Epic Games studio prilično je zaposlen u zadnje vrijeme, a jedan od glavnih razloga je Paragon, nova MOBA za koji iz Epic Gamesa kažu da je smjer prema kojem će se okrenuti. Paragon pokreće Unreal Engine 4, što ga čini vizualno najprivlačnijom MOBA igrom današnjice. Igra je nedavno imala Free Beta vikend, a izlazak se očekuje u drugoj polovici ove godine, što donosi, kako izgleda i može li parirati drugim igrama žanra, samo su neka od pitanja koja se nameću.


Paragon je MOBA, ali iz trećeg lica

MOBA žanr kojem je temelj postavila DotA u zadnjih nekoliko godina dominira na PC-u, igre poput League of Legends, Dota 2, Heores of the Storm i Smite, ne samo da su neke od najpopularnijih MOBA igara, već i igara općenito. Paragon pokušava svoje mjesto pronaći na PC-u i PS4 platformi, kako je igra pak u trećem licu, fokus je primarno na PS4. Nešto slično onome što je Smite postigao na Xbox One konzoli. To ne znači da će na PC-u biti nešto lošiji, ali takve igre teško nalaze prostor pored ranije navedenih sila kao LoL i Dota 2. Međutim, taj akcijski gameplay iz trećeg lica omogućava bržu akciju i fino balansira između prošlih naslova Epica poput Unreal Tournamenta i Gears of Wara te MOBA žanra. Zato je Paragon možda i najfiniji balans između klasičnih MOBA elemenata poput uništavanja protivničkih građevina, ubijanjem creepova i različitih heroja te duele protiv drugih igrača na otvorenim prostorima.

U igri je trenutno dostupno 17 heroja, koji su raspoređeni u šest klasa ranger, caster, tank, fighter, assassin i support. Svaka klasa popunjava svoju ulogu u timu koji se sastoji od pet igrača. Podjela klasa je malo detaljnija nego inače, ali nema pravih noviteta s obzirom na ostale igre u žanru, međutim, zato imamo karte.

Otkud karte u MOBA igri, pitate se

Pomoću karata u Paragonu opremate svog heroja prije meča. Igrače unose deck u samu igru te pomoću Ambera (ekvivalent golda koji dobivte od creepova) kupovati karte. Karte su podijeljene u tri skupine, Equipment, Uprgades i Prime Helix, a Equpiment karte dijele se još u dvije skupine, aktivne i pasivne. Svaki igrač ima šest mjesta za karte, koje može popuniti sa šest pasivnih karata ili četiri aktivne. Upgrade karte se koriste kao nadogradnja za Equipment karte. Svaki deck koji napravite može sadržavati do čak 40 karata, što otvara brojne mogućnosti nadogradnje svog heroja. Zapravo se radi o pojačavanju određenih statova ili abilitya koje heroj već posjeduje, kao npr. attack speed ili povećavanje damagea. Djeluje dosta komplicirano, ali kroz igru se priviknete. Sve je detaljnije objašnjeno u videu.


Može li Paragon konkurirati u popularnom MOBA žanru?

Paragon je zabavan i djeluje obećavajuće, međutim, njegov fokus nije toliko na skidanju Leauge of Legendsa s trona, već pronalasku vlastite publike kombinirajući MOBA elemente s akcijskim gameplayom iz trećeg lica. Ono što bi dodatno trebalo začiniti priču je cross-platform igranje, gdje će igrači s obe platforme, PC-a i PS4, moći igrati međusobno. Igra će biti besplatna kada izađe, a sada je možete kupiti za Early Access, cijena najjeftinije verzije je 19,99€, datum izlaska Paragona trebao bi biti ove godine. Sigurni smo da će pronaći svoje mjesto na mnogim računalima i konzolama, a posebno nas veseli kao potencijalni eSport naslov za PS4 i to besplatan.

Objavio Luka "level" Marušić

eSports enthusiast

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *