Svi mi volimo sanjariti i težiti onom što nam je u većini slučajeva, barem u datom trenutku, nedostupno – ponajprije zbog financijski ograničenja. Još okruženi “Internetovima” takva maštarenja su nam gotovo svakodnevno servirana, htjeli mi to ili ne, bilo da je riječ upravo o novo predstavljenom Golfu VIII GTI ili Galaxy S7 smartphoneu. Za beskompromisne hard-core gamere i “pisijaše” (#pcmasterrace) takvu paralelu možemo povući s povremenim odmjeravanjem hardvera na web trgovinama i pregledu najaktualnijih recenzija, te nadi da će možda jednog dana takav komad high-end hardvera pasti upravo u naše računalo. U takvim slučajevima najčešće je targetiran za po njih uvjerljivo najskuplji dio računala  – grafička kartica.


Slijedi naš izbor najskupljih i najjače grafičke kartice na tržištu

Upravo na tu temu odlučili smo vas malo u jednu ruku isprovocirati s našim top 5 izborom jednih od najskupljih i najjačih grafičkih kartica na tržištu. Naravno, ako se potrudite naći ćete i jače i skuplje grafičke od ovih koje ćemo iznijeti u narednih par paragrafa. Pod time mislimo na modele poput profesionalnih nVidijinih Quadro ili AMD-ovih FirePRo grafičkih kartica, ali takvi nisu u istoj klasi s ovima, pa ih i nema ih smisla uspoređivati, zbog čega smo se i na kraju krajeva ogradili od njih.

ZOTAC GeForce GTX 980 Ti ArcticStorm s cijenom od 6000 kuna

Krećemo uzlazno s cjenama i Zotacovim unikatnim model grafičke kartice koja kombinira mogućnost vodenog i zračnog hlađenja. Znači, ukoliko nemate sustav vodenog hlađenja kojeg bi spojili na vodeni blok grafičke kartice, možete jednostavno posegnuti za klasičnim zračnim koje ionako radi koristili vi opciju vodenog hlađenja ili ne. Zotacovo rješenje je daleko od bilo kakvog referentnog dizajna kojeg nVidija nudi, a to  je u praksi pozitivna naznaka iznad prosječnog R&D-a za krajnjeg korisnika.

Kod GTX 980 Ti ArcticStorma u prijevodu ovo znači vrlo seksi custom dizajn vanjskog dijela kućišta i hladnjaka koji je u ovom slučaju stvarno nešto totalno drugo u usporedbi s konkurencijom, ali i visoko tvornički overclockiranje radne taktove kao i dodatni potencijali koji leži u grafičkoj kartici na račun iznad prosječno kvalitetnih komponenti. ZOTAC GeForce GTX 980 Ti ArcticStorm se trenutno može nabaviti po cijeni od oko 6000 kuna.


EVGA GeForce GTX 980 Ti Hydro Copper s cijenom od 6500 kuna

EVGA je već neko vrijeme uhodana po pitanju tvorničke implementacije vodenih hlađenja i blokova. GeForce GTX 980 Ti Hydro Copper upravo je idealan primjer njihove high-end ponude koje će vas skratiti za 800 €. Ovaj monstrum od grafičke kartice nosi na sebi jedan od najjačih nVidjinih grafičkih čipova, a uz činjenicu da na sebi ima predinstalirani blok za vodeno hlađenje, njezin puni potencijal tek treba otkriti. Za razliku od Zotacovog modela GTX 980 Ti Hydro Copper isključivo radi samo ako ga spojite na sustav vodenog hlađenja, no zato vam je  zagarantirana kompletna tišina prilikom njezinoga rada, čak i pod punim opterećenjem. Naravno, tvornički overclocking je prisutan, i to čak na 1,23 Ghz za radni takt GPU-a, dok ne sumnjamo da će pod vodom moći potegnuti i puno više od toga ako se odlučite na daljnji overclocking na vlastitu ruku. Cijena je od oko 6500 kuna.


EVGA GeForce GTX TITAN X Hydro Copper s cijenom od 9000 kuna

Treća po redu EVGA-ina grafička kartica zapravo je vrlo slična prethodnom modelu uz jednu “mali” detalj, a to je da se ispod ovog vodenog bloka nalazi dosta jači, pa tako automatski i dosta skuplji, nVidijin GeForce Titan X GPU. Ovaj monstrum od grafičke kartice nosi čak 12GB VRAM-a, a osim toga ima dosta više CUDA jezgri, dok mu je overclocking potencijal sasvim pristojan, a kako i nebi kada je riječ o vodenom hlađenju. EVGA GeForce GTX TITAN X Hydro Copper možete nabaviti po cijeni od oko 9.000 kuna.


ASUS ROG Ares III, s cijenom od oko 15.000 kuna

Jedan od definitivno najekskluzivnijih modela među ovih top 5 izbora je Asusova Republic of Gamers Ares grafička kartica u svojoj trećoj generacija. Ovaj model je toliko poseban da ga se napravilo u limitiranoj izvedbi od samo 500 komada, i to po nemaloj cijeni od 2000 eura. Iako je riječ o grafičkoj kartici koja je bazirana na prošloj generaciji Radeonove R9 serije, ovaj dual GPU model (R9 295 – 2 x R9 290X) i dalje bez problema “žvače” kroz nove naslove igara na visokim postavkama i rezoluciji. ASUS ROG Ares III hardversku perverziju podiže na totalno novu razinu, kako svojim nevjerojatno dobrim izgledom, tako i činjenicom da ćete njegovom kupnjom dobiti metalni kofer u kojem se nalazi sama grafička kartica i ostali dodaci. Naravno, model je tvornički overclockiran, upotrebljava samo high grade komponente, a za njezinu upotrebu, baš kao i kod EVGA-inih Hydro Coppera modela, morati ćete imati sistem vodenog hlađenja kako bi ju upogonili.


Gigabyte 3-way SLI GTX 980 Water Cooling System

Kao šlag na tortu Gigabyte ima uvjerljivo najpoželjniji model ili bolje rečeno sistem grafičkih kartica. Riječ je kompletu od ne dvije, već čak tri GeForce GTX 980 grafičke kartice spojene u 3-way SLI konfiguraciju i objedinjene u poseban zatvoreni i gotov sustav vodenog hlađenja. Uz pomoć ovog sistema možete također kontrolirati temperature grafičkih kartica, promijeniti brzinu ventilatora ili njihov radni takt. Cijeli sistem napravljen je na način da ga možete prikačiti na vrh kućišta, što donekle olakšava instalaciju, iako s velikom količinom cijevi i žica definitivno će biti sve samo ne lako za postaviti.

Cijena ovakvog hardverskoj p0rn setupa? Prava sitnica, Gigabyte 3-way SLI GTX 980 Water Cooling System možete nabaviti za samo jedan simbolični euro ispod granice od 3000 eura, odnosno blizu 23.000 kuna. Upravo s ovim modelom zatvaramo naš izbor najboljih, a recenziju ove perverzije pogledajte u nastavku:

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *