Stiže nam još jedan u nizu remakeova klasičnih video igara koje prvenstveno trebaju apelirati dugogodišnjim gamerima. Ovaj put se radi o manje razvikanom, no ništa manje omiljenom naslovu Outcast, koji je izašao 1999. Nova inačica će se zvati Outcast: Second Contact te neće kriti svoje nostalgične nijanse. Ali, trebamo li Outcast remake u 2017.?


O čemu se tu radi?

Prvi Outcast vas je stavio u ulogu kliše Navy Seala s jednako kliše imenom koji je teleportiran na vanzemaljski svijet te im odluči pomoći oko nekih zavrzlama. Tako je Cutter Slade skakao, pucao i razbijao po open worldu koji je prethodio današnje popularne avanture koje igraču pružaju slobodu.

Nadamo se da vam ova radnja zvuči zanimljivo, jer čini se kako developer – nedavno preimenovan u Appeal – nema namjeru inovirati igru u pogledu priče. Iako branding za Outcast remake sugerira da se radi o nastavku, čini se da će ova inačica imati praktički identičnu priču kao igra stara 18 godina.

No Outcast nikad nije pretjerano ciljao na dubinu, a iz najnovijeg trailera za Second Contact je očito da studio ne možemo optužiti za preozbiljno shvaćanje stvari. Ipak, možda će trebati nešto više od veselog duha kako bi Appeal zainteresirao širu publiku i konkurirao modernim naslovima.

Zašto bi me sve ovo trebalo zanimati?

Ako ste igrali novi Outcast, sigurno ste jedan od ranijih PC gamera te pretpostavljamo da se s užitkom sjećate vremena kad su igre bile nešto jednostavnije i mnogo pikseliziranije. Pretpostavljamo da Appeal želi namamiti upravo ovu grupu ljudi – one koji su igrali originalni Outcast te ga žele vidjeti u novom izdanju.

Što je s ostalima? Iz trailera je prilično jasno kako bi Outcast: Second Contact mogao imati poteškoća s apeliranjem široj publici. Ako niste igrali originalnu igru, teško se oteti dojmu da postoji moderni naslov koji nadmašuje svaku od Outcastovih boljih strana, ne pateći pritom od poteškoća koje su se, čini se, prenijele iz 1999.

Developer je iz nekog razloga odlučio zadržati sistem platformi koji je bio norma za mnoštvo akcijskih igara tog doba no koji je prije dosta vremena zamijenjen fluidnijim načinom kretanja. Pored toga, igra se, kao i likovi, čini nekako drvena čak i u usporedbi s naslovima starim pet do deset godina, a posebno onim aktualnima. Grafika izgleda moderno, no zbog gorespomenutih problema imamo dojam da neće uspjeti zablistati u potpunosti.

Ipak, valja napomenuti kako je prvi Outcast dobio iznimno dobre reviewove te su ga mnogi nazvali revolucijom. Iako je od tad prošlo dosta vremena, možda remake uspije iscrpiti još malo hvale.

Kad možemo očekivati Outcast: Second Contact?

Vjerovali ili ne, ovo je zapravo drugi remake originalne igre – prvi se zvao Outcast 1.1 te se većinom vrtio oko podrške za novije sisteme, dok će Outcast: Second Contact imati potpuni vizualni upgrade.

Second Contact je u početku bio najavljen za kraj ožujka, no developeri su ipak odlučili produžiti razvoj kako bi, po njihovim riječima, ispolirali igru do kraja. Točnog datuma još uvijek nema, no najnovije informacije nam kažu kako Outcast: Second Contact izlazi na jesen. Kako ovaj projekt iza sebe već ima jednu neuspjelu Kickstarter kampanju, nadamo se kako neće doći do daljnjih poteškoća te kako će nostalgičari napokon doći na svoje.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *