Bliži nam se dan nove Hearthstone ekspanzije “Knights of the Frozen Throne” čiji je izlazak predviđen za kolovoz. Iako postoje neke spekulacije kada bi mogla izaći, datum još uvijek nije potvrđen pa ne možemo konkretno znati kada ćemo zaigrati s novim kartama. Nakon livestreama u kojemu su Sean “Day9” Plott i Hearthstone dizajner Matt Place otkrili 11 novih karata, otkriveno ih još nekoliko, a u trenutku pisanja ovoga teksta sveukupan broj otkrivenih karata je 52 od 135.


Otkriveno više od trećine nove Hearthstone ekspanzije

Svaka nova Hearthstone ekspanzija donosi za svakoga po nešto, a ni “Knights of the Frozen Throne” po tome nije različita. Prva od zadnjih 6 otkrivenih karata je Cobalt Scalebane koji je zmaj od 5/5 za 5 mane. Po tome nije ništa poseban, ali činjenica da na kraju poteza daje nasumičnom friendly minionu 3 attacka mogla bi zainteresirati mnoge. Njegov stat line za 5 mane je esencijalno 13, a common raritet znači da će karta vidjeti dosta Arene.

Gnomeferatu je Warlock karta simpatičnog imena, ali i efekta. Za 2 mane statovi od 2/3 nisu loši, a njezina mogućnost removanja protivničke karte s vrha decka mogla bi biti odlična, ovisno o tome hoće li se prikazati koja karta je removana. Čak i ako se ne prikaže, Gnomeferatu može maknuti značajne Legendary karte koje same po sebi mogu okrenuti igru, ali prednost prikazivanja jest davanje igraču informacije oko čega više ne treba igrati, što može značiti puno više nego što bi netko očekivao.

U prošloj ekspanziji tzv. tutor efekte (ime dolazi iz kartaške igre Magic: the Gathering) vidjeli smo u obliku Priest spell karte Shadow Visions, a u ovom setu to ima Hunterov minion Stitched Tracker. Iako nam on potencijalno može dovući kopiju Savannah Highmanea ili Houndmastera, Hunter ima puno ključnih karata koje koštaju tri mane pa je upitno hoće li ova karta vidjeti constructed igre koliko je Blizzard možda htio. Animal Companion, Eaglehorn Bow i Kill Command idu u gotovo svaki Hunter deck, a Rat Pack iz “Mean Streets of Gadgetzan” u barem jednoj kopiji isto često bude dio igre. Stitched Tracker bi, doduše, mogao vidjeti dosta igre u Areni zbog svog common rariteta.

Vraća se positioning, ali i Priestova kleptomanija

Nova Warrior rare karta Val’kyr Soulclaimer podsjeća malo na dobre stare dane Grim Patrona. Svaki puta kada preživi damage, priziva 2/2 miniona. Istina da to nije ni približno Patronovom efektu koji kada preživi damage priziva novog Patrona, no princip je isti. Čak je i novi weapon Blood Razor lagana indikacija na to doba zbog svog Whirlwind efekta kada se odigra i uništi. Bez starog Warsong Commandera sprječava se da ova karta radi barem dio onoga što je Grim Patron nekoć radio. Teško je procijeniti hoće li Val’kyr Soulclaimer vidjeti igre s obzirom na veliku dominaciju Pirate Warriora i Taunt Warriora koji bi teško pronašli mjesto za nju, ali možda izađe neki novi arhetip koji će upogoniti ovog lošijeg Patrona.

Druga Val’kyr karta neutralna je i vraća u igru ono što je Blizzard igračima obećao – positioning. Kada se Sunborne Val’kyr odigra, susjednim minionima daje +2 Healtha. Iako je efekt vrlo jednostavan, dobro pozicioniranje miniona tijekom igre razlikuje dobre igrače od loših. Najbolji primjer toga vidio se kada je Zoolock bio aktualan, a ako Sunborne bude vidjela igre, i ona će pokazivati tko je dobar, a tko još uvijek treba raditi na svojem skillu.

Archbishop Benedictus novi je Priest Legendary minion i efekt mu je… U najmanju ruku zanimljiv. Opće je poznato da Priest u Hearthstoneu voli “krasti” tuđe karte, bilo to uzimanjem miniona s polja ili kopiranjem karata iz decka ili ruke efektima poput Mind Vision i Thoughtsteal. Benedictus kopira cijeli protivnički deck! Koliko će Archbishopov efekt biti dobar ovisi o protivničkom decku i što je u njemu ostalo te koliko će te karte imati sinergije s našim. Veliki problem koji se javlja kod ovakvog decka jest uništavanje konzistentnosti, ali plus je što se neće tako lako doći do fatiguea. Svaka Hearthstone ekspanzija donosi nešto novo i ludo u obliku karte ili mehanike (ne nužno u negativnom smislu). Prošli set taj epitet je ponijela Elise the Trailblazer koja je u deck ubacila Un’Goro pack, dok laskava titula za ovaj set definitivno pripada Archbishop Benedictus.

Iako “Knights of the Frozen Throne” ima nekih zanimljivih karata, ovih pedesetak trenutno otkrivenih ne djeluje baš obećavajuće. Sigurno je da će malo uzbuniti metu i nadograditi neke deckove te stvoriti nove, ali za sada nema nečega što bi “prodalo” set. Preostaje još sedam Death Knightova koji nisu otkriveni, ali bi trebali biti uskoro. Rexxar i Jaina ne djeluju na prvu kao da će vidjeti igre, a sudeći prema Quest kartama iz Un’Goroa, mali broj njih trebao bi biti u meti. Preostaje još osamdesetak karata koje ne znamo i nadam se da će barem one ugodno iznenaditi jer dosad otkrivene većinom nisu ništa posebno. Album svih otkrivenih karata koji se dnevno nadopunjuje možete pronaći na Facebook stranici Teama Ancestrala karte su poredane po klasama, raritetu i mana costu radi lakšeg pregledavanja.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *