U iščekivanju smo bili za datumom 08.05. Najveći događaj godine za ljubitelje računala s ekstremnim komponentama bila je prezentacija novih NVIDIA proizvoda, uz njihove nove flagship grafičke kartice GTX 1080. Prema riječima Jun-Hsung Huang, novi kralj postaje baš ovaj model. Dva puta jača kartica od Titan X i jača od SLI GTX 980, tri puta veća efikasnost u potrošnji struje, novi sustav hlađenja i još mnogo toga. Do drugog datuma 27.05. koji su mnogi također iščekivali i do izlaska ove kartice u prodaju, svašta se špekuliralo. Da li će stvarno ova kartica biti toliko jača od Maxwell serije, koliki će biti TDP, kakve će biti performanse, rezultati ove grafičke u SLI kombinaciji? Sve nas je to držalo u neizvjesnosti do današnjeg dana. Iako je nVidija prezentirala zvijer među grafičkim karticama, čekali su se rezultati i nove serije kartica od konkurenta, AMD-a, pod kodnim imenom Polaris. Kakvi će biti rezultati performansi i tko će preuzeti u stvarnim benchmark testovima tron najbolje, najjače i najefikasnije, vrijeme je da se otkrije.

TITAN X je proglašena mrtvom, tu su se svi portali složili

Prije koji dan mi kolega pošalje fotku nekog internet fana koji je taman tjedan dana prije najave novih kartica nabavio polovnu Titan X, koja u rabljenoj verziji i dalje drži cijene od preko 7000 kn. Nije da mi ga je žao, jer moraš stvarno bit poseban da za privatne potrebe, dva tjedna prije najave novih grafičkih kartica, ideš keširat skoro 1000€ za grafičku karticu staru par godina, ali se pri tome pitam zašto NVIDIA “kazni” svoje najvjernije fanove, koji izdvajaju takve sume za njihove proizvode, s dvostruko jeftinijom, a dvostruko jačom karticom? Po svim mogućim recenzijama, usporedbama i testovima odrađenih na većini gaming portala, očito je kako je TITAN X s novom generacijom NVIDIA grafičkih kartica – mrtva. Nije da ću se sad u cijelom tekstu buniti na to, upravo suprotno, ali osobno ne vjerujem da će se itko u nekoj bližoj budućnosti usuditi izdvojiti novce za neku novu TITAN X ili kako god se već u sljedećim generacijama zvala. No tu nije kraj, ne samo da su vlasnici prijašnjeg high enda ostali kratkih rukava, tu je i Founders Edition

How To Reset Epson Ink Cartridges? I Download the Canon Pixma MG3520 PDF Manual I Bosch Series 6 dishwasher manual

NVIDIA GTX 1080 Founders Edition je porez na budale, zaobiđite ju i strpite se još koji tjedan

Kao gamerski medij trebali bismo hvaliti sve što u sebi ima moć da nam najnovije igre prikaže u što više detalja, ali u ovom slučaju se ne možemo oteti dojmu da se NVIDIA igra s našim novčanicima. Naime, NVIDIA GTX 1080 Founders Edition predstavlja skoro tisuću i pol kuna skuplju verziju, koja općenito na papiru ne nudi ništa više osim nešto drugačijeg dizajna, kojeg ionako 90% nas neće vidjeti unutar crnog kućišta s neprozirnim stranama, uz nadograđenu naponsku jedinicu od pet faza.

Za te novce možete si nadograditi RAM memoriju, diskove pa čak i sami procesor – a recimo da to sve i imate, na stolu uvijek ima prostora za novi monitor, koji su sada i više nego pristupačni. S moje strane me nervira što se NVIDIA, koje nema konkretne konkurencije na tržištu, a posjeduje ogromnu bazu fanova, na ovaj način zahvaljuje za sve te godine koje smo ostali uz taj brand. NVIDIA GTX 1080 Founders Edition je porez na budale i tu nema daljnje rasprave.

Osobno savjetujem, kao pristrani recenzent i kolega gamer, preskočite Founders Edition, strpite se još koji tjedan i nabavite MSI verziju koja će vjerojatno bit nešto manje od 4000 kuna. U našem slučaju se radi o review proizvodu, tako da ću na tren svoj osobni rant staviti na stranu, a u nastavku se osvrnuti na grafu.

NVIDIA se potrudila oko kutije i općenitog pakiranja, ali dizajn mi nije sjeo

Mnogi proizvođači danas ulažu veliki trud u dizajn pakiranja svojih komponenti, pa tako i NVIDIA. Druge proizvođače ne moramo spominjati, ali otvaranjem kutije ove grafičke kartice smo samo čekali da nekakva svjetlost počne prodirati iz nje. Iako smo već vidjeli finalni izgled GTX 1080, dizajn je pomalo razočaravajući. Da li je to iz razloga što smo svi u uredu dobro navikli na standardni dizajn NVIDIA grafičkih kartica, pa nam promijena ne sjeda baš najbolje ili nešto treće, nismo sigurni. Svakako iznimno mali promašaj vezan uz dizajn ove kartice. Možda je ovo izgled kartice koju što više gledamo, više će nam se sviđati, ali to smo rekli i kod prezentacije iste. Prvi dojam nije impresionirao, ali ljudi se naviknu na sve, pa ćemo tako i mi. Šablonizirani dizajn s malim preinakama kako bi se dobio izgled brušenog dijamanta. Što je točno NVIDIA ciljala s ovim izgledom i da li je to proizvod novog hlađenja, to nismo sigurni.

Iako se bojom uklapa uz našu MSI matičnu, dizajn nije najbolje riješen

Jedino što se svakako ističe na ovoj kartici je činjenica što su se napokon potrudili i stavili na nju pozadinski pokrov na stražnju stranu PCB ploče. Definitivno podiže izgled i sam dizajn te olakšava čišćenje stražnje strane od neriješivog problema zvanog prašina. Svakako dizajn nije sve što dobijemo u ovoj kutiji. Ono što je najbitnije je grafička kartica za koju vjerujemo da će pomesti prijašnju seriju i sve svoje konkurente.

Idemo na tehničku stranu, kakve specifikacije posjeduje nova NVIDIA GTX 1080?

Od NVIDIA GTX 1080 očekivalo se da će sadržavati novi tip radne memorije HBM2. Nova generacija memorije za grafičke kartice bi ekstremno napravili razliku u performansama, ali razvoj iste bi donio dodatno povećanje cijene. Iz toga razloga, izrada kartice je bazirana na radnoj memoriji GDDR5X koja također znantno dodaje performansama kartici umjesto starije verzije GDDR5. Specifikacije su svakako nešto posebno i vidljivo je što donosi tolikom skoku u performansama naspram prošlih generacija. Zbog toga ponovo moramo navesti specifikacije kako bi ste se i sami uvjerili:

  • 2560 CUDA jezgri
  • 1.607MHz jezgra, boost 1.733MHz (testirani OC na 2.100MHz @ 67°C)
  • 16 nm GP104
  • 8GB GDDR5X memorija
  • 2 milijardi tranzistora
  • 9 TFLOPS
  • Novi DP 1.4 HDR 4K @ 120Hz
  • Novi HDMI 2.0B 4K @ 60Hz
  • Dual Link DVI

Pod kojim uvjetima je podstignuti OC na 2.100MHz bi rado voljeli saznati. Samim time i s takvim rezultatim, NVIDIA GTX 1080 je momentalno jedina s ovako visokim taktom, te daje do znanja da ovo nije igračka. Iz priložen tablice je moguće vidjeti usporedbu s flagship karticama Maxwell serije te nove Pascal serije.

GTX1080-spec

Idu li NVIDIA GTX 1080 i overclock u jednu rečenicu?

Svakako, što je i vidljivo iz gornjih specifikacija. S ovim modelom NVIDIA je postavila novu granicu osnovnog radnog takta do 1.607MHz. Overclock nam daje još veće mogućnosti kao i na svim ostalim komponentama koje dozvoljavaju ovakve radnje. Novi rekord u OC-u grafički kartica postavljen je upravo s ovim modelom Pascal serije GTX 1080 i to na nevjerojatnih 2.100MHz. Ova zvjerka također zahtjeva i kvalitetno hlađenje, gdje je EKWaterBlocks isti dan nakon izlaska GTX 1080 izbacio svoj vodeni block za održavanje optimalne temperature za rad prilikom overclocka.

Sve nam govori da nova GTX 1080 i Overclock idu u jednu rečenicu iz više razloga. Pored već startnog većeg radnog takta, tu je kvalitetnija i brža memorija, manja potrošnja što pospješuje ovakvoj radnji. Također je jako bitno navesti da raditi OC na ovako skupoj grafičkoj kartici treba biti izvedeno s velikom opreznošću. Hoće li pregoriti, hoće li izdržati radni takt ili će nam se početi pojavljivati artefakti zbog kvara na radnoj memoriji, rizici su na koje se mora svakako pripaziti.

OC je namijenjen za entuzijaste koji su u svom periodu rada na komponentama već iskusili pogreške koje su učinjene tokom svakog procesa podizanja takta. Za one koji nisu sigurno što i kako napraviti, vrijedi pričekati ovaj model kartice s tvorničkim OC-om. To su kartice koje su testirane u svim uvjetima i k tome još imate i tvorničku garanciju što daje dodatnu sigurnost za bolju i jaču karticu od one iz serijske proizvodnje.

Što je s igrama, kako se nova GTX 1080 nosi u Full HD gamingu?

S obzirom da smo tek krenuli s recenzijama grafičkih kartica, u našem uredu imamo svega nekoliko grafa, koje u niti jednoj verziji nisu dovoljno sposobne da odrađujemo usporedbe. Srećom, kolege s portala PCGamer su nam dopustili da prenesemo njihove rezultate, gdje su testirali više od 15 igara na nekoliko različitih postavki, a u svom portfoliju imaju GTX 980 SLI, R9 Nano CF, GTX Titan X, GTX 980 TI i slabije. Rezultati se nalaze u fotki ispod, a zaključak cijele priče je taj da se kupovinom nove GTX 1080 platforme u sljedeće dvije godine nećete trebati brinuti oko FPS-a u svim dostupnim igrama.

Nova gtx 1080 recenzija test rezultati igre gaming cijena

Zaključno, nova platforma je idealna za gaming, samo se strpite da MSI izbaci svoju verziju

Zašto je nova serija Pascal idealna za gaming? Uz više dedicirane memorije i veću tvorničku frekvenciju jezgre, više CUDA jezgri, novi tip memorije GDDR5X, ova serija će definitivno donijeti veći užitak pri igranju bilo koje igre te donijeti veće performanse na usporedbu s prošlom Maxwell serijom. Entuzijasti će svakako uživati u grafici i svemu što ova serija ima za pružiti, dok ostali neka pričekaju slabije verzije GTX 1060 i GTX 1050 koje će sigurno biti dostupne široj publici uz sasvim solidne performanse. I dalje smo mišljenja da ukoliko želite u svog ljubimca ugraditi novu GTX 1080, strpite se još koji tjedan da ostala ekipa izbaci svoje modele. Već su krenule najave i slike kako će izgledati grafičke kartice od Gigabytea, MSI-a, ASUS-a i drugih proizvođača, koji će promijeniti sustav hlađenja, eventualno podići radni takt jezgre i memorije, tako da se svakako isplati strpiti. U Hrvatsku su stigle prve pošiljke ove flagship grafičke kartice i mogu se naći u Mikronisu i ADM-u. Cijene GTX 1080 su napokon u kunama i dostupne su za prodaju. Za očekivati je bilo da će cijene varirati od proizvođača do proizvođača pa tako ASUS i EVGA drže najvišu cijenu.

GTX 1080 Founders Edition cijena: 6500 kn

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *