U jučerašnjoj službenoj objavi Blizzard je najavio kako će ovog proljeća u svoju igru Hearthstone uvesti nove formate igranja. Promjena se dogodila iz tog razloga što su se brojni profesionalni igrači žalili kako se često, zbog manjka raznovrsnosti među deckovima, nalaze u jedno te istim situacijama, što na kraju dana igru polagano čini dosadnjikavom i relativno predvidljivom. Blizzard je iz tog razloga odlučio osvježiti gameplay, gdje će svi igrači uskoro moći birati između dva formata – Standard Format i Wild Format. VIše o razlikama u nastavku.

C:\Users\Srdjan\Desktop\HEartstone wild and standard formati.jpg


“Standard” omogućuje igranje samo s kartama iz tekuće i prošle godine

Novi format sadržavati će karte iz Basic i Classic seta, te Blackrock Mountain, The Grand Tournament, The League of Explorers ekspanzija, uključujući i novu ekspanziju koja će izaći na proljeće. Starije ekspanzije, Curse of Naxxramas i Goblins vs. Gnomes NEĆE biti uključene u novi format.

Blizzard smatra kako će sa novim formatom Hearthstone postati dinamičniji, lakše dostupan novim igračima koji neće morati skupljati toliko karata i da će nove karte imati više utjecaja na igru, jer će činiti veći postotak dostupnih karata. Novi format možete zaigrati s  prijetaljima u Friendly Challengeu, Rankedu i Casualu, što znači da neće utjecati na Solo Play, Adventures i Arenu. Svaka sezona Standard formata nosit će ime po nekom od zodijak znakova vezanih uz lore iz Blizzardovih igara, tako će prva, od ovog proljeća biti godina Krakena.

Hearthstone avanture i ekspanzije koje nisu dio Standard formata nećete više moći kupiti, već će se karte iz tih setova craftati s Arcane Dustom. Čak i one koje prije niste mogli craftati. Ukoliko ste već kupili dio neke avanture ili ekspanzije računajte da ju možete završiti i nakon uvođenja novog formata.

U drugu ruku, “Wild Format” sadrži sve dostupne karte na tržištu

Druga strana priče je ta da Blizzard igra na sigurno, gdje je ostavio igračima mogućnost da igraju kao do sada. Hearthstone kakav sada poznajete uskoro će se zvati Wild format, igrat će se u svim segmentima igre baš kao i do sada. Eto, samo će nositi ime Wild, radi svih divljih kombinacija koje ćete moći izvoditi s čudom karata.


Dva formata, dva laddera, više deck slotova, koliko ima smisla?

HearthstoneSvaki format imat će zaseban ladder i Ranked play, tako da ćete moći igrati koji god vam se više sviđa, ali na kraju sezone dobivat ćete nagrade samo za kolektivno najviši rank s oba laddera. Tako da i ako igrate samo jedan, nećete izgubiti ništa. Dva formata zahtjevaju i više deckova, Blizzard će zato uz postojećih devet slotova, dodati još jednu stranicu s istim broje slotova, kako bi efektno mogli igrati oba formata ukoliko to želite.

U trenutku uvođenja novog formata, vaš trenutni rank će biti prikazan na oba dva laddera, odnosno ako ste završili kao rank 5, imat ćete isti rank i na Standard i na Wild ladderu. Na Battle.net aplikaciji doduše, prikazivat će se samo rank sa Standard laddera. Veliko je pitanje kako će to sve utjecati na Hearthstone eSports, iako je očito kako Blizzard daje punu podršku novom formatu.

Logičan slijed događaja, ništa više

Svatko imalo upoznat s TCG konceptom mogao je pretpostaviti što će se dogoditi. Najpoznatiji primjer je vječni Magic the Gathering koji proizvodi i stvara nove karte od 1993. godine. Pogađate, već ima Standard format gdje se igra s nekoliko zadnjih edicija, isto tako i Legacy gdje se igra sa svim kartama.

Dobro, malo su se zaigrali pa su neke zabranjene, ali igra se s kartama iz svih edicija. Sigurno će tako i Hearthstone u budućnosti uvoditi nove formate, s novim restrikcijama i, naravno, novim načinima igre. Možda 2v2? Vidjet ćemo.

Objavio Luka "level" Marušić

eSports enthusiast

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *