhunskim gameplayom

Prije nego se raspišemo naglasit ćemo samo da je igra očaravajuća. Prije svega pohvaljujemo DICE i količinu truda kojeg su ovaj put uložili u optimizaciju i stabilnost same igre, što nakon zadnjeg Battlefielda dolazi kao ogromno iznenađenje. Trenutačno je jedini problem naći adekvatan slobodan server, no kada uspijete dočekati svoj red kreće prava Star Wars zabava nove generacije.

Igru smo također isprobali na prastaroj Radeonki 5870 i i5-3570k, konfiguraciji koja nije imala nikakvih problema s pokretanjem igre na 1080p i low detaljima – pad FPS-a je nepoznanica u Star Wars Battlefrontu, nevezano za broj protivnika ili intenzitet eksplozija u vašoj bližoj okolici.

Detekcija pogodaka je za nekoliko koplja uvjerljivija od one u Battlefieldu 4 nakon zadnje zakrpe, ali ono gdje igra iskače od drugih je atmosfera, točnije prikaz Star Wars svemira iz perspektive jednog običnog stormtroopera. Ovisno o strani koju igrate, pojava Darth Vadera ili Luke Skywalkera natjerat će vas u bijeg ako igrate kao niže rangirani vojnik, što je nešto što već dugo nismo doživjeli.

Ako ste strahovali da će oružja biti pretiha ili bez snage i karaktera – možete odahnuti. Oružja su preslikana iz filma, a zvuk je, po DICE-ovom običaju, izveden vrhunski, osobito ako igrate sa 5.1 headsetom i odvrnete glasnoću malo više nego inače.


Modovi su netipični, no zabavni

Novi Battlefront u beti dolazi s ponešto netipičnim modovima online igranja. Tu je Drop Zone, frenetični mod s 16 igrača na mapi gdje ćete se grabiti za kapsule razbacane po mapi, odlični Walker Assault s do 40 igrača na mapi, gdje ćete izvršavati različite zadatke i uživati u prisutnosti Darth Vadera i Luke Skywalkera, kao i kooperativne misije koje služe za opuštanje živaca nakon lude multiplayer akcije. Više o pojedinim modovima u odlomcima ispod (imajte na umu da će finalna verzija igre imati više modova).

Drop Zone – frenetični tempo u stilu Battlefielda

Drop Zone je novi multiplayer mod u Star Wars: Battlefrontu gdje se sukobljava osmero pobunjeničkih vojnika protiv osmero imperijalaca. Bitka se odvija na kamenitom krajoliku Sullusta, te je glavni zadatak uspostaviti kontrolu nad kapsulom koja padne na nasumični dio mape. Igrači moraju čim prije doći do kapsule, aktivirati ju te braniti 50 sekundi od potencijalnih napada i pokušaja preuzimanja kapsule  od strane protivničkog tima. Ukoliko ovo uspijete izvesti, dodjeljuje vam se jedan bod te se borba nastavlja oko kapsule koja je sada smještena na nekoj drugoj nasumičnoj lokaciji na mapi.

Nakon 10 minuta frenetičnog napucavanja, zbrajaju se bodovi te se proglašava pobjednički tim. Zvuči jednostavno, a tako je i dok igrate; u žaru borbe teško je naći ljude koji bi potencijalno bili spremni za izvođenje nešto složenije strategije već se sve svodi na hvatanje fragova i izbjegavanje smrti i ako se nađete u prilici nešto ćete i napraviti u svezi sa kapsulom.

Smatramo da bi ovo moglo predstavljati problem igračima koji nisu navikli na frenetični tempo Battlefield ili Call of Duty tipa igara jer je ovih 10 minuta, koliko traje runda, zbilja kaotično i često ćete zaboraviti da ste u onom dobrom starom Star Wars svemiru.

Walker Assault predstavlja šlag na torti

Walker-Assault

Walker Assault je mod igre koji najviše podsjeća na Battlefield serijal, kao i na prošle nastavke Battlefront serijala te predstavlja šlag na torti. Jedno tri kile šlaga. Walker Assault je ono što želite igrati u novom izdanju Battlefronta, budući da je najprofinjeniji i generalno najimpresivniji mod igre. Na mapi ćete se naći s 39 drugih igrača (40 je gornji limit servera zasad) gdje ćete se grabiti za varirajuće ciljeve.

Napucavanje je i dalje vrlo važan dio igre, no nekako nije toliko dominantan kao u Drop Zoneu jer su mape veće te imate puno više mjesta za malo strategije, bilo da ste sami ili igrate s par prijatelja na TeamSpeaku. Star Wars ljubitelji će cijeniti spektakl pod imenom Darth Vader vs. Luke Skywalker, do čega dolazi kada igrači obiju strana izvrše dovoljno zadataka na mapi.

Ne možemo naglasiti koliko je impresivan osjećaj napucavati se sa drugim igračima na mapi dok negdje krajičkom oka u daljini vidite Lukea i Darth Vadera kako se naganjaju s lightsaberima u borbi za goli život. AT-T su impresivan prizor i predstavljaju najveće upravljivo vozilo u Battlefrontu, kojeg pobunjeničke snage mogu lakše srušiti ukoliko zarobe sve Uplink jedinice, nakon čega dolazi Y-Wing i skida štit s ovih impresivnih gorostasa.

Co-op misije

1

Teško je zamisliti Star Wars igru bez protkane priče, kako je to dosad uglavnom bio slučaj. No, obzirom na prirodu Star Wars: Battlefront serijala kao takvog te trenutačnih trendova u igraćoj industriji, za očekivati je bilo da tipična single player kampanja neće naći svoje mjesto pod suncem. Srećom, DICE nije u potpunosti eliminirao koncept progresa kroz određenu priču te nam donosi i kooperativne misije koje možete igrati s prijateljem preko interneta ili sami van mreže. Misija preživljavanja na Tatooineu je primjer takve misije, gdje se borite protiv pet valova imperijalnih snaga koje sa svakim valom postaju sve jači i jači. Vjerovali ili ne, ove misije su neusporedivo sporijeg tempa u odnosu na multiplayer ludilo te ćete zapravo imati vremena uživati u predivnoj vizualnoj prezentaciji novog Battlefronta.


Je li Star Wars: Battlefront igra koju ste čekali?

Ako ste pratili neke od naših prijašnjih tekstova vezanih za novi Star Wars: Battlefront znali ste o kakvoj se igri radi – vrhunskoj online pucačini na velikim mapama i s velikim brojem igrača po uzoru na klasične Battlefront igre, kao i moderni Battlefield.

Iz tog razloga je potrebno i očekivanja usmjeriti u pravom smjeru, odnosno, ako tražite Star Wars igru poput KOTOR-a ili Jedi Knighta, Battlefront nije vaša šalica čaja. Unatoč toj činjenici na raspolaganju će vam biti i kooperativne misije koje ipak daju dašak punokrvne Star Wars atmosfere zbog koje biste trebali barem probati beta verziju igre dok je još dostupna pa sami presuditi što mislite o konačnom konceptu.

Što se nas tiče, novi Battlefront je izvrsna multiplayer igra s karakterom, kakvih je sve manje i manje. Više je tu potrebno pohvaliti razvijenost Star Warsa kao fenomena moderne industrije zabave u smislu da na štogod zalijepite ime Star Wars jednostavno mora biti dobro. DICE je iskoristio prava na potpunu licencu za Star Wars te se veselimo novim varijantama i izvedenicama multiplayer pucačina pod njihovom palicom.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *