Da je Blizzard ozbiljno zakoračio u eSport vode s Overwatchom dokazuju i izvori koji su ESPN-u priopćili da je Blizzard sklopio sporazume sa šest entiteta koji bi sudjelovali u njihovoj još uvijek nepokrenutoj Overwatch ligi. Oni bi trebali biti najveći ulagači u Overwatch League natjecanje čiji početak se planira ove godine.


Ulaganja u Overwatch ligu za one dubokog džepa

Među ulagačima o kojima je riječ navodno su vlasnik New England Patriota Robert Kraft i skupina koja vodi momčad New York Mets. Prema ESPN-u, Blizzard se nagodio s timovima koji bi trebali biti u Los Angelesu, San Franciscu, New Yorku, Bostonu, Šangaju i Seulu. Buy-in u Overwatch League za ekipu NRG eSports sa sjedištem u San Franciscu navodno je 20 milijuna dolara što se ne treba platiti odmah, a prema tome se može zaključiti kako se buy-in za druge organizacije ne bi trebao previše razlikovati.

Kako se doznaje, tim iz New Yorka u vlasništvu je Sterling VC-a, a ostali američki timovi u vlasništvu su sportskih timova i moćnika. U Los Angelesu će se nalaziti tim sada već jako cijenjene eSport organizacije Immortals. Već spomenuti NRG eSports može si priuštiti ovakve poteze jer vlasnici su im Andrew Miller i Mark Mastrov iz Sacramento Kingsa uz Shaquillea O’Neala kao dodatnog ulagača što je očito nagnalo vlasnike drugih sportskih divova na ulaganje u eSport, pa tako i u Overwatch League. Trenutno sve ovo još uvijek ostaje nepotvrđeno i čeka se izjava stranaka o kojima je riječ.

Blizzard još uvijek čeka s Overwatch League natjecanjem

Prema izvješću Richarda Lewisa, cijenjenog eSport novinara, nije sve tako bajno u Overwatch ligi. Prema njegovom izvoru, velik broj već afirmiranih eSport organizacija povuklo je svoje mjesto iz Overwatch League natjecanja zbog manjka komunikacije o ciljevima same lige i prevelikog buy-ina. Vrijedno je napomenuti da Riot Games za mjesto u svojoj već ustaljenoj LCS ligi traži upola manje od Blizzarda, tj. 10 milijuna dolara, pa se mnogim ulagačima više isplati okrenuti prema njihovoj ligi nego Blizzardovoj, bez obzira na to što oni najavljuju kako će njihovo natjecanje biti „veće od NFL-a“ čime i opravdavaju visoku cijenu ulaganja u Overwatch League.

Overwatch liga najavljena je u studenom prošle godine, a početak je zakazan ove godine. „Overwatch League predstavlja ne samo vrhunac natjecanja u Overwatchu, nego i stvara priliku za karijeru najboljim Overwatch igračima”, rekao je predsjednik uprave Blizzarda Mike Morhaime, te dodao: “Gradimo ligu koja je dostupna igračima i navijačima, održiva i uzbudljiva za sve uključene”.

U povijesti class based FPS-ovi nisu imali preveliku praćenost, ali Blizzard očito ima nekoliko aseva u rukavu čim radi ovakve poteze. Već im je pošlo za rukom jedan naslov plasirati kao jedan od vodećih u eSportu, no za Hearthstone im se više posrećilo nego je to ispočetka planirano. Hoće li se vodećim ljudima NRG eSportsa i drugih organizacija isplatiti ulaganje u Overwatch League vidjet ćemo tek kada liga napokon zaživi.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *