Stari sivonja, kako su ga još kolege iz preminulog časopisa Gameplay voljeli nazivati, imao je neke od najupečatljivijih igara u cijeloj gaming inudstriju – započevši od jRPG igara, pucačina i mozgalica, pa sve do besmislenih no iznimno zaraznih naslova poput Parappa The Rapper. S takvim naslovima je definitivno ostavio trag u našoj gamerskoj karijeri, a da se prisjetimo nekih od naslova, odlučili smo pustit lanac s nostalgije, pronjuškali smo YouTubeom i sortirali nama najbolje PSX Intro animacije. Ovo je naš osobni izbor, a ukoliko mislite da smo neki od najboljih Introa zaboravili, slobodno nam ostavite komentar na našem fanpageu. Idemo prvo na originalni PlayStation intro sound, remasteran u 1080p, a zatim krećemo s listom, hf!


Abeove muke po… Čudnozemlju? Prva Oddworld akcija spašavanja na PSX-u

U ovom trenu nismo sigurni kako bi prijevod na naš jezik zvučao, ali srećom ga nije ni bilo. To ne znači da igra nije stekla određenu popularnost u našoj regiji, dapače, prvo se vrtila na starim Pentium dvojkama, a onda se ubrzo našla u brojnim igraonicama u verziji za PlayStation. Zašto je uvrštena na ovaj popis? Iz jednog jedinog razloga – atmosfere! Abe’s Oddysee je jedan od rijetkih PSX introa koji nas je uspio oduševiti s atmosferom i “brigom” za glavnog lika, kao i načinom na koji nas igra direktno, bez dosadnog loadanja, prebaci iz Intro animacije u direktni gameplay – svakako zaslužuje mjesto na listi:


Is that a gun in my pocket or am I just happy to see you?

Duke Nukem, Land of the Babes, bila je jedna od prvih igara koje sam osobno na PlayStationu imao prilike zaigrati, ako ne i prva Duke Nukem igra u mojoj gamerskoj karijeri općenito. Od glazbe i animacije pa sve do gameplaya i općenite priče, stari Đuka je znao što radi, a developeri su igru prikazali u najboljem mogućem svijetlu. Cice, glazba, akcija, sve je tu – pjesma iza introa je Static X – Push it, a nama se još uvijek vrti na iPodu:


Zlatno doba Eidosa i šiftanje u spektralni svijet – Legacy of Kain: Soul Reaver

Nekadašnji Eidos Interactive, današnji dio Square Enix grupacije, u svojim je zlatnim godinama žario i palio PlayStation platformama; Tomb Raidera, TimeSplitters, Fear Effect i Thief samo su neki od naslova koji su obilježili njegov uspjeh, a među njima našao se i naš nesretni Kain, koji je u samom početku predstavljen kroz ovaj moćan intro u igri Legacy of Kain: Soul Reaver. Igra koja je pružila bezbroj sati zabave, uz jednu od najboljih priča vezanih uz demone i vampire na PlayStationu, popraćena je s brojnim nastavcima, no intro prvog se nikad neće moć nadjačat:


Zmajevi, violina, stražnjice, odličan gameplay… Što vam više treba?

Chrono Trigger je za sobom ostavio hrpu fanova koji su jedva dočekali da se Square Enix isprsi te izbaci Chrono Cross, gdje je s ponovljenim konceptom ponovno očarao ekipu. O priči ne moramo pretjerano, ako ga niste odigrali oba naslova, svakako ih odigrajte. Što se introa tiče, tu je odlična glazbena pozadina, iscenirani isječci zajedno sa stražnjicom drage nam Kid – naravno da je Chrono Cross intro zaslužio drugo mjesto naše liste:

Grafički ispeglani i glazbeno potkovano montažno savršenstvo – Final Fantasy VIII

Square Enix je svoj posao na PlayStation jedinici obavio sasvim solidno, imali smo Final Fantasy VI koji je ispunio sva old school očekivanja, zatim Final Fantasy VII koji je donio sasvim drugi pogled na cijeli FF koncept kroz 3D grafiku uz bajkoviti Final Fantasy IX kao zadnji FF naslov dostupan na prvom Playstationu. Očito ste već shvatili koji po redu FF smo preskočili – radi se o nama osobno najdražem – Final Fantasy VIII. Osim kompleksne priče i odličnog Junction sustava, Square Enix nas je po prvi puta u cijeloj FF seriji uspio očarati sa summonima, a tu je i odlična priča uz nezaboravni Intro:


Iza svih ovih introa krije se prokleta nostalgija

Gdje vjerujem da smo svi mi odrasli uz različite igre i samim time smo vezani uz druge introe, kolege u uredu su me već popljuvali zbog izostanka Crash Bandicot i Lare Croft – ali ti Introi jednostavno, za moj ukus, nisu dovoljno dobri i ne predstavljaju umjetnost old school gamerske industrije, dok su komadi poput Final Fantasy VII i Chrono Cross upravo to – nezaboravni komadi igrače baštine koje rado iznova pregledam, pa čak i odigram.

Toliko od mene u Retro sekciji, do sljedećeg članka!

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *