Svi uvijek slušamo kako je Ethereum, jedna od dvaju velikih cryptocurrencya pored Bitcoina, valuta budućnosti. No ovotjedni pad u cijenama te dva velika hakerska napada su pokazali kako kompjuterske valute ipak nisu sigurna investicija te kako je njihova skora, kao i daleka budućnost još nejasna, a odluke Ethereum minera su još više stavile u pitanje popularnost ovog cryptocurrencya.


Što je Ethereum i zašto bi me, kao PC gamera, trebao zanimati?

Možda niste upoznati s Ethereumom, no sigurni smo da ste čuli za Bitcoin, drugu veliku kripto valutu o kojoj mnogi kompjuteraši pričaju s uzbuđenjem. Iako postoje razlike između dvaju valuta, poput one u cijeni, u suštini su prilično slične: obje pružaju mogućnost “šifriranih” transakcija i obje obećavaju biti next best thing u svijetu investicija.

Bitcoin je dosad pokazao prilično dobru performansu, bar ako gledamo izvana – početna cijena Bitcoina je bila $40, dok se u zadnje vrijeme bliži prema $3,000. No Bitcoin tržište također stalno prolazi kroz ogromne količine neizvjesnosti. Oni upoznati s poljem znaju da se mnogi mineri i investitori boje fenomena znanog kao Bitcoin split, koji bi mogao zakomplicirati tržište koji već mnogi smatraju nepristupačnim te segmentirati valutu.

Ethereum je dosad bio nešto smirenija i jednostavnija alternativa, dobrim dijelom zbog nedostatka konkurencije – miniranje Ethereuma često zahtjeva određeni hardver kako bi bilo profitabilno, pa nije tako lako samo uskočiti na tržište. Nadalje, cijena jednog Ethereum tokena je do prije par tjedana bila $400, što je bio veliki polet za valutu koja donedavno nije mogla doseći $300. Zbog gorespomenutih stavki, mnogi su se bacili na nabavljanje jakih grafičkih kartica kako bi ostvarili siguran profit, što je bilo prilično jednostavno dok god je Ethereum letio iznad $400.

A zato nisam mogao nabaviti grafičku karticu…

Da, potraga za high-end GPU-ovima je bila takva da se opskrba mučila, što je u slučajevima nekih grafičkih kartica rezultiralo u čak duplo većim cijenama. Gameri nikako nisu bili zadovoljni ovim razvojem, no minere, kao ni preprodavače, nije bilo briga – što se investitora tiče, kupovanje kartice po mnogo višoj cijeni je bilo opravdano dok god bi povratili novac u nekoliko mjeseci.

No tada su se dogodile dvije stvari koje su zaprijetile Ethereum tržištu. Prva je bila otežano miniranje proteklog mjeseca, koje je smanjilo profitabilnost za otprilike deset posto – ne baš optimalno, no ipak podnošljivo. No pad cijena od prije nekoliko dana je bio previše za mnoge minere. Valuta koja je nakon skoka do $400 izgledala kao da joj je samo nebo granica je pala ispod $200 dolara, pa čak nakratko i ispod $150.

Ne moramo vam reći kako je ovo znatno osakatilo ROI onih koji su uložili u jake grafičke kartice radi miniranja, te su isti bili suočeni s mogućnošću da se njihova početna investicija neće otplatiti punih pola godine. Mnogi nisu bili spremni toliko čekati, te su pohrlili na eBay kako bi prodali svoje još uvijek tražene grafičke kartice i usmjerili svoju pažnju drugdje.

Baš kad su se stvari činile sigurnima, crna ruka hakera je posegla za tokenima

Čini se kao početak neukusne šale reći kako cryptocurrency ima velikih problema s hakerima. Između ostalog, uloga ovih valuta je zaštita onih koji trguju, te je baš zbog toga Bitcoin praktički jedni način razmjene sredstava na mračnom dijelu interneta poznatom kao deep web ili dark web.

No kad se suočimo s činjenicom da je Ethereum samo ovaj tjedan pretrpio dva ogromna hakerska napada, moramo se zapitati ide li sve onako kako su autori valute htjeli. Početkom tjedna, hakeri su napali CoinDash te ukrali čak $10.3 milijuna dolara u Ethereumu. Tek nekoliko dana nakon ovog udarca na percepciju sigurnosti cryptocurrencya, hakeri su se okomili na Parity te uzeli 153,000 Ethereum tokena čija je vrijednost otprilike $34 milijuna.

Ovo su svakako vrtoglave valute za cyber napad relativno malih razmjera, te ukazuju na potencijalne velike rupe u trgovanju i držanju Ethereuma. Stvar je još gora kad pregledamo navodne metode pljačke na CoinDashu – trenutno vlada uvjerenje kako su hakeri ostvarili krađu jednostavnom zamjenom adresa tzv. Ethereum walleta.

U međuvremenu su “white hat” grupe hakera suzbile daljnju krađu istim metodama, no ne sumnjamo da je ovo znatno smanjilo sigurnost Ethereuma u očima javnosti. Ovo nije prvi put da su se kripto valute našle pod hakerskim napadom, a neke od prošlih krađa su bile još veće od ovotjednih.

Djelomični povratak je tu, no ne fali onih kojima je ovaj susret s nepredvidljivošću bio previše

Što se tiče pada u cijenama, mišljenje onih koji imaju veze s tržištem je podijeljeno. Neki misle kako je Ethereumova trenutačna cijena obećavajuća – token se ipak vratio na $222 s razine ispod $150, te je u zadnja 24 sata dobio $16 na vrijednosti. Drugi pak smatraju kako je nedavni pad savršen primjer nezahvalnosti kripto valuta, te razlog zašto većina osim zagriženih PC fanatika ne pokazuje gotovo nikakav interes za njih. Za razliku od drugih sredstava, tijek cryptocurrencya je gotovo nemoguće predviditi.

Kako stvari stoje, Ethereum se i dalje oslanja na obećanje da će jednog dana postati velika valuta za transakcije budućnosti. No stvari bi se isto tako mogle razviti u suprotnom smjeru, te bi se Ethereum za par godina, kad neki predviđaju da će se tržište samo pokrenuti, mogao pokazati kao razočaranje.

Ako se Ethereum vrati na $300 ili $400 u kratkom roku, znači li to da su ovotjedni izlasci minera bili preuranjeni? Ne nužno – ovaj događaj je pokazao kako padovi u cijeni bilo kakvih razmjera nisu strani za ovo tržište.

A što to znači za mene, Hrvatskog PC gamera?

Iako je preprodavanje kartica razveselilo mnoge koji nisu bili u mogućnosti nabaviti novi Nvidia ili AMD GPU za rasturanje video igri, mi Hrvati vjerojatno nismo među njima. Zašto? Za početak, rijetko koji gamer s ovih prostora nabavlja informatičku opremu s eBaya, tako da mu preprodaje preko bare ne znače gotovo ništa.

Također, uzevši u obzir napuhane cijene hardvera te struje na našim prostorima, posebno relativno za standarde Balkanskih zemalja, možemo sa sigurnošću reći kako Ethereum, čak i ako se ispostavi kao valuta budućnosti, neće biti pretjerano popularan kod nas. Većina će samo podići obrve na velike fluktuacije tržišta u bilo kojem smjeru, a onda se vratiti na namještanje nove PC igre na low settingse kako bi ju mogli pokrenuti.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *